Bloggbild

Finals Week

Jaha så sitter jag här den sista veckan på den här terminen – jag vet, de tär lyxigt med avslutning i Maj!
Men det går inte att fira än, jag har inlämningar och tentor veckan ut. Inte först på fredag eftermiddag kan jag pusta ut då jag har mitt sista prov på morgonen. Tyvärr åker jag redan på lördag morgon så det blir inte så mycket tid över till att faktiskt få njuta av att bo i Chicago vilket är lite sorgligt. Men samtidigt är jag otroligt redo för att få komma hem. Jag ser fram emot ett eget rum, att få laga min egen mat, köra bil, gå till ICA. Jaa allt det där helt vanliga vardagslivet som inte ser likadant ut här borta.

Utöver läxor och prov ska vi även försöka hinna med lite roliga saker också medan vi fortfarande är här. På onsdag fyller en kompis år så då ska vi gå ut och fira! Imorgon, tisdag så tar vi även en liten paus då en grupp från universitetet åker till ett hundhärbärge för att gå ut med hundarna som bor där. Det ska bli så roligt och mysigt. Jag har en hund hemma som jag har saknat otroligt mycket här borta, så honom ser jag så klart fram emot att träffa när jag kommer hem också!

Innan jag kan sätta mig på planet hem är det även lite annat skolfix som måste hinnas med. Bland annat ska det beställas slutbetyg och på lördag morgon måste jag även göra en utcheckning från mitt rum. Det betyder att hela rummet måste städas ur och ingenting får vara kvar där. Kan gissa att det kommer bli mycket att göra med tanke på att vi bott två personer i det där lilla rummet. Som tur är checkar min rumskompis ut innan mig så att vi kan städa ordentligt tillsammans. Men vi får se hur det går.

Nu ska jag försöka njuta av de sista soliga (men kalla) dagarna här borta samtidigt som jag inte skjuter på skolarbetet allt för mycket.
Om någon har några sista frågor är det bara att skicka dem som en kommentar så försöker jag svara på dem. Tyvärr är det precis som det låter och det är mycket som ska hinnas med nu men jag gör så gott jag kan!

Buckingham Fountain

Buckingham Fountain är en av Chicagos kända landmärken. Om ni någon gång har tittat på serien ”Våra Värsta år” eller på engelska ”Married with Children” med Al Bundy så är det fontänen som är med i öppningen till den tv serien.
Den är i Grant Park, en park som ligger vid vattnet bredvid Millenial Park. Jag var där en gång tidigare i Mars men då var det inget vatten i fontänen alltså inte så rolig att titta på. Nu när det blivit varmare så skulle de äntligen starta vattnet den här lördagen – bättre sent än aldrig.
Jag och några kompisar åkte ner till downtown för att shoppa och äta middag innan vi gick och tittade när de satte på vattnet. Det var ganska mycket folk där och trots att det inte var en sådan stor grej så var det roligt att se!

Den här dagen var det dessutom riktigt fint väder också så jag tog med min ”riktiga” kameran så att jag kunde få lite bra bilder. Det slog mig så tydligt nu hur snart jag åker hem igen, och att vara downtown är verkligen det bästa med Chicago så jag ville passa på att ta lite bilder!

Efter fontänen gick jag och en annan utav kompisarna för att titta på Guardians of the Galaxy 2 på bio. Vi promenerade dit som var riktigt mysigt. Filmen var bra, men jag tror att man måste uppskatta den typ av humor för att uppskatta filmen, själva handlingen är inte superfantastiskt. Eller om man uppskattar karaktären Groot så räcker nog det!

Födelsedagsbesök

Att fira födelsedag på andra sidan Atlanten kändes både vemodigt och lyxigt (konstig kombination?). Självkart vill jag man fira med de jag känner så det var otroligt roligt att få veta att min lillebror och min pappa hade bokat en resa för att komma och hälsa på mig över påsk och på min födelsedag! Dels fick jag fira min födelsedag tillsammans med dem men sedan fick jag även chansen att få visa dem runt Chicago.

