Café Hälsokällan

Hälsokällan – naturligt god mat

Café Hälsokällan öppnades under julimånad i år. Men de drog igång på allvar den tredje september. Konceptet är enkelt: att äta nyttigt är gott.   

Hälsokällan öppnades av Johanna Stigsson och Rebecca Stjärnklimt, som båda tyckte att Jönköping saknade ett ställe med hälsosam kost. Resan började med att Johanna sökte ett nytt jobb och fick provjobba på Caféet ”Lisa & Erik”, som låg på platsen där Hälsokällan ligger idag. Ganska tidigt fick Johanna veta att ägarna skulle öppna ytterligare ett ställe på annan ort, och att hon eventuellt skulle få ta över som ansvarig i Jönköping. En dag får Johanna ett sms från ägarna.

-”Vi har något att berätta”, stod det i sms:et, berättar Johanna och fortsätter:

– Jag gick ned till Lisa & Erik och de sa att de bestämt sig för att sälja sitt café och frågade om jag var intresserad av att köpa det.

Johanna och Rebecca har gått på samma skola och sedan tränat på samma gym, där Rebecca arbetade som personlig tränare. En kväll satt de och snackade om hela affärsidén och då bestämde de sig: Vi ska på något sätt ha de här stället!

-Man måste ju börja någonstans och att öppna ett hälsocafé är ett steg i rätt riktning mot min dröm att ha ett hälsocenter, säger Rebecca.

Drömmen om ett hälsocenter

Rebecca har alltid varit intresserad av träning och hälsa, och har som dröm att i framtiden öppna ett hälsocenter. Johanna har alltid velat arbeta med träning, men efter att hon arbetat som kallskänka i två år så insåg hon att det var mat hon skulle arbeta med.

-Jag älskar att stå i köket och jag bakar alltid hemma. Jag började att experimentera mycket när jag bakade och frågade alltid mig själv: Hur kan jag göra den här kakan nyttig?, berättar Johanna.

För Johanna och Rebecca är det viktigt att deras café inte bara ses som ett ”nyttigt” ställe, utan mer som ett café med naturlig mat.

-Vi vill göra mat som ger rätt energi till kroppen och som ger något när man äter. Alltså inte bara ”tomma kalorier”. Till exempel använder vi kokossocker istället för vitt socker. Det finns inget vitt socker i någon maträtt eller i våra kakor. Ibland frågor någon efter socker till kaffet, men vi har inte ens något vanligt socker tillgängligt här, berättar Rebecca.

På Hälsokällan finns ett stort urval av mat, soppor, mackor, kakor, smoothies m.m. De serverar olika lunchmenyer varje dag, alltifrån pajer till husmanskost till vegansk mat. På fredagar har de även deras populära hälsobuffé. Förutom att all mat är fritt från vitt socker, så är även all mat glutenfri.

-Det är dessvärre många som har fördomar mot nyttig och naturlig mat, till exempel att man inte skulle bli mätt bara för att det är nyttigt. Maten är en stor del av våra liv, och vi vill verkligen inspirera till ett hälsosammare liv genom att äta rätt. Det handlar inte om att utesluta sockret från sitt liv, men vi vill göra folk uppmärksamma på hur enkelt det kan vara att ta bort sockret från sin vardagliga kost. Det är inte lite godis på lördagar som är den stora sockerboven, det är sockret i vår vardagliga mat som blir farlig. Det är ju den som vi äter av varje dag, förklarar Johanna och Rebecca.

Förbättra julmaten 

Nu inför jul så har de en hel del tips på hur julbordet och allt tillbehör kan bli mer naturligt. Till exempel kan man baka julgodis med kokossocker, kokosolja och kokosgrädde. Istället för att köpa en färdiggjord rödbetssallad, så kan man enkelt göra en själv.

-Det viktigaste är att tänka på vad man köper. Kan man göra det bättre själv kanske? Ett bra tips är också att ställa fram matiga sallader och att blanda till exempelvis köttbullarna med rödbetor, säger Rebecca.

I framtiden ser Johanna och Rebecca att deras café kommer bli en del av en större verksamhet. Förhoppningsvis redan i januari kommer de att köra igång med lite föreläsningar inne på deras café om träning och hälsa. Dessutom hoppas de kunna öka deras öppettider och erbjuda frukostpaket till kunderna inom en snar framtid.

-Hälsokällan är inte bara ett vanligt café, det ska bli ett ställe som man får inspiration av. Vi vill att det ska hända mycket på Hälsokällan med till exempel föreläsningar. Vi vill att folket som kommer hit ska inspireras till en hälsosammare livsstil.

Med hjärta och själ 

Johanna och Rebecca lägger ned sina själar och sina hjärtan i Hälsokällan, och de har verkligen lyckats med att få en personlig touch på caféet. Fredagsbufféerna börjar bli riktigt populära och gästerna kommer inte bara en gång, utan de blir snabbt inspirerade av den naturligt goda maten och kommer gärna igen.

-Ett av våra mål är att det är här som folk ska köpa sitt fredagsfika. Istället för en sockerfylld bulle, kan de här få en snickerskaka gjord på jordnötssmör, dadlar, kokosolja och kakao. Snickerskakan är nog bådas favorit, säger både Johanna och Rebecca med ett leende.

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.