Bloggbild

Om att inte plugga media som mediestudent

Jag läser Medieproduktion på HLK och det är det roligaste någonsin. Några utav min allra bästa vänner går i min klass och våra skoldagar består oftast av radiosändingar, tv-inspelningar och diverse kreativa skrivuppgifter. Innan jag lämnade Jönköping var jag ordförande för Radio K och klippte Hanapees otroliga podcast, och jag var helt övertygad att jag skulle hålla på med medieproduktion på något sätt här i USA också. Men Penn State University erbjuder inte studiokurser inom radio och film/tv till utbytesstudenter, eftersom de är på en avancerad nivå och kräver tidigare erfarenhet av deras utrustning etc. Så jag fick helt enkelt söka mig till andra kreativa kurser istället. Det finns gott om mediekurser på PSU men de är teoretiska och jag föredrar att arbeta mer praktiskt (dvs vara en kreativ slacker hehe). Så här är mitt schema, om ni vill veta vad jag gör om dagarna!

Måndag och fredag kl 9.00 -11.00 – Theatre Costume and Scenary
Är alltid väldigt ledsen när klockan ringer på måndagsmorgonen pga morgontrött och förvirrad. Men jag tvingar mig själv upp, gör mig i ordning på nolltid och går till The Theatre Buildning där alla excentriska musikalstudenter hänger. Theatre costume and scenary är en praktiskt kurs som är uppdelad i fyra sektioner: kostymdesign, scenografi, ljud och ljus. Jag har precis ”tentat-av” kostymdesign för teater som bestod av fyra veckor i skolans sömnadsateljé och kostymförråd. Jag hade hoppas på att vi skulle sy egna kreationer men vi har mest bara fått hjälpa till med de redan existerande kostymerna, typ stryka kragar, sy på knappar och limma på pärlor på hattar. Nu har jag börjat på scenografisektionen och här kommer vi bygga diverse möbler och prylar som de kommer använda i vårens uppsättning av musikalen Hair. Professorerna som jag har i den här kursen är underbara; de har jobbat på Broadway, hängt med kändisar och kallar alla för ”darling”.

tina häst

Måndag och onsdag kl 14.30 – 17:30: Paper in Particular
Jag sökte inte den här kursen från början blev tipsad om den av en annan konstprofessor. Paper in particular är en praktsik kostkurs som består av ”papermaking” och ”painting with differens mediums”, alltså göra papper och måla på handgjort papper. Den här kursen är väldigt rolig och min lärare Jean Sanders är ett geni när det kommer till papper och formgivning (+ så har hon en asgullig hund som alltid är med på lektionerna). Men den här kursen är både fysiskt krävande (en står upp mycket och använder sig av tunga redskap), tidskrävande (bortsett från de 6 lektionstimmarna måste man ibland komma in någon timme extra för prepp) och dyr (allt material måste du stå för själv, hittills har jag lagt ca 2000 kr på pappersmassa, vassa nålar, stenciler osv). Men vi är ett litet gäng på 8 studenter och en hund så det är definitivt värt det.

Tisdag och torsdag kl 13.00 – 14.15: Literatur of the Occult
Min enda ”riktiga kurs” enligt vissa…. Dvs min enda kurs med tunga böcker och tentor. Literatur of the Occult är en litteraturskurs där jag bara läser böcker om häxor, satanism, zombies, spöken osv och sedan tenta av två böcker och kortare noveller åt gången. Den allra första boken var svår att ta sig igenom eftersom den skrevs under 1700-talet och är väldigt poetisk, men sedan dess har litteraturen blivit lite lättare. Jag trodde klassen skulle bestå av goth kids som lyssnar på metal (ursäkta mina fördomar) men det är en klass bestående av ca 70 elever med olika utbildningar, stilar och intressen. Min professor är väldigt snäll, knäpp och ibland tycker jag att han påminner om en varulv a la Lupin från HP.

Tisdag och torsdag kl 14.30 – 17.30: Printmaking
Så när jag valde den här kursen trodde jag att det var mer mönster och grafiska grejer, vilket är totalt fel men så himla kul ändå. Älskar den här kursen så mycket, den är definitivt den mest kreativa. Det är också en praktiskt konstkurs där jag gör prints med olika material och redskap. Googlar en ”printmaking” eller ”gravyr” får en ett hum om vad jag håller på med, för det är svårt att förklara genom ett blogginlägg. Vi är en liten klass på ca 15 personer och jag har lärt känna mina två amerikanska bästisar här. Så jag är nog ganska partisk när det gäller min kärlek för printmaking, men ändå.