Det är något som är roligt att jag kunnat dela en liten del av upplevelsen med dem också! De var här under 4 dagar över påskhelgen och som tur var hade vi otroligt fint väder! Det var över 20 grader flera dagar så vi passade på att båda åka en båttur och promenera överallt.
Båtturen var en guidad arkitekttur som tog lite över en timme. Vi åkte på floden genom staden och fick chans att både se skyline från Lake Michigan och att åka mellan alla skyskrapor inne i staden. Det var riktigt intressant och något som jag kan rekommendera och var inte överdrivet dyrt heller.

Sedan proriterade vi även att hinna med alla måsten i Chicago som att se bönan och Millenium Park. Vi promenerade upp och ner på The Magnificent Mile och State Street och shoppade. Den första dagen promenerade vi även längs med sjön norrut för att få en vy över staden, och vi hann även åka upp i The John Hancock center till baren på nittiofemte våningen där det var en fantastisk utsikt över hela staden. Något av det bästa var dock när vi gick till en restaurang på min födelsedag där de hade jazzband som spelade!

Det var så roligt att få dela Chicago med dem. Tyvärr hann vi aldrig åka upp till universitet för att titta på det, för min del gjorde det inte så mycket. Det viktiga var att få visa downtown för det är ändå det som jag kommer att sakna mest!

Spring Break i San Francisco

Det har definitivt varit lite för dålig uppdatering här sedan en månad tillbaka. En anledning är att det dels precis som hemma blir mer plugg ju närmare slutet på terminen men också att lov och ledigheter tagit upp tid också.

Tredje veckan i mars var det Spring Break. En helt vecka med ledighet som vi självklart tog vara på. Alla utbytesstudenter här borta reste till andra delar av USA så som Florida och Denver. Själv åkte jag och en kompis från Sverige till Kalifornia och San Francisco. Det var ett väldigt bra val då vi fick både sommarväder med över 20 grader varmt och att det fanns så mycket att se och göra.

När vi landade på morgonen 14 mars var vi på en gång tvugna att byta om till lättare kläder. Vi bodde på HI Hostel Downtown SF. Det var ett riktigt bra hostel som jag kan rekommendera! Det låg väldigt bra och det var fina rum. Vi bodde nära all kollektivtrafik och det låg dessutom precis vid Union Square och shoppingområdet. 

Under den första dagen besökte vi Coit Tower där vi hade en väldigt fin utsikt över bukten och staden. Sedan åkte vi ner till vattnet där vi besökte Pier 39 och tittade på sjölejonen, och sedan promenerade vi till kända Fisherman’s Warf. Vi avslutade dagen med att åka San Franciscos klassiska Cable cars som jag verkligen kan rekommendera. Det var superhäftigt att åka upp och ner på de branta backarna.

Under dag två fick vi tyvärr lite sämre väder då det var kallare och mulet. Men idag hade vi även bokat biljetter ut till fängelseön Alcatraz. Vi hade förköpt våra biljetter på nätet som var bra då det var mycket folk trots att vi hade en av de tidigare avgångarna. Att vara ute på Alcatraz var otroligt häftigt. Särskilt spännande var det att få lyssna på den guidade turen genom själva cellbyggnaden. Det var så mycket historia och det gick inte att undgå att bli berörd utav det vi fick höra om livet på ön.

Dag tre i San Francisco var det dags för det kanske mest ikoniska platsen, The Golden Gate Bridge.  Vi tog en buss dit och på vägen hoppade vi av för att besöka parken Palace Of Fine Arts. Här finns det byggnader som ser ut att vara från Antika Grekland eller Rom. Det var häftigt att kunna gå runt där och drömma sig bort och sjävklart var det en perfekt plats för foton! Efter stoppet hoppade vi på bussen igen.

The Golden Gate Bridge var häftig och lika storslagen som på bilderna. Tyvärr hade vi inte tid att gå ut på bron då det ganska snart efter att vi kom dit rullade in en väldig dimma som dolde båda tornen på bron. Några bilder hann jag dock få! Vi fortsatte sedan med buss till området längst väster om San Francisco som kallas för Lands End. Här hade fanns det flera vackra promenader och vi hade dessutom en väldigt fin utsikt över Stilla Havet när vi åt lunch på en restaurang här!

