Abas Dara

”Så länge hjärtat slår”

Sedan 2002 har Abas Dara stått utanför Akademien varje onsdag, välkomnat studenter och haft ett vakande öga på ordningen. Ibland gör han ett inhopp under sittningar men för det mesta nöjer han sig med att vara en av Jönköpings bästa ordningsvakter.

Abas har bott i Jönköping i 26 år. Han är gift, har två barn och studerar just nu till att bli fastighetsförvaltare. Tidigare meriter, förutom att jobba som ordningsvakt inkluderar tekniker och caféägare. Han brukade även styrketräna men just det är lagt på is för att studierna tar upp mycket tid.

– Man känner att man får… tittar jag tillbaka så har jag har börjat plugga och det är tack vare att jag får motivation av studenterna, berättar Abas.

Studentlivet har förändrat Jönköping menar han. Han tycker att studenterna tillför liv till stan och att det blir tråkigt och tomt på sommaren. När han tidigare drev ett café brukade det var folktomt på sommaren, tills det att studenterna kom tillbaka på hösten.

– Det märktes i kassan också, tilläger Abas med ett skratt.

Akademien är till för studenterna
Som ordningsvakt jobbar Abas med att övervaka ordningen, till exempel genom att hålla koll på fyllan och konflikter. Han har aldrig haft några allvarligare konflikter och överlag brukar folk sköta sig. I samband med sprit kan det förekomma mindre konflikter.

– Men det löser sig ganska snabbt, påpekar Abas. Det blir aldrig något långdraget av det hela, det blir bara för stunden och sen är det bra efteråt. Ibland är vi hårda och då är vi hårda för personens säkerhet. När man är för full kan man bli rånad, våldtagen och då är det bättre att personen inte vistas där.

Varje vecka besöker i snitt 750 personer Akademien och varje onsdag brukar det jobba sex till sju ordningsvakter. Dessa brukar vara fasta vakter för att studenterna ska kunna lära känna vakterna och vice versa med syfte att skapa mindre konflikt.

– Vi har kunnat bygga en relation. Man får mycket positiv feedback: att vi är stans bästa vakter och det är jättekul att få höra. Det gör att vi får motivation och att arbetet är ännu roligare. Jag har fortfarande kontakt med en del gamla studenter, och det är jättekul!

Att Akademien betyder mycket för studenterna håller Abas med om. Det är studenterna som har byggt akademien. Det spelar egentligen ingen större roll om det är mycket eller lite folk en kväll. Det första man tänker på enligt Abas är att studenterna kommer dit med glädje och att de ska gå därifrån med glädje. Ordningsvakterna är där för att vara hjälpa till och bidra till studenternas kväll helt enkelt.

Så länge hjärtat slår
Abas har tidigare jobbat som ordningsvakt på krogen men slutade för att han inte längre tyckte jobbet var roligt. Det enda som håller honom kvar är Akademien och studenterna. Han trivs där, tillsammans med kollegorna, annars hade han slutat för länge sedan. Under 14 år på Akademien har han samlat på sig en del roliga historier. Det är dock inget som vi kan få höra. Ordningsvakterna har tystnadsplikt.

– Det jag ser, det behåller jag. Jag sprider inte ryktet efteråt. Men det är mest roliga händelser.

När han får frågan om han vill hälsa något till Jönköpings studenter svara han utan tvekan ”fortsätt som ni gör nu”. Han påpekar att ordningsvakterna är tillgängliga för studenterna, att man absolut inte ska vara blyg.

– Det är jättebra att många är utåtriktade och kommer fram. Vi är inte så farliga som vi ser ut. Vi är jättesnälla. Så länge hjärtat slår kommer jag att jobba på Akademien. Så länge studenterna själva tycket att jag är en god person, inte elak.

Två dagar efter intervjun smsar Abas med en förfrågan om att få lägga till en hälsning.

– Jag skulle vilja önska studenterna en riktigt trevlig jul.

God Jul Abas!

Ellinor Lundgren

ellinormaria@hotmail.com

Kommentarer

Fler nyheter

Jönköping största tenta- och halloweenfest

pilLit och OPA bjuder in till en storartad halloweenfest på söndag!

Vad händer i veckan? | 42

pilVi ser till att du inte missar något i veckan!
Kollektivets nya projektledare

Välkomna hem till Kollektivet!

pilPå fredag slår Kollektivet upp portarna för årets minnesvärda premiärkväll! Festkonceptets nya projektledare berättar om sina planer och förväntningar inför året.
Student Life Fair

Studentlivsmässan med något för alla!

pilIgår tog den årliga Student Life Fair plats i Campus Arena. Massa studenter, gamla som nya, passade på att mingla med skolans föreningar.

Insparken – en överlevnadsguide

pilInsparken är en av de roligaste veckorna på året. Här är mina tips för att få den ultimata insparksveckan, utan att behöva återhämta sig i en månad efteråt.

Vad är väl en modeshow på Spira?

pilVi var på Spring Inspiration - och det var helt fantastiskt!
Husqvarna AB på besök hos JU Solar Team

Storföretaget Husqvarna satsar på JU Solar Team

pilJU Solar Team gör stora framsteg med bilbygget och med ett av Sveriges största aktiebolag som sponsor.

Hon är den nya chefredaktören för Studenten JKPG

pilDet är nu dags för ett generationsskifte. Här är Studenten JKPG:s nya chefredaktör.

”Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld”

pilTomas Andersson Wij besökte Kultur på Kampus. Ikväll spelar han för fullsatta stolar på Jönköping teater.

Älskar du kaffe? Missa inte kaffefesten på Spira

pilJust nu tävlar Sveriges bästa på kaffe om platser i VM-laget. Skynda till Spira och passa på att provsmaka!

En vecka – 13 konstnärer

pilJust nu är affärer i city fyllda med konstverk av lokala konstnärer. En vecka för den som gillar konst eller vill tävla om fina priser.

”Jag försöker hitta personer som min mormor skulle reagera på”

pilSpring inspiration fick hjälp av modellagenturen MIKA i urvalet av modeller

Kollektivet kickar loss våren med Skam-quiz

pilPå fredag drar Kollektivet igång igen och de kickar igång våren med ett skam-quiz!
Temabild: träning

Nytt år – nya möjligheter

pilNytt år, nya löften! Här får du tipsen som får dig att hålla dem.

Justice levde upp till förväntningarna

pil"Vårt LoL-lag visade på hög skicklighet och fantastik lagkemi"