Bloggbild

Om att välja USA

Den första frågan inför ens utbytestermin är ofta: vart vill jag åka? För mig gick det tusen tankar genom huvudet om vad jag egentligen ville med den här terminen. Vad som var viktigt och vad man prioriterade.
Några saker var säkra, jag föredrog att det var engelskspråkigt och att det inte var för långt borta så att det var möjligt för familj eller vänner att komma och hälsa på.

Först hade jag tankarna på Australien och Nya Zeeland, just för att det skulle vara så härligt att vara där länge för att det finns så mycket att uppleva. Sedan tittade jag på Singapore och då var det den annorlunda kulturen (och värmen) som var lockande. Men jag visste även att jag ville åka till en storstad där det fanns mycket att göra och se.

I USA fanns det möjlighet för oss MKV studenter att åka till städer som Boston och Chicago. Att det blev just Chicago berodde dels på att det fanns lite familjebekantskaper, att det gick direktflyg från Stockholm och just det, att det var en storstad. Sedan fanns det inte så mycket att fundera på utan Chicago verkade fylla alla mina krav. På North Park University fanns det även många olika media och kommunikationskurser vilket gjorde att det kändes mer lockande än andra universitet där de var ett mer begränsat utbud.  Självklart är det väldigt svårt att veta innan man har kommit hit hur det egentligen är att leva och bo, men man ska absolut väga in olika för- och nackdelar med det universitet, stad och land man väljer.

När man väljer land spelar ekonomi också en stor roll. Som jag fick lära mig på flera olika förberedelsemöten hemma i Jönköping så var USA ett dyrt land att åka till. Det finns många kostnader att beräkna och många ytterligare kostnader som man kan undvika inom till exempel EU. Nu när jag befinner mig här borta kan jag fortfarande bli förvånad över hur dyra en del saker är, som till exempel kursböcker som jag lite naivt inte hade lagt en tanke på. Andra saker som min mealplan känns inte så farligt då jag trots allt behöver äta vart jag än befinner mig i världen.

Som alla vet kan det vara knapert att vara universitetsstudent och inte blir det bättre av att åka på utbytestermin, men i slutändan är pengarna och allt trassel värt det. För du får en hel termin då du kan uppleva något nytt varje dag.