Berättelsen om Sassenach

Berättelsen om Sassenach

Året är 1945. Claire och Frank Randall åker på sin efterlängtade smekmånad efter att andra världskriget äntligen tagit slut. De åker norrut till Inverness i Skottland, där Franks släkt kommer ifrån. Men när Claire en dag går upp till de gamla stenarna Craigh na Dun för att leta efter en intressant blomma hon sett tidigare, inträffar något som kommer att förändra hennes liv för alltid.

Outlander är baserad på Diana Gabaldons böcker om den engelska stridssjuksköterskan Claire Randall, som av misstag reser tillbaka i tiden och hamnar i Skottland år 1743. Där möter hon James, eller Jamie, Fraser. En ung man som kämpar för Skottlands frihet genom att slåss mot den brittiska armén, även kallade ”Redcoats”.

När Claire hjälper till att fixa Jamies skadade arm som gått ur led efter en strid, tar männen med henne till deras borgliknande hem och gör henne till ”healer”, någon slags sjuksköterska eller läkare. Där går hon under namnet Sassenach, som på gaeliska betyder ”en engelsk person”.

Men under tiden som Claire hjälper till som healer planerar hon att fly, tillbaka till Craigh na Dun och tillbaka till Frank. Hennes plan är välplanerad och enkel, men som alla vet så går det inte alltid som man tänkt. Istället ställs Claire inför stora utmaningar, både inom och utanför borgen. En av de större utmaningarna är Black Jack Randall (spoiler: ja, det är Franks gammel, gammel, gammel… något). Och Jack Black Randall är inte alls lika trevlig som Claires älskade Frank.

Samtidigt som Claire gör sitt bästa för att ta sig ifrån 1743 och ifrån sina problem, växer hennes känslor för Jamie och blir kanske till och med större än känslorna för Frank. Desto mer tid hon spenderar med Jamie och de andra, desto svårare blir det att bestämma sig. Ska hon ta sig tillbaka till Frank eller stanna med sin stora kärlek Jamie?

Outlander finns tillgängligt på bland annat Netflix.

 

Maja Ottosson 

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.