Krönikabild

Lös det bara!

Frågan kring J-Södras nya fotbollsarena har tagit en ny riktning – igen. Vad som såg ut att ha löst sig efter ett par år av diskussioner blev i veckan återigen vidöppet. Nu finns det en uppenbar risk att kommunens flata agerande kommer skada J-Södra.

De flesta av oss kan alla turerna kring arenan nu. Stadsparksvallen är gammal och sliten och kräver upprustning för att den ska bli godkänd av svenska fotbollsförbundet för att få användas vid matchspel i högre serier. Kommunen gjorde en utredning och kom fram till att det inte var värt att rusta upp Stadsparksvallen och förslaget med en arena på Jordbrovallen dök upp.

Heta diskussioner kring frågan följde, det ena efter det andra hindret dök upp för en arena på Jordbrovallen och till slut visade det sig att det skulle bli dyrare än väntat. Visst kan man tycka att 540 miljoner kronor är mycket men kan man lägga dessa pengar på ett kulturhus kan det väl vara värt att lägga samma pengar på en fotbollsarena? Det är i alla fall min åsikt. Det verkar också vara kostnaden som var den avgörande frågan då Alliansen valde att lägga ner projektet för att istället återigen rikta blickarna mot Stadsparksvallen. Som alltså redan räknats bort i en tidigare utredning. En utredning som enligt uppgift kostade nästan två miljoner. Nu ska man alltså lägga ytterligare pengar på en ny utredning.

Utöver Stadsparksvallen ska också ett förslag om en arena ute i Råslätt undersökas och jag känner bara att nu får kommunen sluta vela och bara ta ett beslut. Just nu struntar jag i vilket beslut det blir bara dem bestämmer sig. För ju längre tid det tar desto mer skadar det J-Södra och deras ekonomi allt mer.

Stadsparksvallen är just nu på dispens och om den inte blir förnyad måste J-Södra åka till antingen Borås eller Växjö för att spela sina hemmamatcher. Rent ekonomiskt är det en katastrof. Utöver det förväntade publiktappet (för inte åker väl fem tusen personer från Jönköping de cirka sex milen till Borås två tre gånger i månaden?) tillkommer kostnaden för arenahyra, transport till Borås för laget och all eventuell inkomst från merförsäljningen på arenan försvinner.

Det finns också en risk att det drabbar J-Södra rent sportsligt då man oftast vinner fler matcher på hemmaplan och flyttas matcherna till Borås riskerar man att tappa den hemmaplanskänsla som finns i Jönköping.

Personligen anser jag att lägga en arena på Elmia är det bästa alternativet då det redan finns gott om plats, bra parkeringsmöjligheter och närheten till E4:an för att snabbt leda ut all trafik. Jag är dock villig att acceptera vad som helst just nu bara det faktiskt tas ett beslut. För varje dag som går blir det sämre för J-Södra. Till er inom kommunen som bestämmer i frågan vill jag säga:

Jag skiter i hur, lös det bara!