Lukas Flodmark

Att köra 3000 km genom Australien

Om mindre än en vecka går Bridgestone World Solar Challenge av stapeln. En tävling som utspelar sig tvärs över Australien, mellan städerna Darwin och Adelaide. Jönköping studenten Lukas Flodmark ska tillsammans med två andra förare köra de 3000 kilometrarna med Solveig, en bil som endast drivs med hjälp av solen.

Lukas studerar Inbyggda system på Jönköping University. Efter en tid på utbildning blev han intresserad av kursen där deltagarna får chans att bygga en fullt fungerande solcellsbil.

– Jag var smått intresserad så jag sökte kursen. Sen har det bara eskalerat och blivit allt det här, berättar Lukas.

Att bygga framtidens bil
Årets upplaga av JU Solar Team har arbetat med Solveig i snart ett år. Lukas ansvar har varit bilens batteri. Jämfört med de två bilar som Jönköping University skickat tidigare år, har Solveig mindre solceller men liknar annars de två tidigare bilarna till stor del. Att Lukas i slutändan även önskade att få köra bilen var en självklarhet.

– Det kändes bara rätt. Jag tvekade kanske i början men efter så lång tid av att ha jobbat med bilen så är det klart att man vill köra!

Inför tävlingen har bilen testkörts. Det är som att köra en helt vanlig bil men med olika kontroller för att gasa och växla. Utsidan skiljer sig dock där formen främst fokuserat på aerodynamiken och snabba hastigheter vilket har gjort att bilen är låg och med bara en sittplats.

Förarens ansvar förutom det faktiska körandet är att även ha stenkoll på batteriet och energin, på kommunikationen med resten av teamet via radion och att självklart ha koll på trafikreglerna. Tävlingen körs på helt vanliga vägar med normala trafikregler.  Den beräknade hastigheten som Lukas och de två andra förarna ska försöka hålla är 70 Km/h, men med möjlighet att köra upp mot 100 Km/h så har mycket arbete lagts på säkerheten.

– Du kan egentligen bygga en lådbil men det blir inte så säkert. Byggandet är egentligen en enda stor säkerhetsaspekt med att fixa alla delar, man måste tänka på många saker, berättar Lukas.

Bridgestone World Solar Challenge
Universitet från hela världen kommer att delta i tävlingen och tidigt på morgonen den 8 oktober står bilarna på startlinjen. JU Solar Team tävlar i klassen ”Challenger” där målet är att köra de 3000 km på så bra tid som möjligt. Varje dag pågår tävlingen från klockan åtta till klockan fem. Hela teamet med runt 20 studenter i fem följebilar kör med under loppet och vid kontrollstopp på vägen finns det möjlighet att byta förare.

– Jag tror den största utmaningen kommer att vara att organisera ihop allt så att vi får det att rulla, säger Lukas. Att bara köra bilen tror jag inte blir sånt stort problem.

Tävlingen är en bra chans att få visa upp sina kunskaper och skapa kontakter med företag och de andra teamen. Det finns rykte om att vinnaren får en pokal med det Lukas ser som det verkliga priset är äran och möjligheten att få delta.

– Det är en väldigt stor ära att bara vinna. Men att få se de andra bilarna, och träffa de andra teamen och se vad dem har byggt tror jag blir roligast. De har ju gjort samma resa som JU Solar Team har!

Ellinor Lundgren

ellinormaria@hotmail.com

Kommentarer

Fler nyheter

Jönköping största tenta- och halloweenfest

pilLit och OPA bjuder in till en storartad halloweenfest på söndag!

Vad händer i veckan? | 42

pilVi ser till att du inte missar något i veckan!
Kollektivets nya projektledare

Välkomna hem till Kollektivet!

pilPå fredag slår Kollektivet upp portarna för årets minnesvärda premiärkväll! Festkonceptets nya projektledare berättar om sina planer och förväntningar inför året.
Student Life Fair

Studentlivsmässan med något för alla!

pilIgår tog den årliga Student Life Fair plats i Campus Arena. Massa studenter, gamla som nya, passade på att mingla med skolans föreningar.

Insparken – en överlevnadsguide

pilInsparken är en av de roligaste veckorna på året. Här är mina tips för att få den ultimata insparksveckan, utan att behöva återhämta sig i en månad efteråt.

Vad är väl en modeshow på Spira?

pilVi var på Spring Inspiration - och det var helt fantastiskt!
Husqvarna AB på besök hos JU Solar Team

Storföretaget Husqvarna satsar på JU Solar Team

pilJU Solar Team gör stora framsteg med bilbygget och med ett av Sveriges största aktiebolag som sponsor.

Hon är den nya chefredaktören för Studenten JKPG

pilDet är nu dags för ett generationsskifte. Här är Studenten JKPG:s nya chefredaktör.

”Jag gillar när texterna är som filmer och man kan kliva in i en värld”

pilTomas Andersson Wij besökte Kultur på Kampus. Ikväll spelar han för fullsatta stolar på Jönköping teater.

Älskar du kaffe? Missa inte kaffefesten på Spira

pilJust nu tävlar Sveriges bästa på kaffe om platser i VM-laget. Skynda till Spira och passa på att provsmaka!

En vecka – 13 konstnärer

pilJust nu är affärer i city fyllda med konstverk av lokala konstnärer. En vecka för den som gillar konst eller vill tävla om fina priser.

”Jag försöker hitta personer som min mormor skulle reagera på”

pilSpring inspiration fick hjälp av modellagenturen MIKA i urvalet av modeller

Kollektivet kickar loss våren med Skam-quiz

pilPå fredag drar Kollektivet igång igen och de kickar igång våren med ett skam-quiz!
Temabild: träning

Nytt år – nya möjligheter

pilNytt år, nya löften! Här får du tipsen som får dig att hålla dem.

Justice levde upp till förväntningarna

pil"Vårt LoL-lag visade på hög skicklighet och fantastik lagkemi"