Efter Land’s End, fortsatte vi till The Golden Gate Park. Det är en enorm park, även den på västra sidan av San Francisco. Det ryms många små parker i den som till exempel den Japanska Trädgården dit vi ville gå. Själva trädgården är hyfsat litet med tanke på att priset för entré är 8 dollar, men vi tyckte ändå att det var värt det då det var så vackert. Här fikade vi även på deras café och smaskade bland annat på en Green Tea Cheesecake.

Fredagen 17 mars, var vår sista dag, och fantastiskt nog var det superfina sommarvädret tillbaka! Då vi hunnit med det mest som vi ville se och göra åkte vi först till Lombard Street som är en av Usa’s krokigaste gator. Efter det fortsatte vi ner till Fisherman’s Warf igen där vi köpte glass och bara satt på en bänk och njöt av vädret och utsikten där vi bland annat kunde se Alcatraz.

Ska jag sammanfatta vår resa är måstena i San Francisco självklart The Golden Gate Bridge och att åka en klassisk Cable Car, men även Alcatraz som är ett så fascinerande ställe! I Chicago väntade sedan ett mycket kallare väder och mer skolarbete. Men det roliga var att det ändå kändes som att komma hem, när vi landade på O’Hare igen.

 

TedxNorthParkUniversity

Vad Jag inte har hunnit berätta om här borta är att jag är med och jobbar som volontär för något som heter TEDx. TED är en organisation som anordnar forum där olika talare bjuds in får att hålla tal på olika teman. Det är inte en föreläsning utan kortare tal som oftast är gjorda med mycket humor samtidigt som de innehåller mycket information och tar upp viktiga ämnen.

TEDx är då när inte själv TED organisation anordnar ett forum, utan när någon annan form av organisation t.ex. ett universitet anordnar ett eget TED Talk. North Park University ska därför den 3 Maj hålla i TEDxNorthParkUniversity. Jag kände till TED Talks sedan tidigare och har alltid tyckt att de varit så inspirerande så när det fanns en chans att få jobba på det projektet och dessutom med sociala medier och marknadsföring så kände jag ju att jag nästan var tvungen att vara med. Det är dessutom något som går att ha med på cv:et så de senaste två månaderna har jag varit med som Co-Executive för sociala medier.

Idag så var det biljettsläpp så vi hade ett litet evenemang på skolan där vi sålde biljetter, det gick att ta bilder och få godis etc. Några av mina vänner här borta är också med som volontärer så det har varit superkul att få vara med och hjälpa till med allt!

Själva evenemanget med temat ”Shifting Paradigms” kommer då att hållas den 3 Maj och det kommer att vara en heldag med tre olika sessioner med talare.  Vi kommer nog att vara där nästan hela dagen för att hjälpa till att få ordning på allting. Under varje session kommer min grupp även sitta och liveuppdatera våra olika konton, så det kommer vara mycket att göra!

Två månader i Chicago

Att det har hunnit med att gå ytterligare en till månad känns obegripligt. På många sätt går tiden alldeles för fort medan den annars går för långsamt. De senaste två veckorna har det varit mycket skolarbete då det nästa vecka är springbreak – en hederlig vecka med lov, utan lektioner och läxor!

Skolan
På grund av de extra läxorna med både ”finals” och ”midterms” innan lovet så  de senaste två helgerna spenderats i biblioteket med datorn och högar av böcker, men så idag skrev jag mitt sista prov. Efter lovet så kommer jag dessutom bara att läsa tre kurser istället för fem, vilket gör att det blir lite mindre att göra och förhoppningsvis en extra sovmorgon. Studierna och läxorna har överlag inte varit för svåra eller komplicerade, utan det som är tungt är mängden.

Läxorna är även ganska lika de jag får hemma i Jönköping. En del analyserande uppsatser och en del powerpoint presentationer. Det som skiljer sig är dock proven där jag ofta får frågor med svarsalternativ där man väljer ett utav fyra. Med andra ord inte så många frågor som kräver analys eller en egen förklaring.

