Julkalendern 2017

Spännande Julkalender i Sci-Fi tappning

Tiden är på väg att stanna, och detta dagen före julafton. Universums öde ligger i händerna på tre barn och en smått galen professor. Årets julkalender är inte en klassisk julsaga men har än så länge inte gjort mig besviken.  

Som den julkalenderfantast jag är kröp jag förväntansfullt upp i soffan när årets julkalender, Jakten på tidskristallen, hade premiär. Berättelsen tar sin början när de tre barnen Lima, Max och Asrin blir antagna till framtidsakademin. Där väntar istället för en vanlig utbildning ett uppdrag att rädda universum.

Professor Styrgaard, spelad av underbara Eva Ryderg, förklarar att tiden kommer att stanna den 23:e december om inte barnen lyckas med det uppdrag de är ämnade att utföra. Det var nämligen deras förfäder som byggde den portal som ska ta dem till universums mittpunkt där de måste laga tidskristallen.

Som ni kanske hör är detta ingen klassisk julsaga. Nordpolen och tomtar är ersatta med en Stargate liknande Sci-Fi miljö och en söt robot vid namn Gorbi. Jag var skeptisk till en början. Men karaktärerna växer på mig och SVT gör allt de kan för att få in så många juliga element som möjligt. Detta lyckas de bland annat med genom den töntiga karaktären Max som mer än gärna går i jultröjor och äter lussekatter i smyg.

En vecka in i kalendern har den bjudit på såväl spänning som skratt, och även en oväntat djup och sorglig scen om föräldralösa Asrins bakgrund. Det sorgligaste inslaget ligger dock utanför handlingen. Antagonisten, Dr Ruben, spelas av ingen mindre än Rikard Wolff som gick bort i november efter en tids sjukdom. Julkalendern blev därför hans sista produktion, vilket gör att det känns lite extra i hjärtat varje gång han är i bild.

I nivå med klassikerna Greveholm, Pelle Svanslös eller Dieselråttor och sjömansmöss har den inte kommit upp än, och jag är tveksam till att den kommer komma i närheten. Dock uppfyller den fortfarande den mysfaktor jag kräver av en bra julkalender. Den kommer fortsätta visas här hemma varje dag fram till julafton, om inte tiden stannar innan dess.

 

Ida Karlsson

Kommentarer

Fler nyheter

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.

E-sporten på bättringsväg med långt kvar