Bloggbild

South Side of Chicago

På södra sidan av Chicago finns de områdena som är ansedda att vara mer farliga och otrygga. Det fick vi höra när vi kom hit, av lärare, av klasskamrater och på nyheterna. Självklart blir jag varsam och orolig när jag får höra sådant. Tänk er förvåningen när vår lärare i Sociologi då gjorde klart för oss att vår klass skulle åka på en ”utflykt” till just The south side. Det kändes ganska overkligt och i början trodde vi svenska studenter att han skämtade. Men så i lördags åkte vi då mycket riktigt ner till områdena söder om downtown bland annat Hyde Park, Bronzeville, Roseland och Inglewood.

Utav dessa har de två senare ett sämre rykte, och anses helt enkelt vara ett område som du inte vill bo. Efter alla dessa fördomar förväntade vi oss nästan att det skulle avfyras pistolskott på var och varannan gata, men det var inte direkt den verkligheten som mötte oss.

Först stannade vi i Bronzeville och fick se ”Monument to the Great Northern Migration”. En staty som representerar hur många afroamerikaner migrerade till Chicago för att få större frihet och mer möjligheter.

Efter det fortsatte vi till Hyde Park där vi var inbjudna till kyrkan Rainbow Push Organization där vi fick vara med och lyssna på morgonpredikan – det låter kanske lite långtråkigt? Men det var väldigt intressant och det debatterades väldigt aktuella ämnen som var intressanta att lyssna på.

Runt kl 12 så åkte vi alla för att äta mat på en sould food restaurang: tänk friterat! Sedan körde vi vidare mer söderut till Roseland. Där gick vi runt på deras shoppinggata, vi gick in i en sportbutik som verkligen såg helt normala ut. De stora skillnaderna var mer tydliga utomhus. Många hus var öde, med krossade fönster och affärer som var permanent igenbommade. Det var inte mycket folk ute heller för att vara lördag eftermiddag. Vi fick även se något som vår lärare kallade för The Peace Palace – en byggnad som de håller på och renoverar för att kunna bedriva aktiviteter för barn som dans och teater.

När vi sedan körde från Roseland så delade vi alla i bilen på donuts som några hade köpt på Old Fashioned Donuts på shoppinggatan. Det var verkligen de godaste donutsen som jag någonsin prövat!

För att åka på utflykten hade läraren lånat två bilar från skolan som tog 12 personer var, och det var två studenter som fick köra dem. Jag får nog erkänna att jag var lite nervös men det gick hur bra som helst. Vi klippte några gathörn men annars så.

I slutändan var det en riktigt riktigt bra dag, och jag var själv väldigt överraskad. Det var intressant att få se områdena själv, och få bilda sin egen uppfattning om livet där. Sedan var det väldigt kul att få åka runt med vänner från klassen också, även om allt började kl 8 på en lördagsmorgon…