Han är aktiv i ett av Jönköping Spartans ungdomslag.

Daniel Marza

”Det är så nära lumpen du kan komma”

När Daniel Marza var 16 år började han att spela amerikansk fotboll i Kristianstad Predators. Han blev förälskad i sporten och när han år 2012 flyttade till Jönköping fanns det ingen klubb att vända sig till. Året senare startade Jönköping Spartans – och han var fast.  

Det var den speciella samanhållningen som skapas kring amerikansk fotboll som gjorde att Marza fastnade för sporten från början.

-Det är så nära lumpen du kan komma utan att egentligen göra lumpen. Man gör något ganska skumt eller ovanligt ihop. Du krockar och det gör ont men man går igenom det tillsammans. Det skapar ett speciellt band som man inte får av vanlig fotboll, säger Marza.

När Daniel upptäckte Jönköping Spartans var hans huvudsyfte att spela själv. Men då Spartans inte har ett seniorlag blev det istället en annan riktning.

-Eftersom jag hade erfarenheter av sporten sedan innan slutade det med att jag började coacha ett av ungdomslagen.

Nu är han offensive coordinator för Spartans U19 lag och har stora visioner om att bygga vidare på det som startade år 2013.

-Det är kul att vara med och se hur ungdomarna utvecklas och blir bättre fotbollsspelare. När alla har olika längd och olika förutsättningar måste man hitta ett sätta att koppla med dem. Jag ställer väldigt höga krav. Det är mer som krävs än att bara komma till en träning och lira lite. Du behöver pluggat sporten ordentligt innan och du måste lyft tillräckligt på gymmet. Sedan får vi tyvärr väldigt lite chans att visa vad vi går för då det är en väldigt begränsad serie. Vi spelare bara fem matcher per säsong, säger Marza.

Intresset för sporten har börjat växa mer och mer. Det märks främst genom att fler och fler skolor hör av sig och vill att Spartans ska komma och visa upp sporten på idrottslektioner.

-Amerikansk fotboll var den enda sporten i Sverige som växte förra året. Alla andra idrotter krympte, poängterar Marza.

Framtiden ser ljus ut för föreningen då den har flera eldsjälar som kämpar för sporten.

-Fredrik Bengtsson och Hilda Bergström är värda att nämnas lite extra då de verkligen drar ett jättelass. Sedan är det såklart flera runt omkring också.

Till nästa år är målet att ha ett seniorlag i seriespel.

-Då hoppas jag på att få spela lite själv också, säger Marza och skrattar.

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.