Penn State University, en snabbguide

Det är många som hör av sig till mig från Jönköping University med frågor om Penn State University, och det gläder mig att så många är intresserade för skolan är verkligen jättebra! Så här kommer en liten summering på allt du kan tänkas undra:

♡ Boende

Jag bor i en dorm och kommer du hit kommer du antagligen också bo i en dorm. Innan jag flyttade hit hörde jag mardrömshistorier om knäppa rumskompisar, obekväma sängar och klaustrofobiska rum – och guess what, allt jag var rädd för inträffade. Mitt rum var så otroligt smutsigt, min säng en tunn madrass och en snarkande roomie som höll min vaken om nätterna. Gick in till badrummet för att gråta de första nätterna. Boendet kostar ca 20.000 kr/termin här och det kändes så himla ovärt att betala så mycket för något så jobbigt och äckligt. Men som tur finns det en ”RA” (en student som ser till att ingen röker gräs på toaletten eller bråkar med sin rumskompis osv) på varje våning, så jag klagade av mig till henne om min situation. Hon hjälpte mig boka ett möte med ”the housing dept.” och senare samma eftermiddag hade jag ett nytt rum och en ny roomie. Bor en på campus kan en ha ett eget rum men det kostar nästan det dubbla. Men alla som jobbar med boendet på campus är otroligt hjälpsamma och förstående, så även om man hamnar i en situation (eller i ett rum) som är besvärligt så finns det anställda som ser till att lösa det.

Mitt nya rum.

♡ Roomies

Som redan nämnt kan det gå väldigt bra eller väldigt dåligt när det gäller rumskompisar. Min första roomie var den sämsta tänkbara: alltid hemma, stökig, snarkade. Min nya roomie är en utan mina bästa kompisar här. Jag fick mitt nya rum av en slump och är så himla glad att jag hamnade med Kass. Hon är indie, pluggar geologi (typ stenar och fossiler), har tatuerade händer, gillar x files och flera gånger i veckan ligger det en liten present på min säng <3 älskar henne så mycket.

♡ Mat

Bor du på campus och i en dorm har du inte möjlighet att laga någon mat, utan du har en mealplan som kostar ungefär 20.000-25.000 kr beroende vilken nivå du väljer. Du swipear ditt PSU-kort och sen kan du äta precis var du vill på campus. En dum sak är att du betalar ganska mycket för själva ”tjänsten”, dvs tillträdet till campus-restaurangerna, så du äter inte för hela beloppet, utan snarare halva. Maten utan mealplan är ganska dyr, en macka kostar runt 70 kr men med mealplanen belatar du ungefär 20 kr för den. Jag är dock vegan och utbudet är inte alltid jättebra, men det finns god sushi och sallader med tofu så man klarar sig när de stora restaurangerna inte serverar så rolig mat.

Pannkaksfrukost på The Waffle Shop.

♡ State College

Så staden som Penn State University är belägen i är ett litet pittoreskt ställe med många barer och gulliga hus, men inte så mycket mer. State College är lätt att orientera sig i och känns trygg att vistas i om nätterna. State College har en egen flygplats ifall en vill åka iväg över en helg. Det finns bra bussförbindelser till New York, Washington, New Jersey och förstås städer som Pittsburg och Philadelphia i PA. Många har bil här eller det går även att hyra egen bil med ett internationellt körkort eftersom roadtrips runt om skogarna i centrala Pennsylvania är så himla vackert. Dock så finns det många roliga aktiviteter på campus, allt från filmföreningar till diverse sportföreningar. Det finns också två stora gym på campus med pass, bassäng och spa osv. Så fastän staden i sig påminner om Jönköping i viss mån så är campus så otroligt stort och det går över 40.000 studenter här – så det händer alltid någonting!

Medie och kommunikations-huset på campus.

♡ Kurser

Jag läser bara 12 credits här (24 hp) eftersom jag tillgodoräknar en gammal filmkurs, men de flesta läser 15 credits (30 hp). Jag sökte mina kurser från Sverige men fick inte alla som jag ville ha, så när jag kom hit hade jag inget ordentligt schema och hade tokmycket ångest över det. Men redan innan skolan börjar har en ett möte med en studievägledare. Vi fixade mitt schema och jag fick själv även inloggningsuppgfterna till sidan som reglerar mina kurser, med andra ord – jag kunde lägga in precis vilka kurser jag ville!! Att ha så mycket frihet resulterade i att jag hoppade av 5 olika kurser innan jag var helt nöjd. (Men mer om mina kurser i ett annat inlägg..!)

