En guide i julfilmslabyrinten

Värm glöggen, tänd granen och öppna skumtomtepåsen – det är julfilmssäsong! Som både julälskare och filmälskare finns det få månader jag myser så som i december. I en labyrint av filmer av varierande kvalitet, kan det behövas en guide och de här är mina klart mest sevärda julfavoriter.

Polarexpressen

Bildkälla

Polarexpressen – 2004

Den första julfilmen jag kommer att tänka på. Jag minns när jag fick den i julklapp för över tio år sedan, och jag älskar den fortfarande. Polarexpressen är ett tåg som åker till Nordpolen, dagen innan jul varje år, en resa som inte riktigt går raka vägen. Passagerare: Barn som börjat tvivla på tomten. 100% myskänsla från början till slut!

The Holiday

Bildkälla

The Holiday – 2006

Amanda (Cameron Diaz) från Los Angeles och Iris (Kate Winslet) från engelska landsbygden stöter båda på kärleksproblem strax innan jul och bestämmer sig för att byta hus över helgdagarna. I sina nya hus träffar de män ur den andres liv och ni kan ju gissa resten. Kärlek, komedi, gullig liten stuga i snön och julfilmen är klar!

Arthur Christmas

Bildkälla

Arthur Christmas – 2011

Jultomtens klumpiga son Arthur får jobba i postrummet medan hans bror får leda julnattens viktiga uppdrag. Men när ett paket inte blir levererat och Arthur är den enda som bryr sig om det stackars barnet som inte får någon julklapp, får han ta saken i egna händer! Riktigt rolig film, som visar hur tomten tar sig runt jorden på bara natt tack vare teknikens under. Eller kanske är det inte så underbart ändå?

Home Alone

Bildkälla

Ensam hemma – 1990

Tror knappast att Ensam hemma behöver varken lång förklaring eller motivering. En riktig klassiker, om Kevin som lämnas kvar när familjen åker på julsemester. När huset är nästan tomt passar inbrottstjuvar på, men Kevin är redo med hemmagjorda fällor. Uppföljaren är dessutom också helt underbar.

A Christmas Carol

Bildkälla

A Christmas Carol – 2009 

En klassisk saga av Charles Dickens som fått många versioner. Fast jag först såg den med Joakim von Anka i huvudrollen och förknippar den med Kalle och Musse Pigg, tycker jag nog ändå att Jim Carrey gör en snäppet bättre Ebenezer Scrooge. Om du inte hört sagan, handlar den om en tjurig, självisk gammal gubbe som inte tycker om jul och hur han blir hemsökt av tre spöken som visar hur underbart hans liv skulle varit om han var vänlig och generös.

Love Actually

Bildkälla

Love Actually – 2003

I filmen får vi följa åtta väldigt olika pars liv under december, med all stress och kärlek som kan tänkas. En rolig film, med en lång lista stora namn dessutom. Som Kiera Knightley, Bill Nighy, Martin Freeman, Liam Neeson (som för omväxlings skull inte letar efter sin dotter) och Andrew Lincoln. Med så många olika historier hinner man dessutom glömma minst en till nästa år, så man kan bli överraskad varje gång jul!

Beauty and the Beast

Bildkälla

Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas – 1997

Vill du se en julklassiker ska du välja denna! Uppföljaren till Skönheten och odjuret, där de tillsammans firar jul i slottet, trots att en elak levande orgel försöker sätta stopp för lyckan och kärleken. Fast filmen är så gammal att jag hade den på VHS, är det fortfarande en av mina favoriter vid jul.

The Nightmare before Christmas

Bildkälla

The Nightmare Before Christmas – 1993

Det finns många blandade åsikter om huruvida denna filmen ska ses på halloween eller jul. Personligen har jag inga problem med att se den två gånger om året! Ett av Tim Burtons gamla stopmotion-mästerverk, precis lagom mix av obehaglig och mysig. Filmen handlar om Jack Skellington kung av Halloween, som upptäcker att julen finns, men förstår inte riktigt glädjen i presenter som gör barn glada istället för att skrämma dem.

LIKNANDE ARTIKLAR

Kommentarer

Fler nyheter

Jönköping största tenta- och halloweenfest

pilLit och OPA bjuder in till en storartad halloweenfest på söndag!

Vad händer i veckan? | 42

pilVi ser till att du inte missar något i veckan!
Kollektivets nya projektledare

Välkomna hem till Kollektivet!

pilPå fredag slår Kollektivet upp portarna för årets minnesvärda premiärkväll! Festkonceptets nya projektledare berättar om sina planer och förväntningar inför året.
Student Life Fair

Studentlivsmässan med något för alla!

pilIgår tog den årliga Student Life Fair plats i Campus Arena. Massa studenter, gamla som nya, passade på att mingla med skolans föreningar.

Insparken – en överlevnadsguide

pilInsparken är en av de roligaste veckorna på året. Här är mina tips för att få den ultimata insparksveckan, utan att behöva återhämta sig i en månad efteråt.

Vad är väl en modeshow på Spira?

pilVi var på Spring Inspiration - och det var helt fantastiskt!
Husqvarna AB på besök hos JU Solar Team

Storföretaget Husqvarna satsar på JU Solar Team

pilJU Solar Team gör stora framsteg med bilbygget och med ett av Sveriges största aktiebolag som sponsor.

Hon är den nya chefredaktören för Studenten JKPG

pilDet är nu dags för ett generationsskifte. Här är Studenten JKPG:s nya chefredaktör.

”Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld”

pilTomas Andersson Wij besökte Kultur på Kampus. Ikväll spelar han för fullsatta stolar på Jönköping teater.

Älskar du kaffe? Missa inte kaffefesten på Spira

pilJust nu tävlar Sveriges bästa på kaffe om platser i VM-laget. Skynda till Spira och passa på att provsmaka!

En vecka – 13 konstnärer

pilJust nu är affärer i city fyllda med konstverk av lokala konstnärer. En vecka för den som gillar konst eller vill tävla om fina priser.

”Jag försöker hitta personer som min mormor skulle reagera på”

pilSpring inspiration fick hjälp av modellagenturen MIKA i urvalet av modeller

Kollektivet kickar loss våren med Skam-quiz

pilPå fredag drar Kollektivet igång igen och de kickar igång våren med ett skam-quiz!
Temabild: träning

Nytt år – nya möjligheter

pilNytt år, nya löften! Här får du tipsen som får dig att hålla dem.

Justice levde upp till förväntningarna

pil"Vårt LoL-lag visade på hög skicklighet och fantastik lagkemi"