”Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld”

Han har haft en kristen uppväxt i Fruängen utanför Stockholm där han tidigt fattade tycke för musiken. I dag är han inte bara musiker utan även en etablerad journalist. I skrivande stund jobbar han för fullt med ett nytt album och står i kväll på scenen framför fullsatta stolar på Jönköping teater. Ingen mindre än Tomas Andersson Wij.  

Han är född 1972 i Fruängen utanför Stockholm där han hade en kristen uppväxt.

-Nu för tiden känner jag mig mer tvivlande. Jag har mer frågor än svar. Men jag kommer alltid vara intresserad och kommer alltid bli berörd av frågorna om kristendomen, säger Tomas Andersson Wij.

Redan som tioåring började han att spela i band och fick upp ögonen för musiken.

-Det var en omedelbar förälskelse när jag var barn. När man är yngre tänker man inte på varför man fastnar för någonting, utan man känner att någonting bara sjunger till i en. När jag hörde Gyllene Tider, Beatles och Elvis när jag var yngre så kände jag en slags besatthet, säger Andersson Wij.

Som 18-åring blev han journalist och etablerade sig genom sina arbeten för Nöjesguiden, ZTV och andra kända medier. Säsongen 2012-2013 hade han en uppsättning på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm. På scenen hade han personliga samtal med profiler som till exempel Henrik Schyffert, Sigge Eklund och Kristina Lugn inför publik. Det var något som Niklas Strömstedt snappade upp och som utvecklades till TV-programmet ”Tomas Andersson Wij spelar med” på Svt.

– Jag bokade hela konceptet som en scenföreställning och sedan blev det tv. Det var inte tanken från början egentligen. Det har varit väldigt roligt. Det är berikande att sätta sig in i andra artisters låtar eftersom jag har journalistiken i mig. Jag tycker om att kombinera mitt intresse för musik med journalistiken. Något som jag får utlopp för i programmet.

Året 1997 fick han sitt första skivkontrakt och nu är han inne på sitt tionde album.

-Jag spelar in mitt nya album med ett band från Umeå som heter Deportees. De är ett bra popband, så det finns en del poppiga låtar. Jag tycker om när skivorna varierar med olika temperament, säger Andersson Wij och fortsätter:

-Min musik är romantisk. Det är mycket bilder i texterna. Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld.

Ikväll spelar han på ett utsålt Jönköping teater.

-Det är alltid kul när det är fullsatt. Det är svenskans vackraste ord.

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.