♡ Alkoholkulturen

Här går man inte på så mycket fester under vardagen (utan barer istället) och många sparar sig till helgen och har istället ENORMA och påkostade fester. Vet inte hur många gånger jag har varit på fester där de haft djs och gratis alkohol. OBS så är frat-kulturen lika vidrig som den verkar men ändå kul att uppleva på avstånd. Gillar en stora villor som blir trashade redan vid midnatt kommer en inte bli besviken hehe. En annan konstig grej med den amerikanska festkulturen här är att folk här börjar dricka väldigt sent, och slutar dricka tidigt….. Det är väldigt mycket ”vi fuckar ur i 2-3 timmar, polisen stänger ner festen och sen däckar vi”. LOL.

Jonas som också är en utbytesstudent från JU dricker öl för 2 dollar (17 kr!).

Nåväl, nu vet ni litegrann om hur det kan vara att plugga på Penn State University!

/Tina

Det här är Tina

Vad heter du?
Tina Rosenfink

Hur gammal är du?
21 år gammal men fyller år om en månad! Hurra!

Hur gammal känner du dig?
Ibland som 16-17 pga 4ever a teenager .

Var bor du?
I State College som ligger i delstaten Pennsylvania i USA.

Vad gör du för någonting?
Jag pluggar konst, litteratur och teaterkostym/scenografi under min utbytestermin på Penn State University. Men annars pluggar jag Medieproduktion på HLK.

Bästa sommarjobb?
Mitt senaste sommarjobb, jobbade i en kyrka där jag mest satt i mjuka fåtöljer och läste skönlitteratur.

Vad har du gjort idag?
När jag skriver detta är det söndag och jag har ätit vegansk nudelwok till frukost pga lite bakis, sprungit på löpband, blivit skjutsad runt i en gammal pickup, skypeat med Jennifer, druckit öl hos en kompis och lyssnat på vinyler, tittat på the X files.

Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
Sensommar och höst, särskilt när jag är hemma i Malmö för dagarna är varma men nätterna lite kyliga, stormiga och regniga. Får nästan ont i hjärtat när jag tänker på sommarstormar.

Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
Nordamerika är ganska bra för tillfället, men längtar efter varma stränder eftersom värmen vägrar komma till östkusten.

Vad är du på för humör just nu?
Pirrig och glad, men med en gnutta ångest.

Vilket är ditt favoritgodis?
Sötlakrits, gud saknar det så mycket, ni får gärna skicka hit lite.

Vilken är din favoritaffär?
Ca alla mataffärer <3 Annars så tycker jag om Beyond Retro och Humana, och alla andra butiker som säljer korta tenniskjolar från 60 och 90-talet.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
På vardagen är jag en morgonmänniska men när helgen kommer vill jag aldrig lägga mig.

Har du blivit sydd någon gång?
Nä, är för rädd för att ens skada mig. Dock blivit stucken med nålar hundratals gånger.

När grät du senast?
Igår när en kompis berättade om ett hjärtskärande självmord och jag blev väldigt ledsen över psykvården. Och när Jim och Pam gifter sig i The Office, pga såg om det avsnittet häromdagen och det är topp 5 mest romantiska tv-händelser <3.

Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Min roomie skämmer bort mig med veganskt godis minst tre gånger i veckan, det uppskattar jag.

Vill du gifta dig?
Ja tack, och gärna ganska snart också.

Har du något smeknamn?
Tinis, Ninis, Tino, Finken, Rosen, Sparven (men föredrar Tina (och baby, lol;))) ).

Min vardag i Italien

linda horisontJag heter Linda och pluggar 3:e året på Civilekonomprogrammet på Jönköpings Internationella Handelshögskola. Hösten 2015 gjorde jag en utbytestermin på Bocconi University i Milano, Italien och tänkte berätta lite om hur mitt liv var där.

Under mina månader som utbytesstudent i Italien tog jag verkligen tillvara på vardagslyxen som man inte riktigt unnar sig hemma. Jag tillsammans med mina kompisar som jag träffade i Milano gjorde ofta spontana tripper till t.ex. Verona och åt ute flera gånger i veckan. Milanos restauranger bjuder verkligen på fantastisk mat och alla dessa restaurangbesök är något jag skattar högt. Att få ta del av den italienska matkulturen i så många månader har fått mig att bli helt förälskad i skaldjur och vi ska inte ens nämna gelaton, som blev en del av min dagliga kost. Det bästa som fanns var att sätta sig på kvällarna i en restaurang undangömt i något kvarter, helt turistfri och bara ta del av den fantastiska atmosfären. Det råder verkligen feststämning när italienarna själva går ut och äter. Det var då även lätt för mig och mina rumskompisar Ida och Amanda att få kontakt med lokalbefolkningen, då vi som tre blonda tjejer stack ut ifrån mängden .

