”Det handlar om rätt känsla!”

Under tisdagskvällen hölls Spring Inspirations årliga Model Casting! Juryn beståendes av tre studenter och en representant från modellagenturen Mikas, letade efter rätt kandidater. De 50 personer som har bäst gång och personlighet ska väljas ut till vårens Modeshow!  

På Kulturhuset Spira samlades under tisdagskvällen, allt ifrån utbytesstudenter till gymnasieelever, för att pröva sin lycka på Catwalken. Vissa var nervösa, andra rutinerade från tidigare år eller erfarenheter. Gemensamt för alla – en önskan om att bli en av de 50 personer som juryn väljer ut till vårens Modeshow.

En efter en fick de sökande möta juryn. Efter att ha svarat på deras frågor, fick kandidaterna gå fram och tillbaka över golvet. Vissa ombedes att ta av sig sina glasögon eller sätta upp håret. Möjligtvis ville juryn att de skulle gå en extra gång, i annat tempo eller med mer självsäkerhet. Sedan var det över. Om insatsen räcker hela vägen återstår att se.

 

 

Juryn beståendes av Jibs- studenterna Eline Josefsson, Annika Romell, Isabelle Karadag och Joakim Nyman, Scout på modellagenturen Mikas, verkade överens om vad de söker inför årets show:

– Främst är det bra gång och självsäkerhet. Vi vill också ha en bredd på människor, med många olika utseenden, berättar Isabelle, Manager för Modell teamet.

– Vi letar också efter personligheter och unika utseenden som sticker ut, menar Joakim, Scout på modellagenturen Mikas.

En ständig kritik mot modebranschen är dess främjande av ohälsosamma skönhetsideal. Representationen av olika kroppstyper på catwalken är därför en diskussionsfråga som har blivit allt viktigare. Spring Inspiration har alltid haft mångfald i åtanke vid sitt val av modeller, samtidigt som årets jury menar att de inte är intresserade av att välja ut personer enbart för kvoteringens skull:

-Nej, vi vill inte tvinga in någonting. Men absolut vill vi ha en bredd. Vi vill ha många olika etniciteter och storlekar och höjder, menar Isabelle.

-Det handlar om rätt känsla! När någon kommer in ska det kännas rätt. Vi kan inte ta in någon bara för att, utan det ska kännas bra och kännas som att det är någon vi kan jobba med, säger Joakim.

Bredd fanns det även på kandidaternas tidigare erfarenheter, vissa hade vana av modellbranschen, medan andra gick framför en Jury för första gången. Vilket spelar mindre roll i juryns val av modeller:

-Vi har många veckor kvar fram till Showen och vi kommer ha övningar i stort sett varje vecka, så vi ser absolut att alla har en chans att utvecklas och bli bättre, berättar Isabelle.

 

Alexandra Burman och Emma Kotka, var två av alla sökande.

Varför har ni valt att söka som modeller till Spring Inspiration?

E: Det var Alexandra som frågade mig om det här och det lät himla kul! Jag har aldrig testat på något sådant här förut och det är kul att utmana sig själv och testa nya saker.

A: Det är lite samma som Emma här! Jag har funderat på att söka under några år, men aldrig riktigt kommit till skott. Så det här året ska jag gå utanför min trygghetszon och bara köra! Det är ett himla bra sätt att träffa andra studenter på och ha en kul tid tillsammans.

Har ni några förväntningar på Spring Inspiration?

E: Jag tror att det är ett kul event och årets tema Colorful Art kan bli riktigt coolt! Häftiga outfits och coola sminkningar.

 

Text och Foto: Amalia Nordås & Emma Bratt

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.