Peaky Blinders

Gangsterligan från Birmingham är tillbaka

Det är äntligen dags att åka tillbaka till 20-talets Birmingham och se vad Peaky Blinders har i kikaren, bortsätt från whiskey, cigaretter och trubbel. Den 15 november släpps den fjärde säsongen i Storbritannien, men de tre första säsongerna finns redan ute på Netflix i Sverige. Peaky Blinders är den perfekta serien för alla som är ute efter en spännande tripp tillbaka i tiden. Men vilka var Peaky Blinders egentligen?

Gangsterligan Peaky Blinders var ett fruktat gäng som höll till i Small Heath, Birmingham. Vi får i serien följa Thomas, en av bröderna i familjen Shelby. Tillsammans med Arthur, John och Polly sköter han familjens affärer som till största del utförs på fel sida av lagen. Med sina ”flat caps” (eller gubbkepsar som det kallas på svenska) med insydda rakblad är de inte rädda för att använda våld för att få vad de är ute efter.

I början på första säsongen är bröderna tillbaka från kriget i Frankrike och arbetar för att bygga upp familjens företag igen. Thomas (Cillian Murphy) tar en allt större roll i företaget och utser sig själv lite omedvetet till ledare. Samtidigt som han har stor respekt för sin aunt Polly (Helen McCrory) som tagit hand om företaget under krigsåren. Det är intressant hur stor roll kvinnorna har i serien och hur deras handlingar påverkar vad som kommer härnäst. Den andra stora kvinnliga rollen är Grace Burgess (Annabelle Wallis). Grace är en irländsk kvinna som kommer till Birmingham för att spionera på Peaky Blinders. Hon börjar arbeta i puben som gänget spenderar mycket tid i och kommer i nära kontakt med Thomas.

Problem uppkommer när Peaky Blinders får tag i ett antal stulna vapen som tillhör den brittiska armén. Thomas bestämmer sig för att behålla alla vapen istället för att lämna tillbaka dem. Det får en ung Winston Churchill att skicka ut en specialstyrka till Birmingham, samma styrka som Grace arbetar för. Under säsongens sex avsnitt får vi se hur Thomas och hans gäng väljer att hantera vapendramat samtidigt som andra problem kommer i deras väg och Thomas planerar att ta sig an gamlingskungen Billy Kimber. Ibland är det svårt att välja mellan kärlek och plikt, speciellt när man är en gangster som heter Thomas Shelby.

Peaky Blinders är en beroendeframkallande kriminaldramaserie som hela tiden överraskar på olika sätt. Den erbjuder både spänning och kärlek i en perfekt mix och det var svårt att slita sig från teven. Välgjord och väl genomtänkt är två ord jag skulle beskriva serien med. Tack vare att Cillian Murphy fortsätter att leverera avsnitt efter avsnitt blir betyget högre. Det gör inte heller ont att titta på Murphy som hela tiden bär upp sina 20-talsinspirerade kostymer på ett snyggt sätt och charmar tittarna med sina blåa ögon. Men jag måste ändå erkänna att jag ibland fick hålla för ögonen när det blev lite väl våldsamt, men jag kunde knappt låta bli att tjuvkika mellan fingrarna ändå. Jag har aldrig förstått människor som gillar våldsamma serier eller filmer men när det är såhär spännande går det bara inte att sluta! Nu är det bara att hålla tummarna att säsong fyra snart landar på Netflix. Till dess, var på din vakt. Peaky Blinders kanske lurar runt hörnet…

 

Peaky Blinders första tre säsonger finns för tillfället på Netflix. Den fjärde säsongen släpps på BBC i Storbritannien nu i november.

Maja Ottosson

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.