Chicago
Nu har vi även hunnit med att se och göra lite fler saker här också. Under veckorna blir det att man är på campus eller på närmaste Starbucks, men på helgerna fortsätter vi att göra utflykter. Nu när vädret har varit lite bättre så har det även varit roligare att åka och se fler ställen. En av mina favoriter har varit stranden downtown.

För några dagar sedan åkte jag även ned själv downtown för att hämta upp min kamera som varit på reparation. Det var ganska skönt att få bestämma själv vart jag ville gå och vad som jag skulle hinna med! Det gick även bra att åka tåg själv även om det verkligen tar ca 50 minuter att åka hela vägen ner till centrum.

Spring Break
Nästa vecka är det alltså spring break – så himla härligt! En svenska kompis kommer hit på lördag den 11. Då bor vi på hostel nära Lincoln Park några dagar innan vi tar flyget till San Francisco på tisdag 14 mars! Ser så fram emot att dels få visa min kompis runt Chicago och dels att få upptäcka en helt ny stad. Vi har varsin lista med saker vi vill hinna med och i San Francisco kommer det dessutom att vara runt 20 grader varmt. Det är stor skillnad från Chicago, där vädret varit lite av en berg och dalbana de senaste veckorna. Med en blandning av sommar, vinter och vår. Just nu har det varit soligt men inte så varmt, nästa vecka finns det tyvärr rykten om snö…

Hemlängtan
Hemlängtan? Nej nästan ingen faktiskt. Jag saknar så klart familjen och vänner men det är mer som vanlig saknad än extrem hemlängtan. Jag tror att det beror på att jag nästan alltid har något att göra. Hur tråkigt det än låter så blir till och med läxorna en distraktion från att jag sitter för mycket och tänker på Sverige. Sedan får jag försöka påminna mig själv om att jag faktiskt befinner mig i Chicago. Det är nämligen lite väl lätt att glömma bort när man spenderar så mycket tid på campus området. Då är det bästa att helt enkelt sätta sig på tåget och åka ner downtown för att andas in lite storstadsluft, blicka upp mot skyskraporna och gå en promenad förbi The Bean!

 

South Side of Chicago

På södra sidan av Chicago finns de områdena som är ansedda att vara mer farliga och otrygga. Det fick vi höra när vi kom hit, av lärare, av klasskamrater och på nyheterna. Självklart blir jag varsam och orolig när jag får höra sådant. Tänk er förvåningen när vår lärare i Sociologi då gjorde klart för oss att vår klass skulle åka på en ”utflykt” till just The south side. Det kändes ganska overkligt och i början trodde vi svenska studenter att han skämtade. Men så i lördags åkte vi då mycket riktigt ner till områdena söder om downtown bland annat Hyde Park, Bronzeville, Roseland och Inglewood.

Utav dessa har de två senare ett sämre rykte, och anses helt enkelt vara ett område som du inte vill bo. Efter alla dessa fördomar förväntade vi oss nästan att det skulle avfyras pistolskott på var och varannan gata, men det var inte direkt den verkligheten som mötte oss.

Först stannade vi i Bronzeville och fick se ”Monument to the Great Northern Migration”. En staty som representerar hur många afroamerikaner migrerade till Chicago för att få större frihet och mer möjligheter.

Efter det fortsatte vi till Hyde Park där vi var inbjudna till kyrkan Rainbow Push Organization där vi fick vara med och lyssna på morgonpredikan – det låter kanske lite långtråkigt? Men det var väldigt intressant och det debatterades väldigt aktuella ämnen som var intressanta att lyssna på.

Runt kl 12 så åkte vi alla för att äta mat på en sould food restaurang: tänk friterat! Sedan körde vi vidare mer söderut till Roseland. Där gick vi runt på deras shoppinggata, vi gick in i en sportbutik som verkligen såg helt normala ut. De stora skillnaderna var mer tydliga utomhus. Många hus var öde, med krossade fönster och affärer som var permanent igenbommade. Det var inte mycket folk ute heller för att vara lördag eftermiddag. Vi fick även se något som vår lärare kallade för The Peace Palace – en byggnad som de håller på och renoverar för att kunna bedriva aktiviteter för barn som dans och teater.

