Krönikabild

Kan vi bara tala om julmusten?

Och så var högtiden här igen. Högtiden som innebär någon som gnäller över bristen på snö. Någon annan som gnäller över att det är jobbigt att handla julklappar. Och så en tredje som dricker julmust till frukost, kollar på julkalendern och öppnar varje lucka med choklad.

Det är lika bra att först nämna att jag även tänker på dem som inte får fira någon jul. De som sitter ensamma och de barn som gömmer sig under bordet när föräldrarna korkar upp starkglöggen.

Men kan vi inte bara tala om hur fantastiskt gott julmust är istället? Tänk dig att du har varit i affären och handlat. Du lägger musten på kylning någon timme. Tar sedan fram pepparkakorna och lussekatterna. Tar ut den från kylen och hör pyset när du vrider av korken. Det kluckande ljudet när du fyller glaset med den söta drycken. Den första klunken. Är du inte sugen på julmust än så kan du sluta läsa.

Finns det ens någon godare läsk? Jag tror knappast det. Och nu börjar du snart tänka att julmust och påskmust är samma sak. JA, det må vara samma ingredienser. Men NEJ, det är inte samma sak. Julmusten är också mer speciell för när den kommer upp på hyllan i affären så är det ett tecken att det är dags att börja tänka på julförberedelserna. Varje år tjatar jag tidigare och tidigare om julmusten. I år tjatade jag i september. Och när jag läste på Jodel att någon sett julmust i Taberg så var det värt att sätta sig i bilen och köra sammanlagt 3 mil för att få tag i en liten 50 cl flaska. Så värt.

Visste ni att svenskarna dricker ungefär 50 miljoner liter must varje år? Tror jag står för halva konsumtionen och Apotekarnes hade nästan gått i konkurs utan mig. Vi alla vet ju att de gör den bästa musten, kom inte och säg något annat.

Alla kanske inte få fira jul i Sverige, men alla får chansen att dricka åtminstone ett glas julmust. Och om du som förälder inte låter ditt barn dricka det under juletiden så borde du ändra på det. Låt ingen gå miste om denna dryck.

Länge leve julmusten!