Foto: Petorovsky

Thomas Stenström: ”Det är fetast när publiken är nära”

För två år sen sjöng vi oss hesa tillsammans med Thomas Stenström på Insparksfestivalen. I januari släpptes hans nya album Rör inte min kompis och på fredag kommer turnén till Bongo Bar i Jönköping. I vår intervju berättar han om skrivandet av det nya albumet, om starten på musikintresset och livet på turné.

På landet utanför Uddevalla där Thomas Stenström växte upp fanns inget att göra. Han hade kompisen Björn, två gitarrer och mycket tid. På det sättet väcktes musikintresset och blev tillslut en naturlig del av honom.

Att musiken blivit känd och fått en publik är inte det som driver Stenström.
– Jag hade fortfarande spelat ändå, jag kan inget annat. Sen är det bara kul att folk kommer!

Superhiten Slå mig hårt i ansiktet slog igenom sommaren 2014 och har nu över 26 miljoner lyssningar på Spotify.

– Det blev en annan grej, de i publiken var helt galna! Annars minns jag inte så mycket från den tiden. Det var nittio spelningar och 4000 mil i en minibuss på ett år. Efter halva turnén insåg jag att alla andra artister hade turnéledare och chaufför, säger Stenström och försöker tänka tillbaka.

Men att genomföra sin första turné med stor publik var inte enbart en dans på rosor.
– Jag hade sjukt kul, men det gick lite för fort. Jag tog ganska mycket stryk under turnén, det blev lite för mycket party, lite mycket av allt. Den här gången är jag lite mera… äh, jag är precis likadan! Jag kommer göra samma saker, lägger han till med ett skatt.

Vid frågan om det bästa med turnélivet handlade inte svaret om musiken och festen, utan om resandet i sig.
– När jag var liten hade vi inte mycket pengar, fast vi hade det bra ändå! Men jag hade aldrig gått på restaurang innan jag var 14 år och bodde på hotell första gången vid 20. Jag har alltid velat resa till nya platser, så på turné är jag barnsligt glad att få vara i en annan stad.

På fredag spelar Thomas Stenström i Jönköping som del av turnén för nya albumet Rör inte min kompis, som han skrivit ihop med två av sina närmsta vänner. Han har känt behovet under en jobbig tid att skriva och ha något att sysselsätta sig med.
– Jag har aldrig velat göra det folk säger till mig att göra, och detta albumet har jag ansträngt mig för att det ska bli annorlunda, säger Stenström.

Thomas Stenström berättar att det ofta är lättare att skriva musik ihop med kompisar, som till det nya albumet. Även om han själv skriver alla texter, hjälper det att jamma ihop med någon. Fast ibland tar också skrivandet lång tid och är tråkigt.

– Det har ändrats sjukt mycket genom åren. Det bästa är när man känner ett jävla behov av att få ut något bara, då stänger den kritiska delen av hjärnan av sig. Det är så jag vill att det ska gå till, att man bara sätter sig ner och sjunger. Ofta kommer idén till en refräng eller vers, sen så kan det ta typ 18 år att skriva klart resten.

Stenström är nöjd med helheten av det nya albumet och favoriten att spela live är låten Luffareblod.
– Låten handlar om mina kompisar och jag kände att jag satte fingret på något som jag verkligen menade, förklarar Stenström.

Även om Stenström tycker att stora scener har sin charm, föredrar han de mindre ställeran där publiken är nära.
– Jag gillar när det är trångt, punkigt, när stället håller på att gå sönder och publiken är nästan uppe på scenen. När det är fara för min säkerhet, säger Stenström.

Framtiden kommer utan tvekan att innehålla musik, men bortsett från det har han inte något speciellt inplanerat.
– När man var liten sa alla att vår generation tror att vi kan bli vad vi vill, men det har jag aldrig känt. Det är fett att ha åstadkommit något, jag vill fortsätta åstadkomma saker. Jag har ingen masterplan, ingen stor skivbolagsplan. Det blir som det blir och det är publiken som bestämmer hur och vad jag kommer spela.

På fredag spelar Thomas Stenström på Bongo Bar i Jönköping, vilket är något han ser väldigt tycket fram emot.
– Bongo är ett sånt sälle man inte kan ta för givet, en fungerande rock-klubb. Det ska ni ta vara på alla studenter! Önskar att jag haft det i Uddevalla när jag växte upp. Det coola med rock-klubbar är att folk får dit för att lyssna på musiken, sen är det klart att spriten lockar och är kul med. Men att folk kommer för just musiken, det är häftigt!

Kommentarer

Fler nyheter

Jönköping största tenta- och halloweenfest

pilLit och OPA bjuder in till en storartad halloweenfest på söndag!

Vad händer i veckan? | 42

pilVi ser till att du inte missar något i veckan!
Kollektivets nya projektledare

Välkomna hem till Kollektivet!

pilPå fredag slår Kollektivet upp portarna för årets minnesvärda premiärkväll! Festkonceptets nya projektledare berättar om sina planer och förväntningar inför året.
Student Life Fair

Studentlivsmässan med något för alla!

pilIgår tog den årliga Student Life Fair plats i Campus Arena. Massa studenter, gamla som nya, passade på att mingla med skolans föreningar.

Insparken – en överlevnadsguide

pilInsparken är en av de roligaste veckorna på året. Här är mina tips för att få den ultimata insparksveckan, utan att behöva återhämta sig i en månad efteråt.

Vad är väl en modeshow på Spira?

pilVi var på Spring Inspiration - och det var helt fantastiskt!
Husqvarna AB på besök hos JU Solar Team

Storföretaget Husqvarna satsar på JU Solar Team

pilJU Solar Team gör stora framsteg med bilbygget och med ett av Sveriges största aktiebolag som sponsor.

Hon är den nya chefredaktören för Studenten JKPG

pilDet är nu dags för ett generationsskifte. Här är Studenten JKPG:s nya chefredaktör.

”Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld”

pilTomas Andersson Wij besökte Kultur på Kampus. Ikväll spelar han för fullsatta stolar på Jönköping teater.

Älskar du kaffe? Missa inte kaffefesten på Spira

pilJust nu tävlar Sveriges bästa på kaffe om platser i VM-laget. Skynda till Spira och passa på att provsmaka!

En vecka – 13 konstnärer

pilJust nu är affärer i city fyllda med konstverk av lokala konstnärer. En vecka för den som gillar konst eller vill tävla om fina priser.

”Jag försöker hitta personer som min mormor skulle reagera på”

pilSpring inspiration fick hjälp av modellagenturen MIKA i urvalet av modeller

Kollektivet kickar loss våren med Skam-quiz

pilPå fredag drar Kollektivet igång igen och de kickar igång våren med ett skam-quiz!
Temabild: träning

Nytt år – nya möjligheter

pilNytt år, nya löften! Här får du tipsen som får dig att hålla dem.

Justice levde upp till förväntningarna

pil"Vårt LoL-lag visade på hög skicklighet och fantastik lagkemi"