Krönikabild

Låt oss hylla kvinnor varje dag

Internationella kvinnodagen. En dag om året, på vilken personer stolt titulerar sig själva som feminister och hyllar inspirerande kvinnor i sin omgivning. Tidigare år har det känts som om denna dag av kollektiv feminism, följs åt av 364 dagar av patriarkala strukturer och normer. Frågan är om 2018 kommer att bli ett år i mängden? 2018, som tog avstamp i den lavinartade urladdning som #MeToo skapade, men sedan långsamt återgick till det som tidigare har varit?

Jag både hoppas och tror inte det. Efter allt som har kommit upp till ytan tack vare #MeToo, skulle det vara ett hån om kampen för kvinnors rättigheter avstannar. Ett nedvärderande och förminskade av alla kvinnor som har delat med sig av sina erfarenheter och mot dem som strävar efter en bättre och mer jämlik framtid.

Nej, jag vill tro att vi befinner oss i en tid av förändring. Där vi kvinnor får möjlighet till samma villkor som män. Att ens kön inte ska spela någon roll, för varken din position på arbetet eller lönen du erhåller. En tid, där du som kvinna får samma respekt och erkännande som männen runt omkring dig, oavsett sammanhang. Jag hoppas också att vi år 2018, kan sluta att kategorisera saker som typiskt ”manligt” eller ”kvinnligt”. Att män och kvinnor inte tillskrivs stereotypiska roller, utan istället definieras utifrån egenskaper och kompetenser snarare än kön. Att en kvinna inte ses som högljudd och jobbig, bara för att hon tar plats. Eller blir kallad för ”lilla gumman”, nedvärderad och ifrågasatt sin kunskap, på grund av sitt kön.

Så låt oss inte bara hylla kvinnor idag, utan varje dag det kommande året. Att en dag av kollektiv feminism, istället blir 365 dagar. Det är både orimligt och ohållbart, att halva Sveriges befolkning idag nedprioriteras.  Därför måste vi tillsammans, kvinnor såväl som män, uppmärksamma kvinnliga rättigheter som allmänna rättigheter.