En guide i julfilmslabyrinten

Värm glöggen, tänd granen och öppna skumtomtepåsen – det är julfilmssäsong! Som både julälskare och filmälskare finns det få månader jag myser så som i december. I en labyrint av filmer av varierande kvalitet, kan det behövas en guide och de här är mina klart mest sevärda julfavoriter.

Polarexpressen

Bildkälla

Polarexpressen – 2004

Den första julfilmen jag kommer att tänka på. Jag minns när jag fick den i julklapp för över tio år sedan, och jag älskar den fortfarande. Polarexpressen är ett tåg som åker till Nordpolen, dagen innan jul varje år, en resa som inte riktigt går raka vägen. Passagerare: Barn som börjat tvivla på tomten. 100% myskänsla från början till slut!

The Holiday

Bildkälla

The Holiday – 2006

Amanda (Cameron Diaz) från Los Angeles och Iris (Kate Winslet) från engelska landsbygden stöter båda på kärleksproblem strax innan jul och bestämmer sig för att byta hus över helgdagarna. I sina nya hus träffar de män ur den andres liv och ni kan ju gissa resten. Kärlek, komedi, gullig liten stuga i snön och julfilmen är klar!

Arthur Christmas

Bildkälla

Arthur Christmas – 2011

Jultomtens klumpiga son Arthur får jobba i postrummet medan hans bror får leda julnattens viktiga uppdrag. Men när ett paket inte blir levererat och Arthur är den enda som bryr sig om det stackars barnet som inte får någon julklapp, får han ta saken i egna händer! Riktigt rolig film, som visar hur tomten tar sig runt jorden på bara natt tack vare teknikens under. Eller kanske är det inte så underbart ändå?

Home Alone

Bildkälla

Ensam hemma – 1990

Tror knappast att Ensam hemma behöver varken lång förklaring eller motivering. En riktig klassiker, om Kevin som lämnas kvar när familjen åker på julsemester. När huset är nästan tomt passar inbrottstjuvar på, men Kevin är redo med hemmagjorda fällor. Uppföljaren är dessutom också helt underbar.

A Christmas Carol

Bildkälla

A Christmas Carol – 2009 

En klassisk saga av Charles Dickens som fått många versioner. Fast jag först såg den med Joakim von Anka i huvudrollen och förknippar den med Kalle och Musse Pigg, tycker jag nog ändå att Jim Carrey gör en snäppet bättre Ebenezer Scrooge. Om du inte hört sagan, handlar den om en tjurig, självisk gammal gubbe som inte tycker om jul och hur han blir hemsökt av tre spöken som visar hur underbart hans liv skulle varit om han var vänlig och generös.

Love Actually

Bildkälla

Love Actually – 2003

I filmen får vi följa åtta väldigt olika pars liv under december, med all stress och kärlek som kan tänkas. En rolig film, med en lång lista stora namn dessutom. Som Kiera Knightley, Bill Nighy, Martin Freeman, Liam Neeson (som för omväxlings skull inte letar efter sin dotter) och Andrew Lincoln. Med så många olika historier hinner man dessutom glömma minst en till nästa år, så man kan bli överraskad varje gång jul!

Beauty and the Beast

Bildkälla

Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas – 1997

Vill du se en julklassiker ska du välja denna! Uppföljaren till Skönheten och odjuret, där de tillsammans firar jul i slottet, trots att en elak levande orgel försöker sätta stopp för lyckan och kärleken. Fast filmen är så gammal att jag hade den på VHS, är det fortfarande en av mina favoriter vid jul.

The Nightmare before Christmas

Bildkälla

The Nightmare Before Christmas – 1993

Det finns många blandade åsikter om huruvida denna filmen ska ses på halloween eller jul. Personligen har jag inga problem med att se den två gånger om året! Ett av Tim Burtons gamla stopmotion-mästerverk, precis lagom mix av obehaglig och mysig. Filmen handlar om Jack Skellington kung av Halloween, som upptäcker att julen finns, men förstår inte riktigt glädjen i presenter som gör barn glada istället för att skrämma dem.

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.