Lukas Flodmark

Att köra 3000 km genom Australien

Om mindre än en vecka går Bridgestone World Solar Challenge av stapeln. En tävling som utspelar sig tvärs över Australien, mellan städerna Darwin och Adelaide. Jönköping studenten Lukas Flodmark ska tillsammans med två andra förare köra de 3000 kilometrarna med Solveig, en bil som endast drivs med hjälp av solen.

Lukas studerar Inbyggda system på Jönköping University. Efter en tid på utbildning blev han intresserad av kursen där deltagarna får chans att bygga en fullt fungerande solcellsbil.

– Jag var smått intresserad så jag sökte kursen. Sen har det bara eskalerat och blivit allt det här, berättar Lukas.

Att bygga framtidens bil
Årets upplaga av JU Solar Team har arbetat med Solveig i snart ett år. Lukas ansvar har varit bilens batteri. Jämfört med de två bilar som Jönköping University skickat tidigare år, har Solveig mindre solceller men liknar annars de två tidigare bilarna till stor del. Att Lukas i slutändan även önskade att få köra bilen var en självklarhet.

– Det kändes bara rätt. Jag tvekade kanske i början men efter så lång tid av att ha jobbat med bilen så är det klart att man vill köra!

Inför tävlingen har bilen testkörts. Det är som att köra en helt vanlig bil men med olika kontroller för att gasa och växla. Utsidan skiljer sig dock där formen främst fokuserat på aerodynamiken och snabba hastigheter vilket har gjort att bilen är låg och med bara en sittplats.

Förarens ansvar förutom det faktiska körandet är att även ha stenkoll på batteriet och energin, på kommunikationen med resten av teamet via radion och att självklart ha koll på trafikreglerna. Tävlingen körs på helt vanliga vägar med normala trafikregler.  Den beräknade hastigheten som Lukas och de två andra förarna ska försöka hålla är 70 Km/h, men med möjlighet att köra upp mot 100 Km/h så har mycket arbete lagts på säkerheten.

– Du kan egentligen bygga en lådbil men det blir inte så säkert. Byggandet är egentligen en enda stor säkerhetsaspekt med att fixa alla delar, man måste tänka på många saker, berättar Lukas.

Bridgestone World Solar Challenge
Universitet från hela världen kommer att delta i tävlingen och tidigt på morgonen den 8 oktober står bilarna på startlinjen. JU Solar Team tävlar i klassen ”Challenger” där målet är att köra de 3000 km på så bra tid som möjligt. Varje dag pågår tävlingen från klockan åtta till klockan fem. Hela teamet med runt 20 studenter i fem följebilar kör med under loppet och vid kontrollstopp på vägen finns det möjlighet att byta förare.

– Jag tror den största utmaningen kommer att vara att organisera ihop allt så att vi får det att rulla, säger Lukas. Att bara köra bilen tror jag inte blir sånt stort problem.

Tävlingen är en bra chans att få visa upp sina kunskaper och skapa kontakter med företag och de andra teamen. Det finns rykte om att vinnaren får en pokal med det Lukas ser som det verkliga priset är äran och möjligheten att få delta.

– Det är en väldigt stor ära att bara vinna. Men att få se de andra bilarna, och träffa de andra teamen och se vad dem har byggt tror jag blir roligast. De har ju gjort samma resa som JU Solar Team har!

Ellinor Lundgren

ellinormaria@hotmail.com

Kommentarer

Fler nyheter

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.

E-sporten på bättringsväg med långt kvar