Adventsnovellen

I mörkret av advent – Del 1

Det var bara första veckan i december men marken var redan täckt av snö. Visserligen ett väldigt tunt lager, men tillräckligt mycket för att Olivia skulle sparka tjurigt med fötterna framför sig när hon skulle ta sig fram i Stockholms morgonrusning. Hon försökte dricka av sitt kaffe medan hon halvsprang fram längst med gatan men förstod snabbt att det var meningslöst. När hon var framme skulle kaffet säkert blivit kallt dessutom…

Polishuset reste sig framför henne och hon skyndade på ytterligare. Kylan som oväntat dragit in över Sverige hade överrumplat henne och gjort henne väl medveten om att en skinnjacka inte fungerar året runt i detta land. Utanför den stora byggnaden var det redan fullt av folk som trängdes för att både se och synas. Olivia må vara liten i kroppsbyggnaden, men envis som hon är spetsade hon armbågarna och banade sig fram genom havet av människor. I dörren stod redan hennes kollega.

– Redo för veckans sista jobb? frågade Peter och log.

– Sista jobb? Vänta du bara tills du är färdig med din utbildning och blir varse att lediga helger inte längre existerar! svarade hon tjurigt. När hon såg hur nedslagen Peter såg ut av hennes svar lade hon till ett leende och fortsatte.

– Den här dagen kommer att bli bra! Förhoppningsvis så får vi all den information vi behöver och kan publicera en grym artikel redan ikväll.

– Det tror jag vi får, svarade Peter med ett snett leende.

Hans långa gängliga kropp uppfattades som osynlig i den stora kostym han betalat alldeles för dyra pengar för. Peter hade börjat jobba som Olivias assistent ett halvår tidigare och gick som lärling för att lära sig yrket han strävade efter. Nu räckte han fram hennes passerkort för dagen. Hon tog emot det och kunde inte låta bli att bara stirra på det. Olivia Palm, brottsjournalist. De feta svarta bokstäverna gjorde att hon rös i hela kroppen. Aldrig hade hon trott att hon skulle vara där hon var idag. 29 år gammal och en av Sveriges mest framgångsrika journalister! Visst, hon fick alltid de bästa intervjuerna och de högst eftertraktade scoopen, och det faktum att hon fick betalt för att skriva var som en dröm. Det var inriktningen hon valt att satsa på som fick hennes inre att skaka. Brott. När hennes pappa för 10 år sedan dog på det som skulle vara en vanlig polisutryckning lovade hon sig själv att aldrig röra sig i de kretsarna. Tyvärr hade hon ärvt sin pappas intresse för brott, och här var hon. Mitt i centrum inför den stora rättegången mot mannen som var misstänkt för att ha mördat 5 unga kvinnor. Hon tvingade sig själv att sluta stirra på sitt passerkort och tog en stor klunk av kaffet.
– Och självklart var kaffet iskallt, muttrade hon för sig själv när hon klev in genom dörren till polishuset.

 

John hade redan jobbat hela natten och arbetspasset verkade vara långt ifrån över. Att sitta vakt till vittnen inför rättegångar var inte riktigt hans grej. Han upplevde det som om han var barnvakt. Men den här gången hade uppdraget varit allt annat än barnpassning. Det unga paret han varit hos hade till en början varit helt hysteriska, vilket är förståeligt med tanke på vad som skulle komma. Efter ett par timmar av gråt och skrik gick det över till ett visst hat riktat mot poliser som inte vet vad de håller på med. John hade jobbat som polis i 7 år och hade tålamod med de mesta, men när det kom till ovetande idioter som klankade ner på det arbete poliser gör, rann bägaren ofta över. Natten bestod med andra ord av en totalt urartad diskussion som nu dessutom förvärrade hans redan dåliga morgonhumör. Med långa kliv banade han sig nu fram till kaffemaskinen. En hastig blick på sin spegelbild i fönstret försäkrade honom om att det skulle behövas betydligt mer än en kopp kaffe för att väcka liv i hans långa slitna kropp.

– Jag VET att det går att få ur mer information än så! muttrade Olivia tillbaka i telefonen. Om du inte klarar av att göra det här så… så… Hon bet ihop käkarna för att inte svära rakt ut. Gör bara som jag säger! röt hon till innan hon la på luren och suckade.

