Bloggbild

Mañana, mañana

Eller manana, manana som vi säger.” Timbuktus härliga låt Det löser sig får bli mantrat för de första två veckorna här i Barcelona. Jag som skriver heter Elin Öhlund och ska nu berätta om mina äventyr på Universitat de Barcelona (UB). Att få ner allt som hänt de första dagarna i ett litet blogginlägg blir en utmaning, allt som kunde gå snett, har gått snett. Vår resa började med att vi blev utelåsta från vår lägenhet.

Det är jag, Evelina och Martin, som alla studerar tillsammans på JU, som fått en plats här på UB. Vi bokade en lägenhet ihop via en hemsida som verkade okej, nära Sagrada Familia. När vi anlände på flygplatsen stod Alvaro, en av förra terminens utbytesstudenter på JU, och väntade på oss iklädd sin lila JU-hoodie. Vi tog oss direkt från flygplatsen till lägenheten där vår hyresvärd to emot oss och visade lägenhetens små rum. Efter den lilla rundturen skulle hon visa värmepannan, eller el-centralen eller något, och fota den, because why not? Dörren till vår lägenhet drogs igen, kvinnan tog täten medans hon pratade på katalanska med Alvaro. Vi tre svansade efter som lydiga hundar, nickade, log och låtsades förstå. Är så glad att Alvaro kunde hjälpa oss med översättningen! När vi kom tillbaka för att gå in och skriva under kontraktet upptäckte kvinnan att hon inte hade nycklarna. De låg ju på bordet. I lägenheten. Som nu var låst. Ay, Dios Mio! Kvinnan muttrade några rader svordomar på spanska och tog sig för pannan. Vad gör vi nu?

Det löste sig såklart! Kvinnan bläddrade i sitt enorma kontaktregister, ringde en vaktmästare som efter en halvtimme bröt sig in i lägenheten. Under tiden bjöd kvinnan på kaffe i ett närliggande kafé som ursäkt för besväret. Och det här var bara första dagen, vilken start! Jag har inte ens berättat om solskensallergin, eltejpen för att kunna laga ugnsgrönsaker eller stoppet i toan. Men det får vi nog skippa. Nu över till kaoset med kurserna.

Barcelona
Vänster: Gänget samlat utanför dörren. Höger: Välkommen till våra områden. Här Sagrada Familia och ja de bygger fortfarande.

Är inne på andra veckan här och än är ingen av oss inskrivna på UB. Vår fakultet, Library and Information Science, erbjuder inga engelska kurser, bara spanska och (läs: helst) katalanska. Dag två, tisdagen, var det introduktion – det var då vi fick reda på att vi valt för många kurser från fel fakultet och inte kunde välja dessa. Panikletande av kurser har varvats med café-häng med nya personer och dagdrivande runt på Barcelonas gator och gränder.

Jag var medveten om att vi skulle välja kurser på plats, trodde dock att vi fick välja mellan de vi redan valt ut i förväg. Två av kurserna som verkade intressanta skulle enligt hemsidan hållas på spanska – men läraren hade andra planer. Hon bestämde sig för att kursen skulle undervisas på katalanska. Behöver jag säga att de två ströks direkt! Tillbaka på ruta ett för val av nya kurser, där 51 % (tre st.) av kurserna undervisas på vår fakultet. De återstående 49 % (två st.) kan jag välja från ett annat fakultet. En kurs går till spanskaklass (som för övrigt kostar 160 euro, något som vi inte blivit informerade om på förhand).

I onsdags kom vändpunkten, efter en vecka av total förvirring och utmattning. Då lade vi alla kursproblem på hyllan för en kväll och drog till Sitges, en stad ca. 40 minuter från Barcelona, för fiesta och Karneval! Vi drog dit med några andra utbytesstudenter, såg på paraden och omfamnade den äkta spanska mañana-mañana känslan och levde för stunden. I morgon tar vi nya tag!

Barcelona
På jakt efter ett fik a-la äkta dagdrivar-liv på Barcelonas vackra gator.

Torsdagen var lika hektisk som de andra dagarna. Vi kom försent till lektionen, färdades kors och tvärs runt hela Barcelona, skrivit upp oss på väntelistor hit och dit, och hoppet av att allt skulle lösas hade nästan helt övergivit oss. Tillslut fick vi träffa koordinatorn Mariona, vår saviour! Äntligen släppte klumpen i magen. Hör och häpna, vi har fått ihop ett fungerande schema! Eller ja, nästan i alla fall. Än har vi inte registrerat oss på universitetet eller betalat för spanskakurserna. Oh well, det tar vi på måndag. Fredag idag – dags för helg!

Nedan: Några bilder från UB:s vackraste fakultet. Här ska vi spendera många timmar med våra spanskaglosor!