Sveriges kaffeelit kommer till Jönköping

Är du en kaffeälskare? På Spira och Sweden Coffee Fest består menyn av kaffe, kaffe, kaffe! Vi var där under öppningsdagen och kollade läget.

Den fyra dagar långa kaffefesten pågår fram till lördag, med tävlingar, seminarium och ”After coffee”. Sista dagen koras vinnarna som sedan får äran att representera Sverige i kaffe-VM. Under tisdagen pågick bland annat kvalet i Latte Art, där kaffekonstnärerna en och en fick tillaga och servera juryn sina kaffekreationer.

Under dagarna bjuds det dessutom på nybryggt kaffe, så att du kan hitta din personliga favorit. Vi pratade med Mina Isaksson från Rosteriet Vadstena, som var där med familjeföretagets cykeldrivna kaffevagn. Hon bjöd på kaffe som hennes pappa rostat själv och förutom att servera kaffe på olika event och festivaler driver de även en kaffebar. Den cykeldrivna kaffevagnen används inte bara under evenemang utan Mina berättar att hon på somrarna cyklar omkring och säljer kaffe. Själv väljer hon oftast att dricka latte eftersom hon har en förkärlek för mjölk, men tipsar om att dricka svart när du ska känna kaffesmaken ordentligt.

För att fira kaffefesten i Jönköping ytterligare erbjuder många av kaféerna i stan 2 för 1 på alla kaffedrycker. Men skynda dig, det gäller bara onsdag och torsdag!

Visste du att…

  • Kaffesorten Kopi Luwak är en av världens dyraste, med priset 550kr per kopp. Detta trots att bönorna ätits och bajsats ut av den kattliknande indiska palmmården, innan de rengjorts och rostats till kaffe.
  • Varje dag dricks drygt 2 miljarder koppar kaffe, vilket gjort kaffe till den näst främsta handelsvaran i världen.
  • För bästa möjliga effekt ska morgonkoppen drickas mellan 9:30 och 11:30, då kroppens stresshormon kortisol har sjunkit. Därför är kroppen mycket mer mottaglig till koffein än under de tidiga morgontimmarna.
  • Av alla lukter i hela världen är kaffedoften den som allra flest känner igen.

Emma Jakobsson

emja@live.se

Kommentarer

Fler nyheter

Det efterlängtade spelet är äntligen här – Harry Potter: Hogwarts Mystery

pilStunden som du alltid väntat på är här, ditt Hogwarts-brev har anlänt!

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.