Oscars fyller 90 år

Oscars fyller 90 år

Allt började 1928 när de första Oscars-statyetterna delades ut, och vipps, filmgalan för filmvärldens elit var född. Det har nu gått 90 år och hundratals filmer har kommit och gått, men galan är sig lik.

Den fjärde mars är det äntligen dags för Oscarsgalan – eller ”The Academy Awards” som det heter på engelska. Skådespelare, regissörer, kompositörer, manusförfattare, redigerare och många, många fler filmskapare har blivit nominerade för sina insatser det senaste året. För de nominerade kan den fjärde mars 2018 bli den bästa dagen i deras liv. Förra året var det La La Land som fick flest nomineringar. Men betyder flest nomineringar flest priser? Inte alltid, men det ökar såklart chanserna. De filmer som förväntas vinna flest priser i år är The Shape of Water, Dunkirk och Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Men vem går hem med flest priser? Det återstår att se. Men för att göra det lite enkelt för er kan ni läsa om filmerna nedan.

The Shape of Water (Guillermo del Toro, 13 nomineringar)
13 stycken nomineringar gör The Shape of Water till den film som fått flest nomineringar i år (en mindre än förra årets favorit La La Land). Sally Hawkins spelar den stumma städerskan Elisa, som arbetar på ett labb under kalla kriget i USA. Men en dag kommer en man till laboratoriet med en varelse som ingen sett förut. Och när Elisa kommer i kontakt med varelsen skapar de ett speciellt band som inte går att bryta. Frågan är, hur långt är Elisa villig att gå för att rädda sin nyfunna vän? Filmen har en väldigt unik handling, men är otroligt snyggt gjord på alla sätt och vis.
Nomineringar: Bästa film, bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll, bästa kvinnliga biroll, bästa manliga biroll, bästa originalmusik, bästa foto, bästa produktionsdesign, bästa kostymdesign, bästa ljudredigering, bästa ljudmix, bästa redigering.

Dunkirk (Christopher Nolan, 8 nomineringar)
Nolans nyaste succé Dunkirk har chans att ta hem åtta Oscars i år. Utan en tydlig huvudroll och med ovanligt lite manus får vi följa med de brittiska soldaterna som under andra världskrigets första tid blivit fast på stranden i Dunkirk, Frankrike. En intensiv handling som visar hur det var att vara soldat på stranden, på havet och i luften, och hur dessa soldater tillsammans arbetar för att få komma hem. Dunkirk är ett bevis på att det inte alltid handlar om starka karaktärer. Tack vare IMAX-kameror och fantastisk bakgrundsmusik behövs inga huvudroller. En riktig upplevelse, speciellt om man har chans att se den i IMAX.
Nomineringar: Bästa film, bästa regi, bästa originalmusik, bästa foto, bästa produktionsdesign, bästa ljudredigering, bäst ljudmix, bästa redigering.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Martin McDonagh, 7 nomineringar)
En annan film som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden är Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Den ensamstående mamman Mildred, spelad av Frances McDormand kämpar för sin dotters rättvisa, som blivit våldtagen och brutalt mördad. Men när polisen efter några månader fortfarande inte gjort några större framsteg eller gripit någon köper Mildred annonsplats på tre billboards där hon skriver ”våldtagen medan hon dog”, ”och fortfarande ingen arresterad”, ”varför, polischef Willoughby?”, vilket skapar stor uppmärksamhet i staden. Filmen har redan fått flera utmärkelser och vann fem BAFTA-statyetter för bland annat bästa film.
Nomineringar: Bästa film, bästa kvinnliga huvudroll, två nomineringar för bästa manliga biroll, bästa originalmusik, bästa originalmanus, bästa redigering.

Darkest Hour (Joe Wright, 6 nomineringar)
Det är inte den första filmen om Winston Churchill. Men är det kanske den bästa? Gary Oldman som många känner igen från Harry Potter-filmerna där han spelar Sirius Black, gestaltar den välkända premiärministern som ledde Storbritannien genom kriget. Hela filmen är fokuserad på Churchills första veckor som premiärminister. Många av hans ministerkollegor tycker att han är en opassande ledare som handlar på ett gammaldags sätt, och försöker övertala honom att istället för att gå i krig, förhandla fred med Hitler. Men Churchill tror på brittisk seger och gör allt i sin makt för att försvara sitt hemland, precis som han sa i sitt mest kända tal: ”We shall never surrender!”
Nomineringar: Bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa foto, bästa produktionsdesign, bästa makeup & hår, bästa kostymdesign.

Andra favoriter som har chans att ta hem några Oscars…
Phantom Thread (6 nomineringar, drama, kriminalfilm)
Lady Bird (5 nomineringar, komedi, drama)
Blade Runner (5 nomineringar, drama, Sci-Fi)
Call Me by Your Name (4 nomineringar, romantisk komedi, drama)
Get Out (3 nomineringar, skräck/mysterium)
Baby Driver (3 nomineringar, kriminalfilm/thriller)
I, Tonya (3 nomineringar, drama/sportfilm)

Men vi får inte heller glömma Ruben Östlunds succéfilm The Square, som är nominerad för bästa internationella film. Om filmen går hem med en Oscar eller inte, spelar ingen större roll för filmens rykte i med att filmen redan vunnit den finaste utmärkelsen på Cannes filmfestival – Palme d’Or, eller som vi kallar den, guldpalmen. Men ingen säger väl nej till ännu en utmärkelse? Speciellt en Oscar?

Oscarsgalan går att följa på Aftonbladet mellan ca 02:00-06:00 måndag morgon.

 

Maja Ottosson

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.