Gästkrönikör Felicia Niclasdotter
Gästkrönikör Felicia Niclasdotter

Jag kommer aldrig göra det för din skull

Nej. Jag har inte köpt produkter för flera tusentals kronor för att göra dig nöjd. Jag spenderar inte timmar framför spegeln varje morgon för att få dig att le lite extra när du ser mig. Kanske att det är en bonus, men det är inte mitt syfte.

Att sminka sig varje morgon är för mig mer än en daglig rutin. Det är en helig ritual. Varje morgon ska det ske. Som de heliga te-ceremonierna i Japan eller att ta nattvarden i kyrkan. En ritual där varje stryk med sminkborsten tillfredsställer själen och en symmetrisk eyeliner skapar lugn. Jag tror inte många förstår hur kul det kan vara. Att vara en hobbykonstnär med sitt eget ansikte som en canvas är fantastiskt. Jag målar på mitt humör varje morgon, orange, blått, sotat eller elegant. Jag gör det för mig.

Varför har hon så mycket smink? Hur orkar hon gå upp så tidigt för att göra sig i ordning? Bra frågor. För att det är kul. För att det är en passion. Det är heligt och inte för någon annan alls. Det är för mig. Inte för att attrahera det motsatta könet eller någon annan för den delen heller, nej det är inte ens relevant. Vissa gillar fiske och vissa gillar att gamea. Vissa gillar att blanda färger från sex olika paletter med en exakt vinklad pensel för att få till den där perfekta cut creasen (ni som talar sminkspråk förstår mig). Smink är inte bara smink, eller jo det kan vara det om det är det man önskar. För mig och många andra är det mycket mer. Det är konst.

När man var liten och skulle på skoldisko kletade man på sig mammas alldeles för röda läppstift. Visst, man tänkte nog, wow hoppas Linus (eller vad det nu va den söta killen hette) ser mig ikväll, när jag pyntat mig och allt. Men vad visste man då? Idag är det annorlunda. Men jargongen och attityden till tjejer som sminkar sig mycket och ofta är alltid densamma. Kritisk och dömande. Min attityd har förändrats. Jag har inte investerat i 13 nyanser av läppstift för att jag vill pleasa någon. Jag har inte beställt mina nio vackra paletter för att måla något som jag tror skulle gör mig snyggare i en viss persons ögon. Den enda person vars åsikt som överhuvudtaget väger något är min egen. En äkta konstnär målar inte för andra, de målar för sig själva.

Felicia Niclasdotter