Krönikabild

Ingress

Män, det är dags att ta ert ansvar.

#Metoo. En universell kampanj där kvinnor visar på magnituden av sexuella trakasserier och övergrepp.  Att de flesta av oss har drabbats, i olika former och sammanhang; på jobbet/ skolan, av sin partner, på vägen hem från bussen, på klubben eller festen.

En kommentar. En klapp på rumpan. En vädjan om sex. Sexuella trakasserier är inte en engångsföreteelse, utan något ständigt pågående. Något som har blivit normaliserat och marginaliserat. Snuskiga gubbar som tar sig friheter, män som fäller kommentarer. Ett onödigt beteende, som inte fyller någon funktion, annat än att kränka en annan individ. Att kommentera och värdera en person utifrån dennes kön och utseende, eller ta sig friheter på grund av det.

Det är inte alla män som trakasserar. Inte heller våldtar alla män. Men de flesta kvinnor utsätts för sexuella trakasserier, återkommande. Så trots att du är en bra och vettig kille, för jag vet att det finns många av er därute, säg till. Stå upp för vad som är rätt och fel. Om din kompis tar en tjej på rumpan på klubben, säg till. Om någon i din omgivning fäller sexistiska kommenterar till kvinnor, säg till. Om du ser en främling på stan som verbalt eller fysiskt utnyttjar en kvinna, säg till. Ta ditt ansvar, både som medmänniska och man.

Absolut kan män också bli utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp, och givetvis är det inte okej överhuvudtaget. Men majoriteten av dessa sker mot kvinnor och den stora majoriteten av förövarna är män. För att skapa förändring och ett samhälle där kvinnor inte blir värderade utifrån sitt kön, utan som jämlika individer, måste ni ta ert ansvar. För era mammor, syskon och flickvänner. För era framtida döttrar och deras barn. Genom att rannsaka ert eget beteende och se över er omgivnings, kan ni inte bara hjälpa kvinnor att undslippa mycket onödig sexism, utan också skapa ett samhälle med lika villkor.