När vi sedan körde från Roseland så delade vi alla i bilen på donuts som några hade köpt på Old Fashioned Donuts på shoppinggatan. Det var verkligen de godaste donutsen som jag någonsin prövat!

För att åka på utflykten hade läraren lånat två bilar från skolan som tog 12 personer var, och det var två studenter som fick köra dem. Jag får nog erkänna att jag var lite nervös men det gick hur bra som helst. Vi klippte några gathörn men annars så.

I slutändan var det en riktigt riktigt bra dag, och jag var själv väldigt överraskad. Det var intressant att få se områdena själv, och få bilda sin egen uppfattning om livet där. Sedan var det väldigt kul att få åka runt med vänner från klassen också, även om allt började kl 8 på en lördagsmorgon…

Chicago Bulls Match

På North Park University finns det en förening som heter CAB – Campus Activities Board. Det är som en del av studentkåren som anordnar olika aktiviteter eller bjuder in elever till andra upplevelser. Förra veckan sålde dem biljetter till basketbollmatch mellan Chicago Bulls och Phoenix Suns. Biljetterna kostade bara 15 dollar och det kändes som en kul upplevelse att få ha här borta.

I fredags hölls matchen på United Center, på Chicagos west side. Vi åkte tåget dit och var där i tid för att hinna titta runt lite innan matchen började. En av mina vänner ville köpa en Chicago Bulls tröja. Jag var själv också lite sugen på att köpa en men studentbudgeten sa ifrån tyvärr. Några minuter innan matchen började tog vi oss upp till högsta våningen och hittade fram till våra platser. Det var inte direkt första parkett men det gick bra att se allting ändå.

Själva matchen var lite seg i början men kom igång mot slutet. Det slutade lika, vilket gjorde att det blev fem minuter förlängning. Under de sista minuterna gick det nästan att ta på spänningen i rummet, och när matchen var slut och Chicago Bulls vann skrev alla som galningar. Matchen var så mycket mer än bara basketboll också, då det var underhållning vid timeouts och vid halvtid.

Helt enkelt hade vi en riktigt bra kväll även om jag själv inte är det största sportfantasten. Men att gå på en basketboll match här borta känns bara som en del av upplevelsen, något som ska hinnas med. Tiden går trots all otroligt fort här borta!

 

Old Town & Oak Street Beach

Jag hade nog aldrig kunnat tänka mig att det skulle finnas en strand några stenkast bort från Downtown Chicago. Det är nog självklart för de flesta då Chicago ligger precis vid kanten av Lake Michigan, men jag har nog alltid tänkt på Chicago som en vinterstad där det är kallt och blåsigt, och en strand passar helt enkelt inte in i den bilden.

Förra helgen var det solsken och en klar blå himmel. Det var dock kallt och blåsigt men som alltid vill man ta vara på vädret. Vi tog tåget ner till stationen Sedgwick och därifrån promenerade vi till ett område som heter Old Town. Här finns några av Chicagos äldsta hus som många är viktorianska radhus, med andra ord väldigt pittoreska och vackra.

Vi promenerade längs en gata med små affärer och restauranger tills vi kom downtown efter ca 30 minuter. Efter lite letande hittade vi även fram till Oak Street Beach – stranden som var väldigt fin men det var även otroligt blåsigt. Så vi stannade ett litet tag och passade på att ta bilder. Från stranden har man en häftig vy över skyskraporna och till exempel John Hancock Center.

Sedan bar det av hem igen men innan dess så stannade vi och åt middag på en italiensk restaurang i Old Town som heter Orsos Restaurant. Maten var fantastisk men har inte riktigt fått grepp om det här med dricks än…

En månad i Chicago

Det har gått alldeles för fort men nu har jag redan varit här i en månad. Därför tänkte jag köra en summering av hur allt har varit hittills.

