Krönikabild

Det är för dåligt SHL!

Äntligen är hockeysäsongen igång igen. Ut med det varma och soliga och in med kyla och mörker. Sex månader av ångest, besvikelser och ren och skär glädje. Som hockeytokig är september den bästa tiden på året, men trots min kärlek till hockeyn finns det mycket som irriterar mig. Schemaläggningen i SHL för att ta ett exempel.

Jag har alltid varit sportintresserad men på senare år har det intresset gått från att det är kul att titta på sport till fullt ut sporttokig. Av den anledning både läser jag om sport och lyssnar mycket på saker som handlar om sport. Sporthuset är en av de podcasts som jag lyssnar på och det är ofta jag känner igen mig i saker som tas upp där. Till exempel var det för någon vecka sedan som det pratades om huruvida man kan benämna ett lag som serieledare bara för att dem leder serien innan hela den nuvarande omgången är färdigspelad. Det anser inte jag, man kan vara serieledare först när alla lag har spelat lika många matcher.
Så när jag sen satt och lyssnade på Sporthuset förra veckan och fick höra Tommy Åström prata om spelschemat i SHL, Svenska HockeyLigan, så visste jag vad denna krönika skulle handla om.

Tommy pratar om hur SHL tjuvstartar en dryg vecka innan övriga matcher spelas. Då är det såklart fråga om matcher från premiäromgången som spelas tänker ni kanske? Svaret är nej. En av matcherna som SHL-säsongen startar med är från omgång 37. En omgång som alltså spelas färdigt den 21:a januari 2017. I FYRA månader kommer alltså tabellen i SHL att vara inkomplett på grund av att en match blev flyttad. Jag säger det igen, tabellen i SHL kommer alltså att halta i drygt FYRA månader. Det är helt bedrövligt, hur kan det bli såhär frågar ni er kanske?

En av anledningarna är att hemmalaget i matchen, Malmö, spelar i en arena som inte enbart är byggd för att spelas hockey i. Under den dagen är den nämligen Disney on Ice i Malmö Arena. Vad jag blir så irriterad på är att spelschemat för SHL sattes någon gång under våren eller tidiga sommaren så antingen visste de ansvariga om att arenan var uppbokad och borde kunnat välja ett annat datum. Eller så var schemat redan bestämt när Disney kom och knackade på dörren och då borde arenabolaget sagt att den dagen var upptagen. Men varken eller hände alltså här.

Varför behövde matchen i så fall vara i just omgång 37 när den inte kunde spelas samtidigt som övriga matcher i den omgången? Varför lades inte denna match i omgång 1 om den nu kunde spelas då? Och dessutom finns ju ytterligare en ishockeyarena i Malmö som tidigare varit en Elitseriearena så den skulle utan problem kunna inhysa Malmö IF under en dag. En match i omgång 37 hade därför inte behövt flyttas på.

Det som är det tråkiga med hela den här historien är att det här exemplet inte är en isolerad händelse utan är något som händer flera gånger per säsong. Samtidigt som jag förstår att klubbarna måste sälja ut sina stor, dyra arenor för att dra in mer pengar så måste hockeyn få bli första prioritet. Det finns ju ingen mening med att bygga en ny och skrytig hockeyarena om det inte går att spelas hockey i den.

Min uppmaning till alla ansvariga i SHL-lagen som har dessa eventarenor blir:
Hockey först, jippo sen!