Beyoncé i Nashville, USA

Jag vet inte hur jag ska kunna skriva om Beyoncé utan att låta partisk. Det känns inte som att det kan finnas någon annan logisk åsikt. Hennes musik är blandning av känslor, kreativitet och kvalité som banar vägen för perfektion.

Egentligen skulle Beyoncés turné nå Nashville i maj 2016 men ställdes tyvärr in. Den flyttades till 2 oktober och skulle således bli det sista stoppet för The Formation Tour, innan uppträdandet i New York fick flyttas till 7 oktober.

Det märktes redan dagarna innan konserten skulle äga rum att Nashville var redo för Beyoncé. Var och varannan människa vi mötte hade biljetter till showen eller önskade att de skulle gå. Och tillsammans med en av mina vänner gav vi oss ut på en 20 timmar lång resa från Sverige för att få se kvinnan som tog oss båda igenom våren.

Stämningen på Nissan Stadium sprudlade av energi. Det fanns en extrem blandning av kön, bakgrund och ålder – alla topp till tå klädda i sina bästa kläder. En ung afroamerikan i lysande gul kavaj och fluga. Några går i stilettklackar, andra kommer i t-shirt och jeans. Tajta, urringade klänningar och lockat hår. Kjolar med citroner, tröjor och mössor med citat från Beyoncés låtar.

Ironiskt nog säljer de lemonad på arenan, med vodka i om man känner för det. För den som är hungrig finns flera snabbmatsställen. Kön till merchandisen är nästan femtio meter och affischerna säljer ut en timme innan konserten börjar.

Några minuter efter den bestämda tiden kliver DJ Khaled fram. Det hela blir en enda stor fest där drinkarna flödar, alla sjunger med och alla dansar. Någon tar upp sin kamera och börjar filma mot publiken och responsen är överväldigande. Det sprudlar av förväntning och glädje.

När Beyoncé väl kliver på scenen känner man arenans golv vibrera. Nästan 50.000 människor sjunger, dansar, tjuter. Iförd en outfit med tajt korsett och höga klackar tar Beyoncé i när hon dansar – men missar inte en enda ton. Hennes sång är identisk med den på hennes skivor och jag är i chock över hur hon så obekymrat lyckas hålla på i två timmar. Jag själv tar av mig mina fem centimeters klackar efter 30 minuter.

När Love on top börjar spela väljer Beyoncé att köra acapella. Publiken sjunger med och till och med när Beyoncé slutat sjunga fortsätter publiken – insisterar på att ta hela refrängen. Till slut tvingas hon själv att avbryta och säger skrattandes att det lät vackert.

Då och då avbryter hon, för ett klädombyte, för att låta den gigantiska roterande kuben byta plats, för att spela upp klipp om polisbrutalitet eller från sin barndom eller för att lugnt, lyckligt och äkta tacka sin publik för deras stöd och kärlek.

Pendlandes mellan fest och långsamma ballader tar sig Beyoncé igenom musiken hon varit med om att skapa sen hon var tonåring. Halvvägs in färgas den gigantiska kuben lila och Purple Rain av Prince börjar spela. Hela arenan ligger som i en extatisk dröm och lysande mobiltelefoner svajar fram och tillbaka i sommarvärmen.

När Don’t Hurt Yourself börjar spela vaknar publiken till liv igen och tillsammans sjunger tusentals människor de aggressiva orden, understryker svordomarna och förbannar de som någonsin krossat deras hjärtan.

Beyoncé torkar av sitt svett på en näsduk och slänger den till sina fans. Det är omöjligt att inte följa varje rörelse. Förtrollande, sexig och mäktig vinner hon hela publikens respekt och kärlek gång på gång på gång.

Slutligen rundas konserten av med Halo och Beyoncé tackar för sig och ber alla att vara försiktiga när de tar sig hem. Alla börjar röra sig mot utgångarna, fortfarande sjungande, och strömmen rör sig ner mot Nashvilles ”Downtown”. Jag tänker igen på hur verkligen alla typer av människor finns representerade.

Ja, vi kom från Sverige för att se Beyoncé.

Och det var så jävla värt det.

Anastasia Exner

nana.exner@gmail.com

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.