Krönikabild

Melodifestivalen är allt annat än en musiktävling

Klockan 20:00 på lördag är det dags. Då ska vi kora svenska folkets favorit i… ja vadå egentligen? För knappast går det att kalla Melodifestivalen för en musiktävling – eller ens lördagsunderhållning för den delen?

På senare tid har melodifestivalen gått vilse och för att hitta tillbaka har sjungande komiker, glitter och lättglömda kändisar tagits in. David Lindgren gör sitt bästa för att försöka hålla kursen med allt vad det innebär. Han påpekade själv i första deltävlingen att han blivit beskriven som en Billy bokhylla och kanske är han precis det – rätt lagom. Det händer inte jättemycket utan han är så där folkligt mellanmjölk som vi kan vara i Sverige. Förutom när han kramar vatten ur skumsvampar efter en pole dance förstås. Då måste vi nämligen göra klart för tvåbarnspappa Lindgren att det här är ett familjeprogram.

Till Davids hjälp finns sidekicken Fab Freddie som varje vecka utser ’veckans glitter’. Tar du på dig en glittrig boa och trampar in runt 21:00 så kan det bli du! Förutom veckans glitter är det mer glitter och ytterligare lite glitter som gäller för fabulösa Freddie. Så det går att undra om det är just glittret eller Freddie som står i fokus. För visst syns kopplingen till varför det är en lite rundare man med omanliga kläder som får strosa runt bland publiken. Det var trots allt inte så länge sedan som termen ’schlagerbög’ gjorde entré i samband med festivalen. Finns det då en tanke med Freddie eller är han bara där för att vara där? Kanske är det fortfarande så att det inte är en självklarhet. En självklarhet att det finns Fab Freddies och att han därför måste ställas upp på scenen trots att sångrösten inte är på högsta nivå.

På tal om sångröst så kommer lördagen även bestå av ett startfält med 10 artister. Där har vi en sjungande komiker, den vanliga gruppen idoltävlare och ytterligare några jag har svårt att komma ihåg. Det är en rätt tråkig samling låtar där det inte händer så mycket. Benjamin Ingrosso har en irriterande jacka och Felix Sandman får sitta på en låda och sjunga om exet. Så kanske är det därför vi försöker liva upp stämningen med folk som inte kan sjunga egentligen och Robert Gustavssons dansbandskaraktär Roland. Men ändå sitter vi där på lördagskvällen även om det varit en krympande skara på sista tiden. Barnfamiljer och Fab Freddies som i någon mån får sin lördagsunderhållning. Kan jag släppa tanken på att detta brukade vara en musiktävling och istället blivit en institution för svensk underhållning – ja då får det vara hur mycket fuldans, glitter och lagom mysiga programledare som helst.

 

Finalen av melodifestivalen 2018 sänds lördagen 10 mars kl 20:00 på SVT 1 och SVT play.