Skolkrocken
Jag upplevde en relativt stor kulturkrock första veckan här, men det var snarare en skolkrock än just kulturkrock. För det första är det annorlunda att bo i dormrooms och dela sitt rum, när man kommer från en egen lägenhet i Sverige. Jag väljer att se det som en del av upplevelsen även om det inte hade varit mitt förstahandsval av boende (här eller i Sverige). Jag värderar en egen dörr alldeles för mycket, att bara kunna stänga den efter en lång dag av plugg. Som tur är har jag en väldigt trevlig roommate, men det kommer alltid vara småsaker som jag stör mig på.
Själva studierna var en krock också, då jag första halvan av terminen läser fem kurser samtidigt. Det är mer läxor och personligen måste jag lägga ner lite mer disciplin här än i Sverige. Det är framförallt en större mängd material att läsa: ganska narturligt när man läser fem kurser istället för en kurs åt gången. Proven och uppgifterna är dock lite enklare och det är mer fokus på fakta än analys.

Maten
Okej, vi vet alla hur den stereotypiska amerikanska maten är. Hamburgare, pizza, pommes, och allt är friterat. Det stämmer… men det finns så mycket mer. Något av det bästa är ändå ”frukost hela dagen” konceptet!
Som jag tidigare berättat så är det ett krav att man har en mealplan på skolan, med 10, 15 eller 20 mål per vecka. Jag har 15 vilket jag tycker är lagom, det hade känts så tråkigt om jag var tvungen att oroa mig för mat på helgen till exempel. Det negativa är att det på campus bara finns en matsal där det går att utnyttja sin mealplan. Det positiva är att de varje dag har fantastiskt mycket att välja på. Så klart finns det varje dag pizza och hamburgare/toast. Men det finns även indisk eller mexikansk mat och ”hushållsmaten” som är mer klassiska alternativ. De har även en stor salladsbuffé och efterrätter till varje måltid (frukost också). Det är inte dålig mat, men det kan bli lite långtråkigt i längden. Jag önskar särskilt att någon kunde berätta för kockarna om kryddor och hur dem brukar användas.

Helgerna
Åh vad jag älskar helgerna här borta. Vi tar chansen att uppleva och utnyttja så mycket av det som finns att se och göra. Det är dessutom enkelt att ta sig runt med tunnelbana och buss. Men något av det bästa är ändå att bara strosa i downtown Chicago. Särskilt nu när vädret har blivit lite bättre och vi får se solen lite oftare.
Nu i januari och februari har många museum även varit gratis för illionis residents vilket är perfekt för helgutflykter.

Chicago
Chicago… Det var väldigt enkelt att romantisera saker när jag satt hemma i ett grått Sverige och längtade hit. Mycket lever upp till förväntningarna, som sagt att vara i downtown Chicago är något av det bästa jag vet. Själva centrum är lugnt, rent och turistvänligt. North Park University ligger dock norr om staden, i området North Park & Albany Park. Här får man se vardagen mycket mer, och kanske mer av det riktiga Chicago, än de pråliga husen downtown. Som jag får lära mig mer och mer i olika klasser finns det en mycket mindre polerad sida av Chicago som vi inte alltid får höra om i Sverige. Jag tycker det är viktigt att få lära mig om det också; om det riktiga vardagen i Chicago. Trots allt, som utbytesstudent är du inte en turist, utan du bor och lever här, om än bara för några månader.

Art Institute of Chicago

Campus på North Park University är som en egen liten värld, och det är lätt att snöa in sig på pluggandet. Trots att studierna är viktiga så åkte inte jag iväg på utbyte för att bara studera, utan upplevelserna utanför skolan är minst lika viktiga! Därför är det bra att kunna utnyttja att jag faktiskt befinner mig i en storstad med hur mycket upplevelser som helst.

Art Institute of Chicago är ett konstmuseum med flera olika samlingar av olika typer av konst. De har tavlor från flera kända konstnärer som till exempel Picasso, Monet och Renoir. Egentligen brukar jag inte vara väldigt mycket för konst men just det här museumet tyckte jag om. För det första är det otroligt stort med väldigt mycket att titta på och sedan får det ett plus för att det vissa dagar är gratis för boende i Illinois. Universitets studentid räckte bra som bevis för det.

