”Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld”

Han har haft en kristen uppväxt i Fruängen utanför Stockholm där han tidigt fattade tycke för musiken. I dag är han inte bara musiker utan även en etablerad journalist. I skrivande stund jobbar han för fullt med ett nytt album och står i kväll på scenen framför fullsatta stolar på Jönköping teater. Ingen mindre än Tomas Andersson Wij.  

Han är född 1972 i Fruängen utanför Stockholm där han hade en kristen uppväxt.

-Nu för tiden känner jag mig mer tvivlande. Jag har mer frågor än svar. Men jag kommer alltid vara intresserad och kommer alltid bli berörd av frågorna om kristendomen, säger Tomas Andersson Wij.

Redan som tioåring började han att spela i band och fick upp ögonen för musiken.

-Det var en omedelbar förälskelse när jag var barn. När man är yngre tänker man inte på varför man fastnar för någonting, utan man känner att någonting bara sjunger till i en. När jag hörde Gyllene Tider, Beatles och Elvis när jag var yngre så kände jag en slags besatthet, säger Andersson Wij.

Som 18-åring blev han journalist och etablerade sig genom sina arbeten för Nöjesguiden, ZTV och andra kända medier. Säsongen 2012-2013 hade han en uppsättning på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm. På scenen hade han personliga samtal med profiler som till exempel Henrik Schyffert, Sigge Eklund och Kristina Lugn inför publik. Det var något som Niklas Strömstedt snappade upp och som utvecklades till TV-programmet ”Tomas Andersson Wij spelar med” på Svt.

– Jag bokade hela konceptet som en scenföreställning och sedan blev det tv. Det var inte tanken från början egentligen. Det har varit väldigt roligt. Det är berikande att sätta sig in i andra artisters låtar eftersom jag har journalistiken i mig. Jag tycker om att kombinera mitt intresse för musik med journalistiken. Något som jag får utlopp för i programmet.

Året 1997 fick han sitt första skivkontrakt och nu är han inne på sitt tionde album.

-Jag spelar in mitt nya album med ett band från Umeå som heter Deportees. De är ett bra popband, så det finns en del poppiga låtar. Jag tycker om när skivorna varierar med olika temperament, säger Andersson Wij och fortsätter:

-Min musik är romantisk. Det är mycket bilder i texterna. Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld.

Ikväll spelar han på ett utsålt Jönköping teater.

-Det är alltid kul när det är fullsatt. Det är svenskans vackraste ord.

Kommentarer

Fler nyheter

Jönköping största tenta- och halloweenfest

pilLit och OPA bjuder in till en storartad halloweenfest på söndag!

Vad händer i veckan? | 42

pilVi ser till att du inte missar något i veckan!
Kollektivets nya projektledare

Välkomna hem till Kollektivet!

pilPå fredag slår Kollektivet upp portarna för årets minnesvärda premiärkväll! Festkonceptets nya projektledare berättar om sina planer och förväntningar inför året.
Student Life Fair

Studentlivsmässan med något för alla!

pilIgår tog den årliga Student Life Fair plats i Campus Arena. Massa studenter, gamla som nya, passade på att mingla med skolans föreningar.

Insparken – en överlevnadsguide

pilInsparken är en av de roligaste veckorna på året. Här är mina tips för att få den ultimata insparksveckan, utan att behöva återhämta sig i en månad efteråt.

Vad är väl en modeshow på Spira?

pilVi var på Spring Inspiration - och det var helt fantastiskt!
Husqvarna AB på besök hos JU Solar Team

Storföretaget Husqvarna satsar på JU Solar Team

pilJU Solar Team gör stora framsteg med bilbygget och med ett av Sveriges största aktiebolag som sponsor.

Hon är den nya chefredaktören för Studenten JKPG

pilDet är nu dags för ett generationsskifte. Här är Studenten JKPG:s nya chefredaktör.

”Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld”

pilTomas Andersson Wij besökte Kultur på Kampus. Ikväll spelar han för fullsatta stolar på Jönköping teater.

Älskar du kaffe? Missa inte kaffefesten på Spira

pilJust nu tävlar Sveriges bästa på kaffe om platser i VM-laget. Skynda till Spira och passa på att provsmaka!

En vecka – 13 konstnärer

pilJust nu är affärer i city fyllda med konstverk av lokala konstnärer. En vecka för den som gillar konst eller vill tävla om fina priser.

”Jag försöker hitta personer som min mormor skulle reagera på”

pilSpring inspiration fick hjälp av modellagenturen MIKA i urvalet av modeller

Kollektivet kickar loss våren med Skam-quiz

pilPå fredag drar Kollektivet igång igen och de kickar igång våren med ett skam-quiz!
Temabild: träning

Nytt år – nya möjligheter

pilNytt år, nya löften! Här får du tipsen som får dig att hålla dem.

Justice levde upp till förväntningarna

pil"Vårt LoL-lag visade på hög skicklighet och fantastik lagkemi"