Filmerna vi tar med oss från 2016

Ännu ett filmår har passerat! Hundratals berättelser har visats på vita duken och innan vi dyker in i 2017 års skapelser vill jag blicka tillbaka på guldklimparna från 2016. Så utan vidare introduktion: Här har ni mina 7 favoriter!

Bildkälla

Arrival

När filmen var slut var jag tvungen att påminna mig själv om att stänga munnen. En alien-film utan dess like, med en nytänkande synvinkel på vad det skulle innebära om jorden fick besök. Istället för det vanliga kriget mellan människor och utomjordingar utforskar filmen problemen och möjligheterna som skapas i kommunikation med främmande livsformer. En film med en intressant start, en bra mitten och ett fantastiskt slut.

Bildkälla

The Revenant

Filmen som ledde till Leonardo DiCaprios efterlängtade och välförtjänta Oscar. Hans karaktär lämnas i en fruktansvärt kall skog, efter att ha skadats i en björnattack så att hans sällskap bedömt honom som så gott som död. Envis och hämndlysten överlever han mot alla odds och kämpar sig tillbaka till civilisationen. Ett filmiskt mästerverk som lyckats skapa spänning trots att stora delar av filmen innehåller en ensam karaktär med begränsat antal repliker.

Bildkälla

The Conjuring 2

Utan tvekan bland det läskigaste jag sett. En skräckfilm som inte är beroende på jumpscares utan istället bygger på en ständigt obehaglig känsla, som får dig att inte våga lägga ner kudden. I uppföljaren får vi än en gång se Ed och Lorraine Warren hjälpa en familj med ett hemsökt hus. Långt ifrån en platt skräckfilm, som ständigt överraskar med ett ovanligt sätt att göra skräckfilm och dessutom har dolda meddelanden till tittarna som är vaksamma.

Bildkälla

Room

En känslofylld och vacker berättelse om en mamma och hennes son som fötts och levt sina fem första år ett skjul hos sin mammas kidnappare. I filmen får vi se hur Joy och Jack rymmer och hur pojken plötsligt får lära sig att världen är större än ett rum. Att han har morföräldrar, att det finns moln och himmel och att hundar är mjuka, eftersom Joy aldrig berättat att omvärlden fanns för att inte oroa sin son.

Bildkälla

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Många Harry Potter-fans har förmodligen redan sett filmen, men den har ändå klart gjort sig förtjänt att nämnas. I föregångaren till den kända historien får vi följa Newt Scamander i hans fartfyllda upptäcksresa under skrivandet av boken Fantastic Beasts and Where to Find Them. Filmen är full av färgstarka karaktärer, gulliga monster och J.K Rowlings välbekanta myskänsla.

Bildkälla

The Jungle Book

Inte alla nyproduktioner av klassiska sagor lyckas, men jag tycker att Djungelboken gjorde det. Även om handlingen är i stort sett densamma är filmen klart sevärd för dess fantastiskt välarbetade CGI, häftiga miljöer och älskvärda karaktärer.

Bildkälla

Hail, Ceasar!

Denna stjärnspäckade film utspelar sig I 50-talets Hollywood. Under inspelningen av en storslagen film om romarriket blir skådespelaren till rollen som Ceasar kidnappad och filmbolaget måste snabbt hitta en lösning på gisslandramat. En film med högt produktionsvärde, klockren humor och snygga musikalnummer. (Och snygga skådespelare…)

LIKNANDE ARTIKLAR

Kommentarer

Fler nyheter

Jönköping största tenta- och halloweenfest

pilLit och OPA bjuder in till en storartad halloweenfest på söndag!

Vad händer i veckan? | 42

pilVi ser till att du inte missar något i veckan!
Kollektivets nya projektledare

Välkomna hem till Kollektivet!

pilPå fredag slår Kollektivet upp portarna för årets minnesvärda premiärkväll! Festkonceptets nya projektledare berättar om sina planer och förväntningar inför året.
Student Life Fair

Studentlivsmässan med något för alla!

pilIgår tog den årliga Student Life Fair plats i Campus Arena. Massa studenter, gamla som nya, passade på att mingla med skolans föreningar.

Insparken – en överlevnadsguide

pilInsparken är en av de roligaste veckorna på året. Här är mina tips för att få den ultimata insparksveckan, utan att behöva återhämta sig i en månad efteråt.

Vad är väl en modeshow på Spira?

pilVi var på Spring Inspiration - och det var helt fantastiskt!
Husqvarna AB på besök hos JU Solar Team

Storföretaget Husqvarna satsar på JU Solar Team

pilJU Solar Team gör stora framsteg med bilbygget och med ett av Sveriges största aktiebolag som sponsor.

Hon är den nya chefredaktören för Studenten JKPG

pilDet är nu dags för ett generationsskifte. Här är Studenten JKPG:s nya chefredaktör.

”Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld”

pilTomas Andersson Wij besökte Kultur på Kampus. Ikväll spelar han för fullsatta stolar på Jönköping teater.

Älskar du kaffe? Missa inte kaffefesten på Spira

pilJust nu tävlar Sveriges bästa på kaffe om platser i VM-laget. Skynda till Spira och passa på att provsmaka!

En vecka – 13 konstnärer

pilJust nu är affärer i city fyllda med konstverk av lokala konstnärer. En vecka för den som gillar konst eller vill tävla om fina priser.

”Jag försöker hitta personer som min mormor skulle reagera på”

pilSpring inspiration fick hjälp av modellagenturen MIKA i urvalet av modeller

Kollektivet kickar loss våren med Skam-quiz

pilPå fredag drar Kollektivet igång igen och de kickar igång våren med ett skam-quiz!
Temabild: träning

Nytt år – nya möjligheter

pilNytt år, nya löften! Här får du tipsen som får dig att hålla dem.

Justice levde upp till förväntningarna

pil"Vårt LoL-lag visade på hög skicklighet och fantastik lagkemi"