Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

Food Safari är kanske det mysigaste eventet i hela Jönköpings studentliv. Du får tillbringa kvalitetstid med en vän, lära känna nya vänner från olika nationaliteter och skolor, äta god mat och avsluta kvällen på Akademien. Vad mer kan man begära av en onsdag?

Fyra gånger om året anordnar Studentkåren Food Safari – två på hösten och två på våren. Eventet innebär att du och en vän skriver upp er senast en vecka innan, förberedda på att laga en del i en trerätters middag. På onsdagskvällen får ni sedan ta er runt till tre hem – ett av dem ditt eget – och äta massa god mat. Även om det inte är ett måste väljer många att laga mat från sitt hemland, för att dela med sig av sin kultur och bjuda gästerna på något de inte tidigare smakat.

Jag och min partner Elin önskade ingen särskild rätt och blev på måndagen tilldelade förrätten. Eftersom Elin och en av våra gäster är veganer, blev det vegansk mat på menyn hemma på Österängen. Med ambition att laga något så svenskt som möjligt valde vi förrätten som bara skriker ”Sverige!” – Skagentoast. Skeptisk till Skagen utan räkor? Det blev faktiskt minst lika gott med tofu!

Våra hemliga gäster knackade på dörren klockan fem och kvällen kunde starta. Förrätten verkade vara en succé, likväl för en svensk som tre tyskar. Som nya bekantskaper och med olika hemland blev samtalsämnena naturligt jämförelser mellan länderna, maten och språken. Men en timme flyger snabbt förbi och snart fick vi alla hoppa på bussen in mot centrum, ivriga att hitta platserna för våra huvudrätter!

Vi kom fram till en mysig etta vid Cigarren och tog plats i soffan med varsitt glas vin. Till huvudrätt fick vi en syriansk rätt som jag inte tänker försöka stava. Gott var det i alla fall! En rätt med ris, haricotsverts, sallad och tunnbröd. Även här var sällskapet en blandning av svenskt och tyskt, men vår tyska bordskamrat använde kvällen till att öva sin svenska, som var mycket imponerande!

Genom ett mörkt och glittrande Jönköping promenerade vi mot vår slutdestination – ett kollektiv vid Tändsticksområdet. Mätta efter huvudrätten var lite rörelse välkommet, för att göra plats till efterrätt. Vi passerade Juneporten där våran väg korsades av färgglada ovvar, alla på väg till olika platser, men med dessert som mål. Vi serverades bärpaj, vaniljglass, Bailey´s och mer vin i ett stort, delat studentkök. Efter många skratt, med fulla magar och kanske mer vin än vi egentligen behövde, gjorde sig vissa redo för Aka, medan andra begav sig hem.

Ännu en underbar kväll på Food Safari, ett event värt att delta i gång på gång. Min partner Elin kunde stolt limma fast sitt sjätte Safari-märke, medan jag än så länge bara samlat på mig två. Men i vår blir det utan tvekan ett tredje!

Food, laughs and a mix of cultures at Food Safari

Food Safari might be the cosiest event in all of Jönköpings studentlife. You get to spend quality time with a friend, get to know new friends from different nationalities and schools, eat good food and finish the evening at Akademien. What else could you ask of a Wednesday?

The Student Union arranges Food Safari four times a year – twice in the autumn and twice in the spring. You and a friend sign up at least one week before and are prepared to serve one part of a three-course meal. Then on Wednesday-evening you get to go around to three homes – one of them your own – and eat a load of great food. Even though it isn’t a must, many choose to cook meals from their homelands, to share their culture and let their guest taste something new.

Me and my partner Elin didn’t request a specific dish, so on Monday we were assigned starter. Since Elin is a vegan and one of our guests as well, we decided on a vegan menu at my home in Österängen. With the ambition to cook something as Swedish as possible, we chose a dish that practically screams “Sweden!” – Skagentoast. It is traditionally served with shrimp, but is was actually just as good with tofu!

Our secret guests knocked on the door at five o’clock and the evening begun! Our appetizer seemed to be a success, to a Swede as well as three Germans. As new acquaintances and with different origins the topics of conversation steered easily towards comparing our countries, the food and the languages. But an hour flies by quickly and soon we were getting on the bus towards the city centre, eager to find where our main courses would be served!

We reached a cosy one-room apartment at Cigarren and sat down on the sofa with two glasses of wine. Our main course was a Syrian dish that I won’t even try spelling. But it was delicious, with rice, green beans, a salad and flatbread. At this place too, the company was a mix of Swedish and German. However out German companion was determined to use the evening to practice Swedish skills, which I have to say were impressive!

Through a dark and glittering Jönköping we walked toward our last destination – a collective nearby Tändsticksområdet. With our stomachs full of food a little bit of movement was needed to make room for dessert. We passed by Juneporten where our paths were crossed by a rainbow of overalls, all of them going to different destinations, but all with dessert as their aim. In a big, shared student-kitchen we were served berry-pie, vanilla ice-cream, Bailey’s and some more wine. Many laughs, filled bellies and maybe a bit more wine than we needed, some got ready for Aka, while others departed home.

Another wonderful evening at Food Safari, an event well worth participating in again. My partner could proudly attach her sixth Safari-patch while I so far only have collected two. But this spring, there will no doubt be a third!

Kommentarer

Fler nyheter

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.

E-sporten på bättringsväg med långt kvar

Studenten JKPGs styrelse

Möt Studenten JKPGs styrelse!

pilMed en växande redaktion bakom tidningen, har vi bildat en styrelse. Trevligt att träffas! 

Vad händer i veckan | 44

Vad händer i veckan? | 43

pilKollektivet, Studentrabatter, Klubb Enkelt och Aka såklart! Håll koll på allt som händer i vecka 43.