Krönikabild

Sluta gnäll om hjärta för klubben

Jag är så himla trött på allt tjat om att spelare ska ha ett ”hjärta för klubben”. För vi alla vet att i elithockeyns värld handlar det inte om kärleken till klubben när spelare väljer vart de ska lira.

Det var säsongen 2014/2015 och Växjö Lakers intog isen som ett av det relativt nya lagen i SHL efter deras avancemang år 2011/2012. Snacket gick om att detta var seriens största köp och import lag. De skulle aldrig kunna bygga upp något stort. Visst, de hade stor namn på pappret. Men vi alla visste ju att ”ett hjärta för klubben” krävs för att man ska ta hem ett SM-guld. Något som i mina öron lät som skitsnack från början.
Växjö Lakers spottade kritikerna i ansiktet när de jobbade sig allt mer uppåt i serien. Detta köpelag som aldrig skulle klara sig, visade sig ha ett otroligt hjärta på isen. Och framför allt såg det ut som att grabbarna trivdes ihop.
Under säsongen 2015/2016 började HV71, som har många spelare och framför allt fick in en tränare som har ”hjärta för klubben”, att gå dåligt. Visst, det var skadeproblemen som spökade men de spelarna som inte presterade kom undan med ”han har inte kommit igång än”. För så länge spelaren har ”hjärta för klubben” gör det inte så mycket, eller?
Min poäng är att det kvittar vad man har haft för ett band till en klubb tidigare. Det är hur man kommer ihop som ett lag som har den största betydelsen. En tränare ska göra det bästa av det som han har att jobba med. Det kvittar om spelarna kommer fara iväg till KHL efter något år. Det viktiga är att få spelarna att fokusera på vad som ska göras här och nu.

I 99 procent av fallen är det pengarna som styr. Det har aldrig någonsin heller visat sig att ett hjärta för klubben tar hem några SM-guld. Kolla bara på till exempel Peter Forsberg som kämpat för sitt SM-guld till Modo. Hans hjärta för klubben gav inte ens honom guldet han förtvivlat kämpat efter. Där emot, kan ett hjärta för SITT LAG, spela en väldigt stor roll. Det kan i alla fall Växjöspelarna som lyfte SM-bucklan år 2015 skriva under på.