Star Wars 2017

Är Luke verkligen The Last Jedi?

Hoppet verkar vara ute för The Rebels i den åttonde episoden av Star Wars. The First Order har övertaget och det lilla hoppet som finns kvar verkar ligga hos den sista Jediriddaren Luke Skywalker. Men är Luke verkligen den sista Jediriddaren?

I den 150 minuter långa fortsättningen av Star Wars-sagan får vi se hur den mörka sidan, eller ”The dark side” som det heter på engelska (och som låter mycket bättre), har övertaget över den ljusa sidan som kämpar hårt för att överleva. Prinsessan Leia fortsätter att leda rebellerna medan Rey är på jakt efter Luke Skywalker. När hon kommer till planeten Ahch-To går inte planen lika bra som hon hoppats på. Luke som medveten avlägsnat sig från omvärlden vill inte träna henne och ignorerar henne så gott det går. Men när han sen inser att hon inte är som alla andra kan han inte låta bli att hjälpa till.

 

Filmen hoppar från Rey och Luke till Rebellerna och ”The dark side” under hela filmen och man sitter och väntar på att Rey och Finn ska få träffas igen. Men när Finn försöker fly för att hitta Rey blir han stoppad av mekanikern Rose som inte uppskattar att Finn försöker fly. Istället går Finn, Rose och Poe ihop och kommer upp med en hemlig plan som ska förstöra de onda. Poe stannar på rymdskeppet i hopp om att bli ihågkommen som hjälten som räddade rebellerna medan Rose och Finn ger sig ut på ett uppdrag tillsammans med BB-8. I förra filmen fick vi lära känna Poes droid BB-8. I The Last Jedi däremot har han en mer avgörande roll och är en av filmens största hjältar.

 

På något sätt märks det att det är en ny regissör som skapat episoden åtta. Genom hela filmen har skaparna stoppat in skämt och det blir en lättsammare version än vad vi är vana vid, både på gott och ont. Men det fanns en ny liten varelse som fick de flesta i biosalongen att skratta och det var den fågelliknande varelsen ”Porg”. Arten lever på Ahch-To och börjar flytta in på Millenium Falcon där Chewbacca väntar på Rey. En liten touch som lättar upp stämningen och som känns mer passande i Star Wars-världen.

 

Det som jag personligen tyckte var mest spännande var kontakten mellan Rey och Kylo Ren. Medan Rey tränar på Ahch-To får hon kontakt med Kylo Ren och fast de är på olika platser kan de se varandra. De bygger upp en sorts relation och Rey tror att hon kan lyckas få över Kylo till den ljusa sidan igen. Kylo Ren (som egentligen heter Ben Solo och är Leia och Han Solos son) har blivit utsedd av den mörka sidans ledare Snoke att bli den nästa Darth Vader. Frågan är om han är tillräckligt stark, eller tillräckligt ond för att lyckas. Speciellt när han och Rey har fått kontakt och Kylo dras åt två håll. I förra filmen kändes det som att de båda karaktärerna hade kemi och fick en speciell kontakt och utan att spoila något kan jag säga att jag inte blev besviken i denna filmen.

 

Men som i alla Star Wars-filmer finns det mycket hemligheter som alla har två sidor. Några frågor blir besvarade i filmen men det finns ändå mycket vi inte får reda på. Förhoppningsvis kommer allt vara mycket klarare när episod nio kommer ut någon gång under 2019. Det känns inte lika jobbigt att vänta denna gången då två och en halv timme är långt och man får tillräckligt från The Last Jedi. Filmen får enligt mig högt betyg och jag blev inte besviken. Det enda tråkiga är att det blev Carrie Fishers (som spelar den ikoniska prinsessan Leia) sista Star Wars-film. Fisher gick bort förra julen och hann precis göra klart The Last Jedi. Lucasfilm och Disney har gått ut med att de inte kommer ersätta henne med hjälp av teknik till nästa film. Istället får vi kolla om alla episoder där hon finns med och uppskatta allt hon gjorde för Star Wars.

 

Star Wars: The Last Jedi är nu ute på bio.

 

Maja Ottosson 

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.