Foto: Annie Ekblom och Ellinor Lindahl

Från Darwin till Adelaide – ett riktigt jäkla äventyr

Jönköping Universitys JU- Solar team, var med och tävlade i världens största solbildstävling – Bridgestone World Solar Challenge. Följ med Matilda Törnquist på resan från Darwin till Adelaide!

Vilken kontrast, alltså. Här sitter jag, på bussen från Landvetter på väg till Jönköping, efter att ha varit i luften i närmare 25 timmar. Det är grått, kallt och ruggigt ute och det är något vemodigt att vara tillbaka på svensk mark igen, ärligt talat. Vemodigt och grått – två sådär-festliga ord som beskriver känslorna över att vara hemma. Men att tänka i de banorna kommer knappast att göra situationen bättre, så jag får byta riktning helt enkelt. Det må vara grått ute men jag lämnade precis ett land som var totala motsatsen till grått. Tack vare Jönköping University fick jag åka till Australien i början av oktober och dagarna där kom att fyllas med sol, värme, glädje och framför allt en stor dos nya erfarenheter och kunskaper. Färgglatt snarare än grått, med andra ord.

 

 

Australien, ja. Jag var inte på vilken backpacker-resa som helst utan anledningen till att jag åkte dit var för att vara med i världens största solbilstävling: Bridgestone World Solar Challenge. Team från hela världen kom till landet Down Under för att, liksom vi i JU Solar Team, med en egenkomponerad, soldriven bil köra 3026 km och korsa en hel kontinent. Från Darwin till Adelaide – ett riktigt jäkla äventyr, kan jag lova.

Tävlingen var varken lätt som en plätt eller en dans på rosor utan en riktig utmaning. Vi gick upp klockan 05:30 var dag i en vecka, befann oss på de australienska motorvägarna mellan 08 och 17 alla dessa dagar i sammanlagt sju bilar (solbilen Solveig med sex följebilar), passerade stora roadtrains, hade flera kontrollstopp på 30 minuter, konverserade genom walkie-talkies och stod med gula flaggor längs vägkanter. På kvällarna och nätterna bodde vi i tält mitt ute i ingenstans, mekade med solbilen, käkade middag tillagade på gasolbrännare, kollade på stjärnfall samt gjorde nummer ett och två bakom buskar. Vi tävlade bokstavligen i ur och skur – vi hade strålande sol större delen av veckan men körde också med spöregn, åska och tunga moln över oss. Ovädret bidrog till att vi en natt tvingades packa ned tälten vid 03 och sova de sista timmarna i våra följebilar, och till och med till att 15 av 27 team (i Challenger Class-gruppen) tvingades avbryta tävlingen. Jag ljuger inte när jag säger att årets tävling var en av de tuffaste i dess 30-åriga historia.

 

 

Alla i teamet hade dessutom olika roller under tävlingen. Med olika roller fick alla också olika minnen, upplevelser och lärdomar i bagaget. Jag själv var matansvarig för teamet och kan redan skratta åt alla gånger som jag, med ett myggnät på huvudet, stressade sönder för att göra mackor, klä dem i plastfolie och lägga dem i lunchpåsar tillsammans med müslibars och bananer. Jag kommer heller aldrig att glömma de två otympliga kylboxarna som jag svor över varje gång de skulle lyftas in i och ut ur foodtrucken. Eller foodtrucken i sig, som var alldeles för liten, gnisslade och var skadad efter att jag råkade fastna med biltaket i en garageport. Vad mer? Jag hackade 16 gullökar så att tårarna rann en kväll, skar fingrarna blodiga vid flera tillfällen, ransonerade ut gröt efter det nattliga ovädret, blev utelåst från all packning när vi en natt skulle bo på motell och lyckades få ett bord att smälta när vi med gasolbrännarna lagade chili con carne på det. Bland annat.

Jag har egentligen en uppsjö fler minnen att dela med mig av. Vi dansade vår teamdans på platser som Coober Pedy och Alice Springs, lärde känna team från andra sidan jordklotet och kunde vara såväl riktigt glada som rejält irriterade på varandra. Det var blod, svett och tårar – ordagrant. Förutom allt som redan nämnts förbättrade jag dessutom ett flertal personliga egenskaper då jag dagligen umgicks med teamet på 25 personer: stresshantering, snabb problemlösning, flexibilitet, körförmåga på vänstra sidan av vägen, planering av mat för ett helt team, samarbete, det-att-hålla-humöret-uppe-i-alla-situationer, orientering på okända vägar… Ja, listan kan göras lång. Att få ha varit med om allt detta är jag otroligt tacksam över.

 

 

Vilken kontrast, alltså. Här sitter jag, på bussen från Landvetter på väg till Jönköping. Det är grått, kallt och ruggigt ute och det är något vemodigt att vara tillbaka på svensk mark igen. Men vet ni vad? Det må vara grått ute men jag lämnade precis ett land som var totala motsatsen till grått. JU Solar Team lyckades kamma hem en ärofylld 8:e plats i racet men vare sig vi hade kommit först eller sist, kommer alltid upplevelserna från tävlingen och alla nya bekantskaper att väga tyngst. Jag kommer att kunna leva länge på de färgsprakande dagarna som Australien gav mig – de var inte det minsta gråa.

 

 

Text: Matilda Törnquist 

Foto: Annie Ekblom och Ellinor Lindahl

LIKNANDE ARTIKLAR

Kommentarer

Fler nyheter

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.

E-sporten på bättringsväg med långt kvar