Makten av en hashtag

Över två veckor har gått sedan Alyssa Milano skrev en tweet och uppmanade de som blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp att skriva ”me too”. Inte i hennes vildaste fantasi kunde hon nog vetat vilket gensvar hon skulle få och vilka konsekvenser det skulle leda till. Hashtagen #Metoo fick eget liv och spreds som en löpeld i sociala medier. Såväl kvinnor som män berättade sina historier och ett tidigare undangömt problem sattes i rampljuset.

I början var många skeptiska, vad skulle en hashtag egentligen leda till. Som den medie- och kommunikationsstudent jag är följde jag det med spänning, för makten av sociala medier ska verkligen inte underskattas. I skrivande stund har hashtagen över en halvmiljon inlägg på Instagram och på Expressen återfinns nära 200 artiklar med #Metoo i rubriken. Jag tror faktiskt ingen kan ha undgått att lägga märke till debatten som har väckts, för oavsett om man slagit på ett traditionellt media som radio och tv eller om man scrollat i sociala medier så har #Metoo funnits närvarande. Ett problem som får så mycket uppmärksamhet av samhället är ett problem ingen kan ignorera.

Debatten har tvingat flera stora mediebolag att agera mot profiler som fått anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp riktade mot sig. Journalisten Fredrik Virtanen är avsatt från Aftonbladets ledarsida och TV4 bröt kontraktet med programledaren Martin Timell. Att allt detta händer först när allmänheten fått nys om skandalerna kan jag tycka är under all kritik då det framkommit att flera högt uppsatta i företagen varit medvetna om problematiken sedan tidigare. Den ekonomiska risken i att förlora en folkkär profil verkar vägt tyngre än arbetet för en jämställd och trygg arbetsplats. Först när man får allmänhetens ögon på sig agerar man för att i ett tappert försök minska skadan på företagets rykte. Trots de enligt mig tvivelaktiga motiven bakom deras agerande är det ändå en vinst i kampen för ett mer jämställt samhälle. Det var samhällets ställningstagande som skapade diskussion och som fick foten att äntligen sättas ner.

Men viktigare än dessa publika avslöjanden är den påverkan det fått på individnivå. Utsatta kvinnor och män har fått höra att de inte är ensamma, erfarenheter och åsikter har diskuterats och ventilerats, och stereotyper och normer har ifrågasatts. Tänk den generationen av ungdomar som växer upp med den här debatten. De som från start lär sig kvinnors och mäns lika värde och rätten till sin egen kropp. Det låter så självklart när jag skriver det, men tydligen är det ju inte det för vissa vilket #Metoo tydligt påvisar. Det är när den unga generationen växer upp vi verkligen kommer se de stora konsekvenserna av denna lilla hashtag.

Alyssa Milano ville belysa bredden och samhällsproblematiken i det hela, och vi alla kan nog vara överens om att hon lyckades. Eller det var inte hon som lyckades, det var vi alla tillsammans. De som delat med sig, de som läst och förstått, de som diskuterat och problematiserat, de som har agerat. Hashtagen var egentligen bara gnistan som fick ett helt samhälle att fatta eld i protest.

 

Ida Karlsson

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.