Det blev väldigt mycket utflykter de första månaderna bland annat till Cinque Terre, Lago Maggiore, Venedig och Florens samtidigt som man ändå fick ett vardagsliv i Milano. Jag blev faktiskt förvånad över hur fort det gick att skapa rutiner och att bygga upp en vardag i Italien. Det var inget jag hade förväntat mig innan. Jag och mina kompisar skaffade oss gymkort redan andra veckan i Milano på ett närliggande gym och gick på gruppträning, som hölls på italienska trots att ingen av oss kan språket. Det var ett bra sätt att verkligen komma in i det det italienska samhället och hitta en vardagsrytm. För trots att jag tycker att det är bland det roligaste att vara på resande fot och upptäcka ett nytt land, tyckte jag då också att det var skönt att ha rutiner och mer ta del av hur människorna där själva lever. Det är ju inte bara de större resorna jag kommer minnas utan det är även alla småsaker såsom den obligatoriska sushi-onsdagen framför ”Bonde söker Fru” och  att försöka förstå vad den italienska boxningsinstruktören säger. Föreställ dig att bo i ett land där de knappt kan någon engelska i matvarubutikerna så att du får främst basera kommunikationen på kroppsspråk, enstaka italienska ord och Google translate. Det har lärt mig mycket om mig själv och gett många goda skratt. Jag minns ett tillfälle där jag skulle koka ravioli och försökte med hjälp av Google translate uttyda instruktionerna, vilket inte var helt lyckat då översättningen instruerade mig att koka upp avloppsvatten innan jag la ner raviolin.

Bland det jag uppskattat mest med min utbytestermin i Italien är att jag köpte och gjorde det jag ville utan att hela tiden överväga om det var värt att spendera studiebidraget på, samt spontaniteten. Jag och en kompis bokade t.ex. boende och biljetter till Florens kvällen innan vi åkte och jag tror inte vi hade kunnat få en bättre helg även om vi hade planlagt allt. Men det som ändå var bäst med livet där nere var att man kommer andra som är i samma situation så nära. I och med att man upplever många nya saker, ställs inför nya situationer och är iväg ifrån vänner och familj blir det att man tyr sig till de människorna som finns runtomkring en på plats och kommer varandra väldigt nära. Detta var inte något jag hade förväntat mig att det kunde ske på en sån kort period. Jag kom väldigt nära mina två rumskompisar Ida och Amanda och tillsammans har vi varit delat mycket fina stunder tillsammans.

linda 2

Tankar innan och efter avresan

Foto: Linda Johannesson

Mitt namn är Linda och jag spenderade min utlandstermin höstterminen 2015 på Bocconi University i Milano, Italien. Det var en fantastisk period i mitt liv som jag för ett år sedan inte i min vildaste fantasi kunde ha räknat ut att den skulle bli som den blev.

För exakt ett år sedan satt jag och skulle välja i vilket land och på vilket universitet jag ville göra min utbytestermin. Under denna valperiod var jag väldigt nervös och tvivlade på om jag överhuvudtaget skulle åka. Jag gjorde upp listor med fördelar och nackdelar med alla universitet och länder, vilket tog mycket tid och vid ett tillfälle satt jag och en klasskompis och drog lott för att ingen av oss kunde bestämma sig. Jag velade så pass mycket att jag ändrade valordningen 10 minuter innan valsystemet stängde. Dock behöll jag mitt förstahandsval för att magkänslan sa till mig att det var rätt, vilket visade sig stämma.

Efter mitt val försvann dock all min nervositet och när jag fick reda på att jag fått mitt förstahandsval blev jag jätteglad. Mitt fokus blev istället att jag skulle se till att få den bästa tänkbara tiden någonsin i Milano. Jag började söka på information om Milano, Bocconi University och Italien och blev helt upprymd över hur mycket kul jag hade att se fram emot.

Månaderna innan avresan blev roliga och fullspäckade, då jag såg till att utnyttja tiden med mina kompisar på bästa tänkbara sätt. Detta för att jag visste att jag inte skulle få se dom på vad som just då kändes som en lång period, men som nu i efterhand gärna hade fått vara längre för min del. Det var något jag hade hört tidigare utbytesstudenter pratat om, men inte riktigt vågat tro att jag skulle känna, men där hade jag helt fel. Min utbytestermin visade sig bli något av det absolut roligaste jag gjort och jag skulle göra om det igen om jag fick möjligheten.

