Andjela Kusmuk.

E-sporten på bättringsväg med långt kvar

Andjela Kusmuk är alumnen som gick från JTH till Chalmers, för att helt vända om och började jobba med sin passion gaming och e-sport. Med kontakter från Dreamhack och en järnvilja började hon jobba med marknadsföring för det då lite mindre kända Ninjas in Pyjamas (NiP) som nu är en jätte inom e-sporten. Vi fick en chans att få höra om hennes tankar och erfarenheter kring en växande bransch som fortfarande har stora problem med jämställdheten.  

Andjela har sedan sin tid hos NiP fortsatt jobba inom branschen med bland annat spelsajten Ign och varit med och grundat Arena08 som arrangerade gameing-läger för unga. Idag jobbar hon på it-företaget Netlight med kontor över hela Europa. Som många andra som jobbat runt e-sportscenen är även Andjela en gamer. Hon beskriver tillhörigheten som någonting som förut var ganska skamligt men som nu ett tag över ytan blivit mer accepterat och någonting man kan vara öppen och stolt med. Hon beskriver även gemenskapen gentemot varandra som väldigt varm och inkluderande.

  • Man får höra väldigt mycket negativt och det är mycket troll som utrycker sig men det finns inget enligt min mening som är så inkluderande som just gaming-communityt.

Svårt att bli tagen på allvar

Trots lovorden om gamers ser hon ännu många sätt som både e-sport och spelande behöver förbättras bland annat i representationen mellan tjejer och killar. Hon minns själv hur det var att som tjej och gamer känna sig helt utstirrad.

  • Det var ganska svårt att bli tagen på allvar redan 2001, när jag spelade en hel del Counter-Strike och gick till internetcaféet. Plötsligt satt en massa människor runt om mig och skrattade varje gång jag blev skjuten. Detta gjorde att jag fick gå dit med en stor luvtröja och keps för att vara helt säker på att ingen skulle se att jag var tjej för att jag skulle få spela ifred.

Homogen grupp

Hon beskriver e-sportsscenen som en väldigt homogen grupp och därför fortfarande har en hel del utmaningar då tjejer inte har varit välkomna i gemenskapen under tidigare år. Hon fortsätter med att det ännu inte är helt optimalt som kvinna att jobba i branschen och att det enda sättet för förbättring är med fler kvinnor som börjar jobba i scenen. Andjela beskriver i samtalet en dröm där det inte ska spela någon roll om man är tjej eller kille och inte behöva boxa in människor.

  • Det är en utmaning. När jag spelade så fanns det inte ens på kartan att jag skulle spela i ett tjejlag för de som spelade i tjejlag fick ofta åka på turné och visa upp sig, det blev ett jippo att dem fick åka och signera tröjor i Korea för det var bra marknadsföring och pr. Det som behöver göras är att tjejer fortsätter spela och skiter i vad folk tycker. Sen också att några lag vågar ta in mer tjejer och att någon vågar vara först med det.

Ansvar från både managers och spelare 

Då scenen har utvecklats och professionaliserats sedan exempelvis e-sportskraschen behövs det ytterligare ansvar från manegers och spelare att ta ansvar för att göra scenen mer öppen där spelare ser sin roll som förebilder.

  • När vi startade upp leauge of legends laget i NiP var det väldigt unga killar som kom från hela världen och hade aldrig bott hemifrån och aldrig haft sina egna pengar på det sättet. De förstod inte det här med att bygga ett varumärke och att man inte kunde skriva vad som helst på internet med många unga som tittar på en. Om man vill bli tagen på allvar och kunna bli attraktiv för e-sportsorganisationer så behöver man ganska tidigt tänka hur man uttrycker sig och vad ödmjuk i det.

En lösning som hon pekar på är exempelvis att spelares föräldrar blir mer involverade i vad som händer. Men hon ser ändå väldigt positivt till scenens utveckling där exempelvis fler och fler e-sportare tagit sina roller på större allvar. Andjela besöker JU den 2/11 och berättar om sin egna resa. För mer info besök Career Center Jönköping University.

Filip Magnusson

Kommentarer

Fler nyheter

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.

E-sporten på bättringsväg med långt kvar