Vi åkte dit under torsdagseftermiddagen och jag kände att det var skönt att få komma bort från skolan ett tag och göra något annat. Sen är det inte mycket som slår att se downtown Chicago i mörkret med alla upplysta fönster heller.

Vi spenderade lite under två timmar på museumet. När vi sedan skulle åka med tåget hem var det isande kallt ute och jag ångrade bittert att jag inte tagit på mig långkalsonger eller tagit med vantar! På tågstationerna finns det dock värmelampor, så där under står vi hopkurade och försöker hålla värmen. Ett litet tips till JLT  inför nästkommande vinter kanske?

Studiefokus

Nu har jag haft två veckor med klasser här på North Park University, så jag tänkte dela med mig mina tankar om just pluggandet.

När man får chansen att åka på utbytestermin går det inte att undkomma att en väldigt stor del är trots allt studierna. Veckodagarna går åt till plugg och på helgen får man tid över till att göra allt det roliga som man har planerat. Inte för att studierna inte kan vara roliga men det kräver en hel del av dig.

För att få tillgodoräkna sina betyg måste man dels läsa klasser som passar in i ditt program, så för mig läser jag mestadels kommunikationskurser:

  • Introduction to sociology (4)
  • Introduction to creative Writing (4)
  • Studies in literature (2)
  • Introduction to advertising (2)
  • Introduction to communication theory (4)

Som ni ser är det en hel del introduktionskurser, detta beror dels på att universitetet har krav på att man ska läsa vissa grundläggande kurser för att få läsa kurser på högre nivåer. Som utbytesstudent var det då helt enkelt enklare att läsa grundkuserna istället. Vilket jag faktiskt tycker är rätt skönt då det inte sätter krav på dina tidigare kunskaper utan du kommer dit för att bli introducerad till ämnet. Det här kan vara ganska skönt då amerikanska lärare kan ha andra krav än svenska.

Jag måste även läsa minst 15 credits under min termin, och med mitt nuvarande schema har jag 16 credits. De kurser som är på två credits löper bara över halva terminen, fram till spring break, vilket betyder att i mars kommer jag bara att läsa 3 kurser iställer för 5 totalt!
Det känns otroligt skönt…

Studierna på North Park University påminner mig lite mer om gymnasiet. Vi läser alla kurser samtidigt, och det är mer läxor ofta snarare än större läxor mer sällan. Till varje klass krävs det att du hänger med i läsning och det är inte ovanligt att det ska läsas ett nytt kapitel till varje klass som du sedan får ett quiz på. Det här gör att jag har fått skärpa till mig lite mer. Jag spenderar allt mer tid på biblioteker just för att se till att jag faktiskt läser istället för att bli distraherad av youtube…

Efter två veckor har det varit en ganska stor skillnad på studierna hemma och det är svårt att säga vilket jag föredrar. Här fylls definitivt huvudet med flera lager fakta men frågan är hur mycket som faktiskt stannar kvar.

Men jag kämpar på och tar ett kapitel i taget. Moroten är trots allt att när alla anteckningar skrivits och boken är stängd så väntar Chicago precis utanför dörren.

Lincoln Park Zoo

En sevärdhet som jag hade hört mycket om innan jag kom till Chicago var Lincoln Park Zoo. Det var mestadels för att det är gratis och för att det ligger nära downtown Chicago. För oss studenter tror jag det räcker att man säger att det är gratis så blir det intressant.

Så under söndagen åkte jag och några andra från skolan ner med tågets bruna linje till Lincoln park. Förutom att djurparken finns där, är det även en stor park med strandpromenad som säkert är väldigt fin under sommaren. Själva djurparken är relativt stor för att ligga så centralt. Det fanns även många olika djur och det var spännande att strosa runt där och få se allting. Djuren såg ut att må bra och parken var välskött! Sedan går det alltid att diskutera djurparker och jag tyckte att inhägnaderna var lite väl små i vissa fall.

