Foto: Ida Hultgren

Dublin – staden alla återvänder till

En flod som delar staden på mitten. Skyltar på två språk. Gamla byggnader som möter nya. Och så mitt i stan, ett stort college.
Det är Dublin, Irlands huvudstad jag befinner mig i.

Det sägs att alla som åker till staden blir förälskade och kommer tillbaka. Atmosfären som vilar över staden är inte att leka med. Jag ryser bara jag tänker på det. Londonstressen är borta. Här tar alla dagen som den kommer. Irländarna är kända för att vara några av världens trevligaste människor. Faktum är att det till och med står ”Sorry, not in service” på bussarna som inte är i trafik. Ordet ”sorry” är något du bör lägga på minnet i staden. Det används flitigt av irländarna.

O’Connell Street är den bredaste och största gatan i staden. Många tror att det är där som man finner den bästa shoppingen, ungefär som London. Men gatan pryds mest av souvenirbutiker och snabbmatskedjor. Faktum är att du måste ställa dig vid The Spire. Den 120 meter höga spiran som står mitt på O’Connell för att se shoppinggatan Henry Street.
Såhär vid juletid är gatan pryd av belysningar och julinspirerade skyltfönster. Här hittar du butiker som Pull & Bear, JD Sports, Lush, Zara, Dunnes och Penneys aka Primark. (Visste du att Primark kommer ifrån Irland och att det bara är där man har kvar originalnamnet?). Du finner även shoppingcentret Jervis som är full av smaskiga butiker som Forever 21, New Look och Bershka.

Om du däremot är ute efter lite mer lyx får du se till att ta dig över en av alla de broar som leder över floden Liffey som rinner genom staden. Varför inte vandra över den välkända ”The Penny bridge”?. Följ skyltarna som finns i staden, men läs noga. De står nämligen både på engelska och ursprungsspråket iriska som är lite svårare att förstå.

På andra sidan floden hittar du först Temple bar. Dublin har över 1000 pubar och barer, och det är i Temple bar du hittar de bästa. Här ligger nämligen alla pubar vägg i vägg. Och att det spelas livemusik i dem är en självklarhet.

Men du behöver inte gå in på en pub för att få höra lite livemusik. Hela staden pryds av gatumusikanter som underhåller människorna i julshoppingen. Vandra förbi turistattraktiva Trinity College och ge dig bort mot Grafton Street. Gatan som pryds av lyxbutiker, juvelerare och gatumusikanter. Såhär i juletid har de prytt hela gatan med julbelysning. Allt ifrån ljusslingor längs väggarna till stora ljuskronor över gatan. Att julen i Dublin är stort går inte att ta miste om. Faktum är att de förbereder för julen innan halloween ens varit.

Det mörknar snabbt över staden. Men staden lever dygnet runt. Gatorna alltid fulla av människor. Alla lika glada. Det går inte att vara ledsen eller arg i denna stad. Och det är förmodligen därför alla kommer tillbaka.

Att jag en gång bodde i denna stad spelar ingen roll. Det finns ingen stad som känts så mycket som hemma som Dublin. Någonsin.

dublinFoto: Ida Hultgren

Kommentarer

Fler nyheter

Jönköping största tenta- och halloweenfest

pilLit och OPA bjuder in till en storartad halloweenfest på söndag!

Vad händer i veckan? | 42

pilVi ser till att du inte missar något i veckan!
Kollektivets nya projektledare

Välkomna hem till Kollektivet!

pilPå fredag slår Kollektivet upp portarna för årets minnesvärda premiärkväll! Festkonceptets nya projektledare berättar om sina planer och förväntningar inför året.
Student Life Fair

Studentlivsmässan med något för alla!

pilIgår tog den årliga Student Life Fair plats i Campus Arena. Massa studenter, gamla som nya, passade på att mingla med skolans föreningar.

Insparken – en överlevnadsguide

pilInsparken är en av de roligaste veckorna på året. Här är mina tips för att få den ultimata insparksveckan, utan att behöva återhämta sig i en månad efteråt.

Vad är väl en modeshow på Spira?

pilVi var på Spring Inspiration - och det var helt fantastiskt!
Husqvarna AB på besök hos JU Solar Team

Storföretaget Husqvarna satsar på JU Solar Team

pilJU Solar Team gör stora framsteg med bilbygget och med ett av Sveriges största aktiebolag som sponsor.

Hon är den nya chefredaktören för Studenten JKPG

pilDet är nu dags för ett generationsskifte. Här är Studenten JKPG:s nya chefredaktör.

”Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld”

pilTomas Andersson Wij besökte Kultur på Kampus. Ikväll spelar han för fullsatta stolar på Jönköping teater.

Älskar du kaffe? Missa inte kaffefesten på Spira

pilJust nu tävlar Sveriges bästa på kaffe om platser i VM-laget. Skynda till Spira och passa på att provsmaka!

En vecka – 13 konstnärer

pilJust nu är affärer i city fyllda med konstverk av lokala konstnärer. En vecka för den som gillar konst eller vill tävla om fina priser.

”Jag försöker hitta personer som min mormor skulle reagera på”

pilSpring inspiration fick hjälp av modellagenturen MIKA i urvalet av modeller

Kollektivet kickar loss våren med Skam-quiz

pilPå fredag drar Kollektivet igång igen och de kickar igång våren med ett skam-quiz!
Temabild: träning

Nytt år – nya möjligheter

pilNytt år, nya löften! Här får du tipsen som får dig att hålla dem.

Justice levde upp till förväntningarna

pil"Vårt LoL-lag visade på hög skicklighet och fantastik lagkemi"