Vad vore väl en helg i Köpenhamn…

… om inte alldeles, alldeles underbar! Följ med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping! Köpenhamn är sedan länge känt för sin totala charm uppbyggd av vacker arkitektur och slingriga gränder där restauranger och butiker trängs med varandra. Student Union anordnade sin årliga resa till staden och vi hängde på!

Klockan har slagit 07.00 lördag morgon och en buss fullastad med trötta men förväntansfulla studenter lämnar ett regnigt Jönköping. Regnet slår mot rutorna på ett sövande vis och de flesta sluter ögonen en stund.

Lagom tills regnet upphör och solens första trötta strålar kikar fram är vi framme vid Öresundsbron. Den långa bron ligger utsträckt och bara en stund senare välkomnar skylten ”Danmark” oss. Äntligen är fyra timmars resa över och vi är framme i Köpenhamn!

Efter en snabb sväng förbi vårt boende, Dan Hostel, styr vi stegen ner mot centrum i jakt på lunch! Gata efter gata reser sig vackra detaljrika hus och trottoarerna är kantade med antika lyktstolpar och diverse statyer. Köpenhamns välkända Tivoli reser sig stolt mitt i centrum och även fast klockan bara är strax efter elva så är parken i full rörelse. Redan nu växer förväntan över att få se det vackra Tivolit till kvällen, pyntat i Halloween-tema och klätt i mörker.

Den långa gågatan är full av folk i rörelse som sick-sackar mellan butiker och caféer. Den tydliga känslan av långhelg hänger i luften och syns på den lunkande takt människorna omkring oss tar sig fram i. Många tar sig tiden att stanna och lyssna på de duktiga gatumusikerna, tar upp kameran för att fota varandra vid de massiva fontänerna eller slår sig ner på en uteservering för att titta på folk. Det må vara november men trots det och kylan trängs många på de små uteserveringarna. De värmer sig med filtar och varma drycker, och jag måste säga att det ger en genuin känsla av semester på något vis.

En butik som är ett måste att stanna till i är den otroligt mysiga Systrarna Grön. Där får du känslan av att kliva in i någons varma hem som är fyllt till bredden av småsaker, julpynt, pyssel och allt du kan tänka dig! Och dessutom till fantastiska priser, speciellt för dig som är student! Om du har en kärlek för fina anteckningsböcker och dylikt så har du kommit till himmelriket. Titta bara på mig, som kom hem med sex (!) stycken nya små böcker.

Mörkret må komma tidigt såhär års men den här gången var det efterlängtat. Så fort det började skymma styrde vi stegen mot entrén till Tivoli. Redan där fick vi första mötet av vad som komma skall. Den redan majestätiska entrén var dekorerad från topp till tå av noga genomtänkta dekorationer. Lampor, figurer och pumpor i alla dess storlekar tog emot oss i denna enorma ingång till en helt ny värld! Vi tummade på biljetterna när vi stod i kön för att få gå in. Men oj vad det var värt att vänta på!

Ett hav av lampor och dekorationer mötte oss på andra sidan entrén! Vart vi än vände blicken möttes vi av nyanser av orange som lyste upp i mörkret. Tivolit var redan fullt av människor som alla trängdes för att få se mer! Både vuxna och barn hade tagit sig tiden att klä ut sig till allt från dinosaurier och monster till prinsessor och söta små djur. Även fast mörkret nu låg som ett svart täcke över Köpenhamn så har jag aldrig varit på en plats med så mycket ljus.

Hela tivolit var som hämtat ut ett sagoland!

Vi gjorde som många andra och satte oss under en av värmelamporna med varsin fish&chips samtidigt som vi iakttog spektaklet som utspelade sig framför oss. Människor trängdes för att ta sig fram till karuseller, fota pumpor eller köpa godis. De flesta var frusna, precis som vi. November gjorde sig mer och mer påmind ju längre kvällen gick. När kylan blev riktigt ruggig köpte vi varsin mugg glögg och fick snabbt upp lite värme igen. Under tiden fullmånen lyste gick vi för att se det som blev kvällens final.

En häpnadsväckande ljus- och vattenshow satte igång i centrum av tivolit! Vatten, lampor och lasrar turades om att visa upp sig i mörkret och gav en fantastisk final på en lyckad kväll i mörkret på tivolit.

När söndagen sakta vaknade till liv packade vi våra väskor, åt en snabb frukost och gav oss ut i staden igen. Vi gick längs med vattnet i den friska morgonluften och det märktes tydligt att det var söndag. Det mesta hade stängt igen för helgen och inte många var vakna. Vi styrde noga stegen och visste precis vart vi skulle.

Den lilla hamnen Nyhavn slingrar sig i Köpenhamns centrum och ger dig snabbt en känsla av Venedig. Hamnen är känd för sina små färgglada hus med små caféer och restauranger som är inbyggda i husväggarna. Uteserveringarna var fortfarande framme och på de flesta satt folk med morgonkaffet och andades in den friska luften. En perfekt start på en ledig söndag med andra ord!

Efter att ha strosat längs med Nyhavn en stund började de första regndropparna falla. Det kom ganska lägligt då vi började vara kaffesugna! Bara en liten bit bort ligger köpcentret Magasin. Där slog vi oss ner på det kända stället Joe & the juice och beställde både kaffe och juice. Det blev ett perfekt tillfälle att vila fötterna och samla ny energi till att utforska centret. Magasin påminner väldigt mycket om NK i sin framtoning, med avdelningar uppdelade på flera våningsplan och lyxiga varor i den dyrare prisklassen. Här finns allt du kan tänka dig och att unna sig en timme att bara gå och kika på alla fina saker är att rekommendera!

Efter att ha ätit en riktigt god sen lunch var det dags att återigen röra sig mot bussen. En fullspäckad resa hade kommit till sitt slut. När klockan slog fem på eftermiddagen var det en buss full av trötta, men väldigt nöjda, studenter som rullade hemåt mot Jönköping.

Ett stort TACK till Student Union som anordnat resan!

Och vem vet, nästa gång kanske vi får hälsa på hos tomten på Köpenhamns Tivoli…

 

Amanda Ahlin

Kommentarer

Fler nyheter

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.

E-sporten på bättringsväg med långt kvar