Abas Dara

”Så länge hjärtat slår”

Sedan 2002 har Abas Dara stått utanför Akademien varje onsdag, välkomnat studenter och haft ett vakande öga på ordningen. Ibland gör han ett inhopp under sittningar men för det mesta nöjer han sig med att vara en av Jönköpings bästa ordningsvakter.

Abas har bott i Jönköping i 26 år. Han är gift, har två barn och studerar just nu till att bli fastighetsförvaltare. Tidigare meriter, förutom att jobba som ordningsvakt inkluderar tekniker och caféägare. Han brukade även styrketräna men just det är lagt på is för att studierna tar upp mycket tid.

– Man känner att man får… tittar jag tillbaka så har jag har börjat plugga och det är tack vare att jag får motivation av studenterna, berättar Abas.

Studentlivet har förändrat Jönköping menar han. Han tycker att studenterna tillför liv till stan och att det blir tråkigt och tomt på sommaren. När han tidigare drev ett café brukade det var folktomt på sommaren, tills det att studenterna kom tillbaka på hösten.

– Det märktes i kassan också, tilläger Abas med ett skratt.

Akademien är till för studenterna
Som ordningsvakt jobbar Abas med att övervaka ordningen, till exempel genom att hålla koll på fyllan och konflikter. Han har aldrig haft några allvarligare konflikter och överlag brukar folk sköta sig. I samband med sprit kan det förekomma mindre konflikter.

– Men det löser sig ganska snabbt, påpekar Abas. Det blir aldrig något långdraget av det hela, det blir bara för stunden och sen är det bra efteråt. Ibland är vi hårda och då är vi hårda för personens säkerhet. När man är för full kan man bli rånad, våldtagen och då är det bättre att personen inte vistas där.

Varje vecka besöker i snitt 750 personer Akademien och varje onsdag brukar det jobba sex till sju ordningsvakter. Dessa brukar vara fasta vakter för att studenterna ska kunna lära känna vakterna och vice versa med syfte att skapa mindre konflikt.

– Vi har kunnat bygga en relation. Man får mycket positiv feedback: att vi är stans bästa vakter och det är jättekul att få höra. Det gör att vi får motivation och att arbetet är ännu roligare. Jag har fortfarande kontakt med en del gamla studenter, och det är jättekul!

Att Akademien betyder mycket för studenterna håller Abas med om. Det är studenterna som har byggt akademien. Det spelar egentligen ingen större roll om det är mycket eller lite folk en kväll. Det första man tänker på enligt Abas är att studenterna kommer dit med glädje och att de ska gå därifrån med glädje. Ordningsvakterna är där för att vara hjälpa till och bidra till studenternas kväll helt enkelt.

Så länge hjärtat slår
Abas har tidigare jobbat som ordningsvakt på krogen men slutade för att han inte längre tyckte jobbet var roligt. Det enda som håller honom kvar är Akademien och studenterna. Han trivs där, tillsammans med kollegorna, annars hade han slutat för länge sedan. Under 14 år på Akademien har han samlat på sig en del roliga historier. Det är dock inget som vi kan få höra. Ordningsvakterna har tystnadsplikt.

– Det jag ser, det behåller jag. Jag sprider inte ryktet efteråt. Men det är mest roliga händelser.

När han får frågan om han vill hälsa något till Jönköpings studenter svara han utan tvekan ”fortsätt som ni gör nu”. Han påpekar att ordningsvakterna är tillgängliga för studenterna, att man absolut inte ska vara blyg.

– Det är jättebra att många är utåtriktade och kommer fram. Vi är inte så farliga som vi ser ut. Vi är jättesnälla. Så länge hjärtat slår kommer jag att jobba på Akademien. Så länge studenterna själva tycket att jag är en god person, inte elak.

Två dagar efter intervjun smsar Abas med en förfrågan om att få lägga till en hälsning.

– Jag skulle vilja önska studenterna en riktigt trevlig jul.

God Jul Abas!

Ellinor Lundgren

ellinormaria@hotmail.com

LIKNANDE ARTIKLAR

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.