Beyoncé i Nashville, USA

Jag vet inte hur jag ska kunna skriva om Beyoncé utan att låta partisk. Det känns inte som att det kan finnas någon annan logisk åsikt. Hennes musik är blandning av känslor, kreativitet och kvalité som banar vägen för perfektion.

Egentligen skulle Beyoncés turné nå Nashville i maj 2016 men ställdes tyvärr in. Den flyttades till 2 oktober och skulle således bli det sista stoppet för The Formation Tour, innan uppträdandet i New York fick flyttas till 7 oktober.

Det märktes redan dagarna innan konserten skulle äga rum att Nashville var redo för Beyoncé. Var och varannan människa vi mötte hade biljetter till showen eller önskade att de skulle gå. Och tillsammans med en av mina vänner gav vi oss ut på en 20 timmar lång resa från Sverige för att få se kvinnan som tog oss båda igenom våren.

Stämningen på Nissan Stadium sprudlade av energi. Det fanns en extrem blandning av kön, bakgrund och ålder – alla topp till tå klädda i sina bästa kläder. En ung afroamerikan i lysande gul kavaj och fluga. Några går i stilettklackar, andra kommer i t-shirt och jeans. Tajta, urringade klänningar och lockat hår. Kjolar med citroner, tröjor och mössor med citat från Beyoncés låtar.

Ironiskt nog säljer de lemonad på arenan, med vodka i om man känner för det. För den som är hungrig finns flera snabbmatsställen. Kön till merchandisen är nästan femtio meter och affischerna säljer ut en timme innan konserten börjar.

Några minuter efter den bestämda tiden kliver DJ Khaled fram. Det hela blir en enda stor fest där drinkarna flödar, alla sjunger med och alla dansar. Någon tar upp sin kamera och börjar filma mot publiken och responsen är överväldigande. Det sprudlar av förväntning och glädje.

När Beyoncé väl kliver på scenen känner man arenans golv vibrera. Nästan 50.000 människor sjunger, dansar, tjuter. Iförd en outfit med tajt korsett och höga klackar tar Beyoncé i när hon dansar – men missar inte en enda ton. Hennes sång är identisk med den på hennes skivor och jag är i chock över hur hon så obekymrat lyckas hålla på i två timmar. Jag själv tar av mig mina fem centimeters klackar efter 30 minuter.

När Love on top börjar spela väljer Beyoncé att köra acapella. Publiken sjunger med och till och med när Beyoncé slutat sjunga fortsätter publiken – insisterar på att ta hela refrängen. Till slut tvingas hon själv att avbryta och säger skrattandes att det lät vackert.

Då och då avbryter hon, för ett klädombyte, för att låta den gigantiska roterande kuben byta plats, för att spela upp klipp om polisbrutalitet eller från sin barndom eller för att lugnt, lyckligt och äkta tacka sin publik för deras stöd och kärlek.

Pendlandes mellan fest och långsamma ballader tar sig Beyoncé igenom musiken hon varit med om att skapa sen hon var tonåring. Halvvägs in färgas den gigantiska kuben lila och Purple Rain av Prince börjar spela. Hela arenan ligger som i en extatisk dröm och lysande mobiltelefoner svajar fram och tillbaka i sommarvärmen.

När Don’t Hurt Yourself börjar spela vaknar publiken till liv igen och tillsammans sjunger tusentals människor de aggressiva orden, understryker svordomarna och förbannar de som någonsin krossat deras hjärtan.

Beyoncé torkar av sitt svett på en näsduk och slänger den till sina fans. Det är omöjligt att inte följa varje rörelse. Förtrollande, sexig och mäktig vinner hon hela publikens respekt och kärlek gång på gång på gång.

Slutligen rundas konserten av med Halo och Beyoncé tackar för sig och ber alla att vara försiktiga när de tar sig hem. Alla börjar röra sig mot utgångarna, fortfarande sjungande, och strömmen rör sig ner mot Nashvilles ”Downtown”. Jag tänker igen på hur verkligen alla typer av människor finns representerade.

Ja, vi kom från Sverige för att se Beyoncé.

Och det var så jävla värt det.

Anastasia Exner

nana.exner@gmail.com

Kommentarer

Fler nyheter

Jönköping största tenta- och halloweenfest

pilLit och OPA bjuder in till en storartad halloweenfest på söndag!

Vad händer i veckan? | 42

pilVi ser till att du inte missar något i veckan!
Kollektivets nya projektledare

Välkomna hem till Kollektivet!

pilPå fredag slår Kollektivet upp portarna för årets minnesvärda premiärkväll! Festkonceptets nya projektledare berättar om sina planer och förväntningar inför året.
Student Life Fair

Studentlivsmässan med något för alla!

pilIgår tog den årliga Student Life Fair plats i Campus Arena. Massa studenter, gamla som nya, passade på att mingla med skolans föreningar.

Insparken – en överlevnadsguide

pilInsparken är en av de roligaste veckorna på året. Här är mina tips för att få den ultimata insparksveckan, utan att behöva återhämta sig i en månad efteråt.

Vad är väl en modeshow på Spira?

pilVi var på Spring Inspiration - och det var helt fantastiskt!
Husqvarna AB på besök hos JU Solar Team

Storföretaget Husqvarna satsar på JU Solar Team

pilJU Solar Team gör stora framsteg med bilbygget och med ett av Sveriges största aktiebolag som sponsor.

Hon är den nya chefredaktören för Studenten JKPG

pilDet är nu dags för ett generationsskifte. Här är Studenten JKPG:s nya chefredaktör.

”Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld”

pilTomas Andersson Wij besökte Kultur på Kampus. Ikväll spelar han för fullsatta stolar på Jönköping teater.

Älskar du kaffe? Missa inte kaffefesten på Spira

pilJust nu tävlar Sveriges bästa på kaffe om platser i VM-laget. Skynda till Spira och passa på att provsmaka!

En vecka – 13 konstnärer

pilJust nu är affärer i city fyllda med konstverk av lokala konstnärer. En vecka för den som gillar konst eller vill tävla om fina priser.

”Jag försöker hitta personer som min mormor skulle reagera på”

pilSpring inspiration fick hjälp av modellagenturen MIKA i urvalet av modeller

Kollektivet kickar loss våren med Skam-quiz

pilPå fredag drar Kollektivet igång igen och de kickar igång våren med ett skam-quiz!
Temabild: träning

Nytt år – nya möjligheter

pilNytt år, nya löften! Här får du tipsen som får dig att hålla dem.

Justice levde upp till förväntningarna

pil"Vårt LoL-lag visade på hög skicklighet och fantastik lagkemi"