Vi spenderade några timmar i parken och hann med att se nästan allting. Det som var häftigast att se var gorillor och giraffer. Sedan hade de ett gäng ursöta surrikater också. Jag tycker att Licoln Park zoo är väl värt ett besök om du är i Chicago och förhoppningsvis så kan jag åka hit igen när det har blivit lite varmare väder.

Det var även väldigt smidigt att åka till djurparken från skolan med tåget. Chicagos tågsystem kallas för The loop eller bara The L. Det är väldigt enkelt att åka med och inte allt för dyrt heller, en biljett (en väg) kostar 3 dollar. Det är även perfekt att den bruna linjen går hela vägen till skolan så att man bara kan sätta sig på tåget och åka hela vägen in till Chicago.

Nu väntar en vecka med skolarbete och så får jag se fram emot nästa helg istället!

Om att välja USA

Den första frågan inför ens utbytestermin är ofta: vart vill jag åka? För mig gick det tusen tankar genom huvudet om vad jag egentligen ville med den här terminen. Vad som var viktigt och vad man prioriterade.
Några saker var säkra, jag föredrog att det var engelskspråkigt och att det inte var för långt borta så att det var möjligt för familj eller vänner att komma och hälsa på.

Först hade jag tankarna på Australien och Nya Zeeland, just för att det skulle vara så härligt att vara där länge för att det finns så mycket att uppleva. Sedan tittade jag på Singapore och då var det den annorlunda kulturen (och värmen) som var lockande. Men jag visste även att jag ville åka till en storstad där det fanns mycket att göra och se.

I USA fanns det möjlighet för oss MKV studenter att åka till städer som Boston och Chicago. Att det blev just Chicago berodde dels på att det fanns lite familjebekantskaper, att det gick direktflyg från Stockholm och just det, att det var en storstad. Sedan fanns det inte så mycket att fundera på utan Chicago verkade fylla alla mina krav. På North Park University fanns det även många olika media och kommunikationskurser vilket gjorde att det kändes mer lockande än andra universitet där de var ett mer begränsat utbud.  Självklart är det väldigt svårt att veta innan man har kommit hit hur det egentligen är att leva och bo, men man ska absolut väga in olika för- och nackdelar med det universitet, stad och land man väljer.

När man väljer land spelar ekonomi också en stor roll. Som jag fick lära mig på flera olika förberedelsemöten hemma i Jönköping så var USA ett dyrt land att åka till. Det finns många kostnader att beräkna och många ytterligare kostnader som man kan undvika inom till exempel EU. Nu när jag befinner mig här borta kan jag fortfarande bli förvånad över hur dyra en del saker är, som till exempel kursböcker som jag lite naivt inte hade lagt en tanke på. Andra saker som min mealplan känns inte så farligt då jag trots allt behöver äta vart jag än befinner mig i världen.

Som alla vet kan det vara knapert att vara universitetsstudent och inte blir det bättre av att åka på utbytestermin, men i slutändan är pengarna och allt trassel värt det. För du får en hel termin då du kan uppleva något nytt varje dag.

 

 

En Jönköpingsstudent i Chicago

För nästan precis ett år sedan satt jag i en lägenhet i Jönköping och försökte rangordna vilket partneruniversitet jag skulle vilja åka till helst. Skulle det vara varmt väder? Billigt? Långt bort? Eller något helt nytt? För mig landade valet på något lagom, om det nu finns något ”lagom” när man bestämmer sig för att lämna allt man känner i fem månader.

Jag heter Ellinor Lundgren och studerar media och kommunikationsvetenskap på Jönköping University. Just nu befinner jag mig på en utbytestermin på North Park University i Chicago, USA. Här kommer jag att studera olika kurser i kommunikation och bo i ett typiskt amerikanskt dormroom. På bloggen kommer jag att dela med mig av vad allt den här upplevelsen innebär, som hittills har varit ganska omtumlande.

Tanken är att bloggen kommer att uppdateras ett par gånger i veckan, och jag ska även försöka ge tips och råd till de som själva planerar att åka på utbytestermin!

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.