Foto: Ida Hultgren

Dublin – staden alla återvänder till

En flod som delar staden på mitten. Skyltar på två språk. Gamla byggnader som möter nya. Och så mitt i stan, ett stort college.
Det är Dublin, Irlands huvudstad jag befinner mig i.

Det sägs att alla som åker till staden blir förälskade och kommer tillbaka. Atmosfären som vilar över staden är inte att leka med. Jag ryser bara jag tänker på det. Londonstressen är borta. Här tar alla dagen som den kommer. Irländarna är kända för att vara några av världens trevligaste människor. Faktum är att det till och med står ”Sorry, not in service” på bussarna som inte är i trafik. Ordet ”sorry” är något du bör lägga på minnet i staden. Det används flitigt av irländarna.

O’Connell Street är den bredaste och största gatan i staden. Många tror att det är där som man finner den bästa shoppingen, ungefär som London. Men gatan pryds mest av souvenirbutiker och snabbmatskedjor. Faktum är att du måste ställa dig vid The Spire. Den 120 meter höga spiran som står mitt på O’Connell för att se shoppinggatan Henry Street.
Såhär vid juletid är gatan pryd av belysningar och julinspirerade skyltfönster. Här hittar du butiker som Pull & Bear, JD Sports, Lush, Zara, Dunnes och Penneys aka Primark. (Visste du att Primark kommer ifrån Irland och att det bara är där man har kvar originalnamnet?). Du finner även shoppingcentret Jervis som är full av smaskiga butiker som Forever 21, New Look och Bershka.

Om du däremot är ute efter lite mer lyx får du se till att ta dig över en av alla de broar som leder över floden Liffey som rinner genom staden. Varför inte vandra över den välkända ”The Penny bridge”?. Följ skyltarna som finns i staden, men läs noga. De står nämligen både på engelska och ursprungsspråket iriska som är lite svårare att förstå.

På andra sidan floden hittar du först Temple bar. Dublin har över 1000 pubar och barer, och det är i Temple bar du hittar de bästa. Här ligger nämligen alla pubar vägg i vägg. Och att det spelas livemusik i dem är en självklarhet.

Men du behöver inte gå in på en pub för att få höra lite livemusik. Hela staden pryds av gatumusikanter som underhåller människorna i julshoppingen. Vandra förbi turistattraktiva Trinity College och ge dig bort mot Grafton Street. Gatan som pryds av lyxbutiker, juvelerare och gatumusikanter. Såhär i juletid har de prytt hela gatan med julbelysning. Allt ifrån ljusslingor längs väggarna till stora ljuskronor över gatan. Att julen i Dublin är stort går inte att ta miste om. Faktum är att de förbereder för julen innan halloween ens varit.

Det mörknar snabbt över staden. Men staden lever dygnet runt. Gatorna alltid fulla av människor. Alla lika glada. Det går inte att vara ledsen eller arg i denna stad. Och det är förmodligen därför alla kommer tillbaka.

Att jag en gång bodde i denna stad spelar ingen roll. Det finns ingen stad som känts så mycket som hemma som Dublin. Någonsin.

dublinFoto: Ida Hultgren

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.