John kände igen rösten direkt och kunde inte undvika att småle fortfarande vänd mot kaffemaskinen. Det var precis den där hetsiga passionen och beslutsamheten som lockat honom på nyårsfesten för två år sedan. Efter bara en blick hade Olivia Palm stulit både hans hjärta och hjärna. Nu kunde han knappt bärga sig för att vända sig om och se på henne igen. Men innan han visste ordet av så stod hon tryckt mot hans sida och sträckte sig fram efter kaffet. Han var två huvuden längre än den kvinna som nu stod vid hans sida utan att se honom.

– Aldrig hade jag för en sekund trott att jag skulle få vara så här nära dig igen. Dock hade jag hoppats på ett lite mer avklätt scenario, men jag antar att jag får nöja mig med det här sa han och log det charmigaste leende han kunde åstadkomma efter 22 timmar utan sömn.

Hennes reaktion var oslagbar! Uppenbarligen hade hon inte lagt märke till att det var hennes två år gamla nyårsälskare hon tryckt sig emot. Hon ryggade tillbaka så snabbt att hon spillde ut halva koppen kaffe över hennes eleganta marinblå kostym. Den vita blusen fick snabbt stora fläckar och när John räckte över ett par servetter stirrade hon bara på honom. Tyvärr så var det inte åtrå, som John hoppats på, som speglade sig i hennes ögon. Snarare en ilska som gjorde hennes gröna ögon ännu mer kattlika.

– Du, väste hon fram. Håll dig på avstånd från mig!

– Jag är här på jobb, och uppenbarligen du också, svarade John i lugn ton.

– Jobb? Är du polis!? utbrast hon. Hur kan du med gott samvete jobba som polis när du beter dig som en stalker som borde sitta bakom lås och bom?

– Stalker?! skrattade John. Du menar att bara för att jag valde att fortsätta uppvakta en kvinna jag hade en fantastisk natt tillsammans med så är jag en stalker? Ja, det är klart! Blomsterbud och dejtförfrågningar är väldigt grova saker.

Olivia kunde inte undgå att uppfatta det retsamma i hans framtoning och samtidigt förstå hur löjligt allt faktiskt lät. Hon påminde sig själv om varför hon var här och det faktum att det gjorde att hon var tvungen att uppföra sig väl. Även om hela hennes inre ville gapa och skrika på den jobbiga, stiliga man som stod framför henne.

– Så länge du håller dig på din kant och jag på min, så ska du se att den här dagen snabbt är över och vi aldrig behöver se varandra igen. Hon tog sitt kaffe och började gå.

– Vi får väl se, viskade John med ett leende innan han fyllde på sin kopp med mer kaffe.

Kommentarer

Fler nyheter

Från stressande tentasal till inspirerande mässa

pilMKV-treorna höll i onsdags i den årliga mässan Project Media Communication, där de visade upp allt från kommunikationsplaner till reklamfilmer.

Jag känner mig blåst!

JTH-studenter vill avskaffa tentor på helger

pilEn motion om att avskaffa tentor på helgerna och har resulterat i en namninsamling som i skrivande stund har över 2000 underskrifter.

Radio K + Välgörenhet = Sant

Vad Händer i Veckan | 48

Färgglatt på nästa års Spring Inspiration!

Vad händer i veckan? – 47

EN | Mat, skratt och blandade kulturer på Food Safari

pilFood Safari är ett av de absolut mysigaste eventen i Jönköpings studentliv! Du får en chans att lära känna nya människor, äta god mat och uppleva något utöver det vanliga.

EN | Case Competition Electrolux – där kontakter skapas

pilEventet och tävlingen Case Competition, anordnad av JIBS-baserade organisationen Case Academy, besöks på måndag av företaget Electrolux.
Matilda Skogsberg, LOK:s nya ordförande

Säg hej till Matilda Skogsberg, ny ordförande för LOK!

pilLäs om Matildas planer och förhoppningar som ordförande under 2018.

Studenterna som lyfter feministisk kommunikation

pilFeministiska kommunikationsbyrån besöker JU för en lunchföreläsning om sin främsta drivkraft, vikten av att kommunicera feministiskt.

Spring Inspiration går emot ohälsosamma modellideal

pilProjektledarna för 2018-års upplaga av Spring Inspiration berättar om hur arbetet bara har börjat och hur framtiden ser ut för projektet.

Vad vore väl en helg i Köpenhamn….

pilFölj med 32 timmar över bron till ett fantastiskt Köpenhamn fyllt till bredden av pumpor, caféer och shopping!

HR – Inspiration Day

pilPå tisdag går tredje upplagan av HR - Inspiration Day av stapeln, denna gången med temat Employer branding. Följ med för att ta del av inspiration och kanske träffa din framtida arbetsgivare.

E-sporten på bättringsväg med långt kvar