Jag vet att det är många som just nu går runt i en liknande situation som jag befann mig i för ett år sedan, där man har svårt att välja vart man ska göra sin utlandstermin och är allmänt orolig för allt som kan gå fel. Mitt råd är inte att lägga för mycket tid på dessa funderingar såsom jag gjorde. Så här i efterhand tror jag inte staden eller universitetet man hamnar på har sådan stor betydelse som man kanske kan tro och det är onödigt att gå och oroa sig. Visst ställs man inför nya utmaningar på en utbytestermin, men du är i en situation där du inte är ensam om det och gör det under de roligaste tänkbara formerna. Det som utgjorde
grunden för min fantastiska tid i Milano var alla människor jag träffade och umgicks med samt en positiv inställning där man är öppen inför nya utmaningar och äventyr.

Foto: Linda Johannesson

Praktiska i-landsproblem och känslostormar

jennifer datorAtt packa för ett halvår, är det ens möjligt? De senaste dagarna har jag försökt lösa problemet med att trycka ner hela mitt materiella liv i två resväskor. Ja, jag har betalat en svindyr avgift för att få checka in två väskor, det är ett skämt att en skulle räcka.

Enligt väderappen i min mobil är det för tillfället 2 grader och regn i Rotterdam och eftersom jag kommer att stanna där ända till juli kommer vädret att bli betydligt varmare än så. Vilket innebär att jag i princip kommer att behöva ha med mig hela mig garderob. Det här är ett i-landsproblem av högsta klass men något som känns skönt att fokusera på. Det är lätt att ens känslor pendlar upp och ner inför en sådan här resa, som ni kanske märkt på mina tidigare inlägg. Man bygger upp förväntningar och farhågor. Men om det är något jag lärt mig efter att ha börjat på högskolan i en ny stad så är det att allting alltid löser sig.

Det kanske inte blir som du har tänkt dig men det blir nästan alltid bra och om det inte skulle bli det så har jag den här gången underbara vänner att längta hem till i Jönköping. Så bara jag löser mina packningsproblem så får resten gå som det går!

Kommer jag att prata för mycket om Harry Potter?

I Rotterdam kommer jag under en termin att studera med studenter från Nederländerna och övriga världen. Som många andra har jag en skräckblandad förtjusning inför att träffa nya personer. Det är en av de trevligare delarna av livet att träffa nytt intressant folk, som man kan dela nya upplevelser med.

Men att omge sig med personer man inte känner, att fly från säkerheten av fasta relationer för att bilda nya innebär ALLTID social ångest för mig även om utgången blir lyckad. Vad ska jag ha på mig? Hur ska jag bete mig? Kommer jag att prata för mycket om Harry Potter? Jag känner hur paniken bubblar upp inom mig bara av tanken på det.

Det finns dock två ljuspunkter den här gången, jag kommer nämligen att ha två personer med mig från Jönköping, Harprit och Jonathan. Det känns väldigt skönt att ha dem vid min sida när jag åker på mitt lilla holländska äventyr.

Mitt lilla holländska äventyr

Jennifer ansikteJag skulle vilja påstå att jag är en ganska allmänbildad person, men tyvärr måste jag erkänna att min uppfattning om Nederländerna är fruktansvärt klichéartad. Min kunskap om landet består i princip av färgen orange, Vincent Van Gogh och tulpaner. Jag har med andra ord noll koll på vad jag ger mig in i. Jag har som längst varit utanför Sveriges gränser i 10 dagar. 10 korta dagar och nu väntar 157 hela dagar på Inholland University of Applied Science i Rotterdam. Väl där kommer jag att läsa kurser i film och design med studenter från hela världen.

Vem är då jag? Jag heter Jennifer Andreasson, jag är 22 år gammal och läser mitt andra år av medie- och kommunikationsvetenskap på Jönköping University. Om 7 dagar åker jag. Jag kommer att sätta mig på ett plan till Amsterdam utan att veta vad som väntar mig när jag landar. Eller ja, jag vet att jag ska ta ett tåg till Rotterdam och där hämta upp en nyckel till min lägenhet. En lägenhet som jag inte sett några bilder på. Det kanske låter skrämmande för många, men det ska bli skitroligt. Jag älskar dessa stunder, där man kastar sig ut för ett stup utan att veta vad som väntar när man landar. Tyvärr har jag en känsla av att de här stunderna blir färre och färre ju äldre man blir, vilket får mig att vilja njuta ännu mer av den här upplevelsen. Sist det hände mig var när jag flyttade till Jönköping och jag kunde inte vara nöjdare med hur jag har landat här.

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.