Krönikabild

Var har källkritiken tagit vägen?

Jag skrollar igenom mitt Facebook-flöde och fastnar vid ett inlägg som flera av de jag känner som jobbar med media har delat. Inlägget handlar om hur större mediebolag sparkar fotografer. Jag vet själv hur medielandskapet förändrats och hur även vanliga journalister får mer att göra när kollegorna börjar försvinna. Det blir mindre och mindre folk som får göra allt mer jobb i takt med att pengarna försvinner. Arkivbilderna går varma hos tidningarna samtidigt som en krönika publiceras om hur ”de traditionella medierna är viktiga då källkritiken är mer nödvändig än någonsin”.

Men vänta lite här nu. Anledningen till att jag vänder mig till traditionella medier är för att jag vill ha bilder som visar rätt kontext till rätt nyhet. Jag vill inte ha en halvtaskig arkivbild från tre år tillbaka. Det jag söker är ordentligt skrivna artiklar med ordentligt tagna bilder. Jag söker inte heller clickbaits eller snabbt skrivna texter som knappt hunnit granskas innan publicering. Det handlar inte längre om att vara bäst i nyhetsbranschen, det handlar om att vara först. Och vad var nu anledningen till att jag skulle använda mig av traditionella medier sa du?

Samtidigt som detta sker har antalet prenumeranter för tidningarna sjunkit medan annonseringen på sidorna ökat. Alltså är det både stora och små företags annonseringspengar som står för intäkterna till en tidning. Journalistens uppgift är egentligen att försöka vara så objektiv som möjligt, samt att granska saker som anses gå till fel i vårt samhälle. Men vad händer då om ett företag som är en stor annonsör för en tidning behöver granskas?

Det bränner till som en kniv i magen när jag ser utvecklingen som håller på att ske. Jag tycker att mediebranschen måste stanna upp och ta en ordentlig funderare. Det är dags att våga vara sist med en nyhet, men samtidigt vara först med att visa den rätta bilden. Våga vara den tidningen som allmänheten vänder sig till när de vill ha ordentliga nyheter med källkritiskt skrivna texter. Var den tidningen som visar den rätta bilden till den rätta kontexten. Just nu tycker jag faktiskt att dessa tidningar blir allt mer sällsynta. Jag vet faktiskt inte ens om dessa tidningar fortfarande existerar.