Jin Asp och Ebba Sjöström tog initiativet mot tentor på helger.

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

Jin Asp och Ebba Sjöström var några av initiativtagarna till en motion som antogs på HI TECH:s stämma i höstas. Motionen handlade om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling driven av Studentkåren, HI TECH och LOK. Vi träffar Jin och Ebba i en intervju om varför de skrev motionen och problematiken med tentor på helgerna. 

På HI TECH:s årsstämma i höstas antogs en motion för avskaffande av tentor på helger. Motionen togs sedan vidare till Studentkåren som startat en namninsamling som vid skrivande stund har över 2 000 underskrifter. Jin Asp och Ebba Sjöström som var med och skrev motionen menar att situationen är ohållbar och måste lösas. De beskriver en situation med hårda tentaperioder som kräver sjudagarsveckor, lärare som inte finns tillgängliga för hjälp och frågor samt en bristande tid för ledighet.

– Du måste ju kunna planera sin helg som man vill. Man är ju redan stressad när man har tentaperiod och mer stressad när man inte får vara ledig. Det är ju ingenting som får en att prestera bättre, säger Asp.

– Vissa kurser som vi har börjar ju redan på måndagen, alltså dagen efter vi har haft tentan. Man hinner ju inte reflektera över det man gjort eller reflektera över det man ska göra, säger Sjöström

De beskriver en situation som kräver mycket tid och planering för studenter på JTH. De fortsätter med att berättar om pendlande klasskamrater som inte har möjlighet att ta sig till skolan kollektivt, utan behöver antingen ha tillgång till bil eller sovplats i Jönköping. Ett annat problem som de belyser är att många helgtentor görs helt utan lärare. Det ges istället möjlighet för telefonsamtal under specifika tider där studenter får komma med frågor och be om hjälp.

– Man måste ju komma på det man vill fråga och få hjälp med just när det går att få tag på dem, och det är ju inte alltid man gör det, fortsätter Asp.

– Ibland kan man inte ens komma i kontakt med sin examinator för att de inte är tillgängliga just den helgen. Det försvårar ju om man har en fråga om någonting, fortsätter Sjöström.

Hur tror ni att man kan lösa problemet?

– Det handlar nog mest om brist på plats för tentor. Då finns det ju ett gymnasium här i närheten som man kan använda eller gymnastiksalar man kan ha dem i. Vi har ju redan tentor i Campus Arena, så det borde ju inte vara ett problem, säger Ebba.

Ingrid Wadskog som är vd på JTH, ställer sig positiv för en lösning av problemet när Studenten JKPG söker henne för en kommentar. Wadskog förstår problematiken och säger att frågan har tagits upp och diskuterats i skolrådet för hela Jönköping University.

– Vi är väldigt positiva till det. Många lärare vill ju inte heller ha det på det här viset. Sen om vissa tentor råkar bli på helger, då får man hitta lösningar som passar alla.

Mer info och möjlighet att skriva under hittar ni här!

Filip Magnusson

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.